Jump to content
Kamil

American Amber Ale na dolniakach? Kilka pytań.

Recommended Posts

Witam,

 

Planuję uwarzyć American Amber Ale w najbliższy weekend. Niestety jedyne drożdże, które zostały w mojej lodówce to Saflager - S 23.

Czy wpłynie to w jakiś wyraźnie zauważalny sposób na smak piwa ?

 

Chciałbym też zapytać czy w amerykańskich ejlach chmielenie na zimno to konieczność. Czy jeżeli tą samą ilość chmielu, który miałbym dać do fermentora, dam na ostatnie 1-2 min do chmielenia na aromat, czy różnica w aromacie będzie duża?

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Planuję uwarzyć American Amber Ale w najbliższy weekend. Niestety jedyne drożdże, które zostały w mojej lodówce to Saflager - S 23.

Czy wpłynie to w jakiś wyraźnie zauważalny sposób na smak piwa ?

Nie nadają się do alesów bo to są drożdże dolnej fermentacji, i trzeba je fermentować w 9-12C ;) W wyższych temperaturach wprowadzą ci różne dziwne posmaki do piwa, możliwe że rozpuch i alkohole wyższe, a także sporo estrów.

 

Jest sklep w Chorzowie jeżeli dobrze pamiętam, tam znajdziesz odpowiednie drożdże. Albo w Opolu CP gdzie też dorwiesz jakieś alesowe drożdże od ręki.

 

Chciałbym też zapytać czy w amerykańskich ejlach chmielenie na zimno to konieczność. Czy jeżeli tą samą ilość chmielu, który miałbym dać do fermentora, dam na ostatnie 1-2 min do chmielenia na aromat, czy różnica w aromacie będzie duża?

Tak, w nie których piwach to niestety konieczność, a różnica jest dość spora między piwami z chmieleniem na zimno a chmieleniem na ostatnie 2 minuty. Jeżeli już nie chcesz robić chmielenia na zimno, wrzuć chmiel, na chłodzenie/whirpool (chmielenie whirpoolowe znajdziesz informacje na jego temat na forum), fakt że aromat nie będzie taki sam jak na zimno ale zawsze coś tam może ciekawego będzie. Zawsze nie musisz robić American Amber Ale tylko jakiegoś zwykłego Pale ale nachmielonego mocno na hopbursta, podobno przynosi to też bardzo dobre efekty.

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :) . Jak dopracuję przepis, to wrzucę do sprawdzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

AAA nie trzeba chmielić na zimno. AAA to nie IPA. Wiekszość przykladów komercyjnych np. Bell's Amber albo Fat Tire mają niską chmielowosc niskie IBU i wyższa słodowosc. 1-2 oz pod koniec gotowania będzie w sam raz. Chmiele amerykańskie, brytyjskie albo kontynentalne. W/ g mnie pomysl z drożdżami lagerowymi może być ciekawym eksperymentem.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

A więc mój wstępny przepis wygląda tak:

 

Zasyp:

- pale ale - 5 kg

- pszeniczny ciemny - 150 g

- caraaroma - 150 g

- czekoladowy ciemny - 50 g

Prognozowany kolor: 13,5 SRM (26,6 EBC)

 

Zacieranie:

52 ~ 55 st. C - 15 min

62 ~ 64 st C - 35 min

72 ~ 74 st C - 25 min

78 st C - mash out.

 

Chmielenie:

5 g chinook - 60 minut

10 g chinook - 30 minut

5 g chinook - 15 minut

5 g mosaic - 15 minut

10 g chinook - 5 minut

10 g mosaic - 5 minut

15 g mosaic - 1 minuta (lub po wyłączeniu palnika)

Prognozowana goryczka: 30 IBU

 

Chmielenie na zimno:

10 g citra

10 g simcoe

10 g magnum ?

 

Drożdże: jeśli uda się załatwić to US-05, jeśli to nie to zaryzykuję na lagerowych. Jeśli będą to jednak lagerowe to w jakiej temperaturze polecanie fermentować?

 

Proszę o sprawdzenie przepisu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli będą to jednak lagerowe to w jakiej temperaturze polecanie fermentować?

Pewnie ciężko będzie, ale nie przekraczaj 13-14 stopni.

 

Szczerze? Na US-05 zaczynam fermentację w 14-15 stopniach :D i stopniowo podnoszę.

Edited by Mariusz_CH

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co powiecie na chmielenie?

 

Magnum na zimno da radę? Gdzieś czytałem, że niektóre browary dodają właśnie magnum na aromat do IPA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie piłem. Ale ogólnie wychwalają (np. oceny na ratebeer.com). A co z nim nie tak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po podróży w Polandzie jest już dość starym piwkiem i może dlatego wcale dupy nie urywa. Oczywiście zakładam, że posiadasz urządzenie do chmielenia na zimno takie jakie posiada Sierra tzn. urządzenie które przetłacza piwo pod ciśnieniem przez szyszki chmielowe?

Edited by Mariusz_CH

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym dał więcej karmelowych ale jaśniejszych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli ten magnum na cichą odpuścić czy spróbować ?

Kiedyś spróbowałem sugerując się Torpedo tak jak Ty i wyszło bardzo trawiaste/łodygowe. Nie polecam tak jak koledzy.

 

Natomiast polecam klona Sierra Nevada Pale Ale - proste składniki (Magnum, Perle, Cascade, drożdże us-05) a efekt świetny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, piwko uwarzone. Na cichą pójdą chmiele: citra 10 g, simcoe 10 g, mosaic 5 g.

 

I mam teraz pytanie, ile powinna trwać fermentacja cicha razem z chmielami w fermentorze aby chmiele oddały wszystko co mają oddać (cały aromat)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.