Skocz do zawartości

American Amber Ale na dolniakach? Kilka pytań.


Kamil

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Planuję uwarzyć American Amber Ale w najbliższy weekend. Niestety jedyne drożdże, które zostały w mojej lodówce to Saflager - S 23.

Czy wpłynie to w jakiś wyraźnie zauważalny sposób na smak piwa ?

 

Chciałbym też zapytać czy w amerykańskich ejlach chmielenie na zimno to konieczność. Czy jeżeli tą samą ilość chmielu, który miałbym dać do fermentora, dam na ostatnie 1-2 min do chmielenia na aromat, czy różnica w aromacie będzie duża?

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Planuję uwarzyć American Amber Ale w najbliższy weekend. Niestety jedyne drożdże, które zostały w mojej lodówce to Saflager - S 23.

Czy wpłynie to w jakiś wyraźnie zauważalny sposób na smak piwa ?

Nie nadają się do alesów bo to są drożdże dolnej fermentacji, i trzeba je fermentować w 9-12C ;) W wyższych temperaturach wprowadzą ci różne dziwne posmaki do piwa, możliwe że rozpuch i alkohole wyższe, a także sporo estrów.

 

Jest sklep w Chorzowie jeżeli dobrze pamiętam, tam znajdziesz odpowiednie drożdże. Albo w Opolu CP gdzie też dorwiesz jakieś alesowe drożdże od ręki.

 

Chciałbym też zapytać czy w amerykańskich ejlach chmielenie na zimno to konieczność. Czy jeżeli tą samą ilość chmielu, który miałbym dać do fermentora, dam na ostatnie 1-2 min do chmielenia na aromat, czy różnica w aromacie będzie duża?

Tak, w nie których piwach to niestety konieczność, a różnica jest dość spora między piwami z chmieleniem na zimno a chmieleniem na ostatnie 2 minuty. Jeżeli już nie chcesz robić chmielenia na zimno, wrzuć chmiel, na chłodzenie/whirpool (chmielenie whirpoolowe znajdziesz informacje na jego temat na forum), fakt że aromat nie będzie taki sam jak na zimno ale zawsze coś tam może ciekawego będzie. Zawsze nie musisz robić American Amber Ale tylko jakiegoś zwykłego Pale ale nachmielonego mocno na hopbursta, podobno przynosi to też bardzo dobre efekty.

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

AAA nie trzeba chmielić na zimno. AAA to nie IPA. Wiekszość przykladów komercyjnych np. Bell's Amber albo Fat Tire mają niską chmielowosc niskie IBU i wyższa słodowosc. 1-2 oz pod koniec gotowania będzie w sam raz. Chmiele amerykańskie, brytyjskie albo kontynentalne. W/ g mnie pomysl z drożdżami lagerowymi może być ciekawym eksperymentem.

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A więc mój wstępny przepis wygląda tak:

 

Zasyp:

- pale ale - 5 kg

- pszeniczny ciemny - 150 g

- caraaroma - 150 g

- czekoladowy ciemny - 50 g

Prognozowany kolor: 13,5 SRM (26,6 EBC)

 

Zacieranie:

52 ~ 55 st. C - 15 min

62 ~ 64 st C - 35 min

72 ~ 74 st C - 25 min

78 st C - mash out.

 

Chmielenie:

5 g chinook - 60 minut

10 g chinook - 30 minut

5 g chinook - 15 minut

5 g mosaic - 15 minut

10 g chinook - 5 minut

10 g mosaic - 5 minut

15 g mosaic - 1 minuta (lub po wyłączeniu palnika)

Prognozowana goryczka: 30 IBU

 

Chmielenie na zimno:

10 g citra

10 g simcoe

10 g magnum ?

 

Drożdże: jeśli uda się załatwić to US-05, jeśli to nie to zaryzykuję na lagerowych. Jeśli będą to jednak lagerowe to w jakiej temperaturze polecanie fermentować?

 

Proszę o sprawdzenie przepisu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po podróży w Polandzie jest już dość starym piwkiem i może dlatego wcale dupy nie urywa. Oczywiście zakładam, że posiadasz urządzenie do chmielenia na zimno takie jakie posiada Sierra tzn. urządzenie które przetłacza piwo pod ciśnieniem przez szyszki chmielowe?

Edytowane przez Mariusz_CH
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli ten magnum na cichą odpuścić czy spróbować ?

Kiedyś spróbowałem sugerując się Torpedo tak jak Ty i wyszło bardzo trawiaste/łodygowe. Nie polecam tak jak koledzy.

 

Natomiast polecam klona Sierra Nevada Pale Ale - proste składniki (Magnum, Perle, Cascade, drożdże us-05) a efekt świetny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok, piwko uwarzone. Na cichą pójdą chmiele: citra 10 g, simcoe 10 g, mosaic 5 g.

 

I mam teraz pytanie, ile powinna trwać fermentacja cicha razem z chmielami w fermentorze aby chmiele oddały wszystko co mają oddać (cały aromat)?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.