Skocz do zawartości
Turu

American Pale Ale i American Oatmeal Stout - ocena receptur

Rekomendowane odpowiedzi

Jesienią przymierzam się do pierwszych warek wg swoich receptur, proszę wiec o ocenę i porady.

Przy Pale Ale zastanawiam się jeszcze nad dodaniem innych chmieli na aromat, aczkolwiek aromat Citry bardzo mi odpowiada, tak więc zostanę chyba tylko przy niej. Swoją drogą, warto chmielić na aromat podczas gotowania, czy może lepiej wrzucić całość na cichą?

Receptury na 20l piwa.

 

American Pale Ale 12,5 blg

 

Słód Pale Ale – 4kg

Carahell (Weyermann)– 0,3 kg

 

Zacieranie:

64-65C – 60 min

78C – 5 min.

 

Chmielenie:

Chinook 20g – 60min

Chinook 10 g – 30 min

Citra 10 g – 5 min

Citra 10g – 1 min

Chmielenie na zimno: Citra 40g – 5dni, 40g – 3 dni

 

American Oatmeal Stout 16 blg

 

Pale Ale – 4 kg

Caraaroma (Weyermann) – 0,6 kg

Płatki owsiane - 0,6kg

Carafa I (Weyermann) – 0,3 kg

Palony jęczmień – 0,3kg

Zacieranie:

66 C – 60 min.

78C – 5min.

 

Chmielenie:

Simcoe 25g – 60 min

Simcoe 10g – 30 min

Simoce 10 g – 1 min

Chmielenie na zimno: Simcoe 55g - 3 dni

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A słyszałeś o chmieleniu whirpoolowym? Podobno daje najlepsze efekty na smak podczas gotowania.

Pierwsza receptura-

Dajesz 20 g Citry na aromat i 80 g na dry hopping? Może ten stosunek zmniejszyć.

Przy ukierunkowaniu na tworzenie maltozy, to piwo nie będzie wodniste?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

O chmieleniu whirpoolowym oczywiście słyszałem, aczkolwiek nigdy go nie stosowałem. Może przy tej warce spróbuję.

Chmielenie na zimno dawało u mnie dużo lepszy efekt, stąd też takie proporcje. Co do wodnistości, to może faktycznie lepiej zacierać w wyższej temperaturze.

Edytowane przez Turu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Musisz spróbować i ocenić czy ci pasuje :P .

Jeżeli zacierane będzie sterowane temperaturowo, to proponowałbym 40 min. maltozowej, 30 min. dekstrynującej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zatarł bym w temp. 68C. Na lenia. A co. Potem zrobisz mash out i gotowe. Jeśli chcesz uwydatnić aromaty chmielowe możesz zastosować chmielenie whirpool, jak już wcześniej wspomniał MichalW. Nie wiem czy 80 g chmielu na cichą to nie za dużo przy takim blg. Nie będzie kontry słodowej dla goryczki. Celował bym w 50 g. To co zostanie możesz własnie wykorzystać na chmielenie whirpoolowe.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a zwykłe sypnięcie na cichą nie...

Nie do końca. Po ostatnich warkach dochodzę do wniosku, że chmielenie na zimno podnosi poziom odczuwalności goryczki. Nie jest do goryczka pochodząca od alfa-kwasów, bo nie zachodzi izomeryzacja w tak niskiej temperaturze, ale jednak coś tam się dzieje. Co, tego nie wiem. Niech mądrzejsi się wypowiedzą. Chyba, że popełniam błąd z doborem goryczki podczas warzenia. I dlatego co niektóre wychodzą piwa przechmielone.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przecież to whirlpool dodaje goryczki

Możesz napisać jakie to są rzędy wartości? Rzecz jasna przy whirpoolu powstają izo-alfa-kwasy, jednak przy zmniejszonym odparowaniu olejków eterycznych mogą zostać przykryte przez aromaty chmielowe.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za rady. Przy APA będę zacierał na lenia, temp. 67-68C.

Może jakieś uwagi co do drugiej receptury? ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co do wodnistości, to może faktycznie lepiej zacierać w wyższej temperaturze.

Wodniste to będzie jak dolejesz do niego wody, a od takiego zacierania jak planowałeś będzie po prostu wytrawne - i jak na mój gust - bardzo dobrze! Na zimno dałbym oczywiście mniej chmielu, bo zwyczajnie szkoda by mi było 80 g citry wrzucić do wiadra na cichą. Jeżeli wrzucając 40 g na zimno otrzymujesz jakiś tam aromat, to nie oznacza, że gdy wrzucisz 80 g otrzymasz aromat 2 x większy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×