Skocz do zawartości

AnMar - Nasz Browar Domowy


Rekomendowane odpowiedzi

Z powodu nadmiaru wolnego czasu dzisiejszym popołudniem uwarzyliśmy kolejne piwo.

Warka 66 Miało być jasne lekkie do kosy, wyszło jasne pełne i też będzie do kosy na dni chłodniejsze.

pilzneński 4 kg

carahell 0,2 kg

orkiszowy 0,2 kg

Zacieranie: zasyp słodów do wody o tem. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 60 min

Chmielenie: Lubelski szyszka 45g - 60 min. Lubelski szyszka - 15g na 15 min.

Wyszło 24l 12,5°Blg zadaliśmy starterem z Wyeast 2124 Bohemian Lager.

Pierwszy raz śrutowaliśmy słód kręcąc korbą, nawet nieźle szło, mimo mocniejszego dokręcenia śruby regulacyjnej.

Wyszła troszkę wyższa wydajność niż zazwyczaj, zrzucamy to na konto drobniej ześrutowanego słodu.

Pomijając te zjawiska niecodzienne w naszym browarze, piwo jak zwykle wyjdzie rewelacyjne ( nie jesteśmy fałszywie skromni ).

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skromność tutaj niewiele znaczy. Jesteście fachowcami i wiecie co robicie. Musi sie udać. Ja takie piwo tylko na chmielu lubelskim nazwałem Lagerek Lubelski. Był bardzo dobry, chociaż taka marynka na goryczkę też dużo daje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 67 kolejne piwo na lato.

pilzneński 4,3 kg

carahell 0,2 kg

Zacieranie: zasyp słodów do wody o tem. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 60 min

Chmielenie: Lubelski szyszka 45g - 60 min. Lubelski szyszka - 15g na 15 min.

Wyszło 24l 13,1°Blg zadaliśmy gęstwą Wyeast 2000 Budvar Lager.

Zupełnie niezamierzenie wyszło 8 piwo fermentowane tymi drożdżami. Mamy tylko nadzieję, że nie zmutowały i nie będzie jakiś smakowych niespodzianek.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

 

Zupełnie niezamierzenie wyszło 8 piwo fermentowane tymi drożdżami.

No ja rozumiem ... Marcin niósł słoik z gęstwą do wylania w kibel. Czarny kot przebiegł mu drogę, za nim biegł jamnik właścicieli, niosący potknął się i straciwszy równowagę chlupnął ze słoika prosto w fermentator w którym koleżanka małżonka właśnie chłodziła brzeczkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dawno nie mieliśmy tak długiej przerwy w warzeniu, ale na notoryczny brak wolnego czasu jeszcze nikt nic nie wymyślił. Dziś się udało, wolne popołudnie, w związku z tym powstała:

Warka 68 piwo jasne inspirowane pilsem niemieckim.

pilzneński 4,3 kg

Carapils 0,25 kg

Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 60 min

Chmielenie: Iunga szyszka 20g - 60 min. Hallertau Spalt Select - granulat - 15g na 30 min., Hallertau Hersbrucker - granulat 15g na 15 min.

Wyszło 24l 12,8°Blg zadaliśmy gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager.

Jak by się kto pytał to wg. QBrew piwo mieści się parametrami w stylu German Pilsner ( Pils )

 

Nie wiem jak Wy, ale my idziemy spać. Dobranoc.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś uwarzyliśmy kolejnego lagerka.

Warka 69

pilzneński CM 4,7 kg

carahell W 0,3 kg

Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 60 min

Chmielenie: Iunga szyszka 30g - 60 min., Lubelski szyszka 20g na 10 min.

Zadaliśmy gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dawno tak daleko nie spadliśmy, ale nie można się dziwić, dwa tygodnie bez warzenia, a aktywnych piwowarów na forum coraz więcej.

Tak więc, aby nie zostawać w tyle uwarzyliśmy:

Warka 70

pilzneński CM 4,7 kg

Carapils 0,3 kg

Caraamber 0,25 kg

Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 60 min

Chmielenie: Marynka szyszka 25g - 60 min., Saaz granulat 20g na 10 min.

Zadaliśmy gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 71

pilzneński CM 5 kg.

Carared 0,2 kg

Caraamber 0,2 kg

zakwaszający 0,2 kg

Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 60 min

Chmielenie: Iunga szyszka 25g - 60 min., Lubelski szyszka '09 25g na 15 min.

Zadaliśmy gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mierzyliście PH zacieru?

Nie.

Nie zauważyliśmy znaczących zmian w skuteczności zacierania po dodaniu słodu zakwaszającego, a że mamy, to trzeba go gdzieś z użyć :D i stąd jego dodatek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 72 Czarne

pilzneński CM 5 kg.

Carapils 0,3 kg

barwiący 0,1 kg

Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. dodanie słodu barwiącego, podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 70 min

Chmielenie: Perle szyszka 40g - 60 min.

Zadaliśmy gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager.

Brzeczka wyszła dość ciemna i mimo swej ciemności nie czuć palonych aromatów. Mamy nadzieję, że wyjdzie smaczne, dość wytrawne piwo. ( zwykle wychodzi )

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 73 wariacja II na temat: lager wiedeński

pilzneński 3 kg

wiedeński 1,5kg

monachijski 0,5

caramunich III 0,2 kg

Zacieranie: zasyp słodów do wody o tem. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 70 min

Chmielenie: Marynka szyszka 45g - 60 min. Hallertau Hersbrucker - granulat - 15g na 15 min.

Zadaliśmy gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 74

pilzneński 4,3 kg

orkiszowy 0,2 kg

Zacieranie: zasyp słodów do wody o tem. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 70 min

Chmielenie: Iunga szyszka 25g - 60 min. Lubelski szyszka - 15g na 15 min.

Zadaliśmy gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager.

Pierwsza warka na słodzie z B. Młyna. Słód dość kiepskiej jakości, mocno zapylony, zapach na pograniczu stęchlizny, wydajność dość słaba.

Jedynymi plusami były niska cena i dobry przełom, ale to trochę za mało by ponownie zakupić ten produkt.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 75 jasne lekkie piwo na rozruszanie drożdży.

pilzneński 4,0 kg

orkiszowy 0,2 kg

Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 70 min

Chmielenie: Perle szyszka 25g - 60 min. Hallertau Hersbrucker - granulat - 15g na 15 min.

Zadaliśmy starterem ? ale.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 76 warzona 08.04.br

pilzneński 4,0 kg

monachijski CM 1,0 kg

karmelowy jasny 0,2 kg

Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 40 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 70 min

Chmielenie: Iunga szyszka 30g - 60 min. Cascade - granulat - 15g na 15 min.

Zadaliśmy połową paczki Danstar Windsor.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 77

pilzneński 3,0 kg

monachijski 1,8 kg

karmelowy jasny 0,1 kg

orkiszowy 0,2 kg

Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 60 min

Chmielenie: Perle szyszka 30g - 60 min. Hallertau Spalt Select - granulat- 15g na 10 min.

Zadaliśmy starterem ? ale.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 78 powtórka warki 75

pilzneński 4,0 kg

orkiszowy 0,2 kg

Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 70 min

Chmielenie: Perle szyszka 25g - 60 min. Hallertau Hersbrucker - granulat - 15g na 15 min.

Zadaliśmy gęstwą ? ale.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 79 z dnia 06.05 br. uwarzona przez ładniejszą połowę naszego browaru. Brzydsza połowa w pomieszczeniu obok ciężko pracowała na chlebek i na coś do niego.

Słody:

pilzneński 4,5 kg

melanoidowy 0,5 kg

Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 70 min

Chmielenie: Perle szyszka 25g - 60 min. Lubelski szyszka 20g na 15 min.

Zadaliśmy gęstwą ? ale.

 

goroncopozdrawiamy

Edytowane przez anmar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 80

Słody:

pilzneński 4,5 kg

Carared 0,2 kg

Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 70 min

Chmielenie: Perle szyszka 30g - 60 min. Perle szyszka 20g na 15 min.

Zadaliśmy gęstwą ? ale.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Zaczęliśmy sezon - lepiej późno niż wcale :).

Na początek coś a'la wyspiarski wyrób piwowarski.

Warka 81

Pale Ale 7-9 EBC - Castle Malting 4 kg.

Karmelowy jasny bodaj ze Strzegomia 0,2 kg.

Zacieranie na leniucha - 68°C ->66°C przez godzinkę, podgrzanie do 78°C

Wysładzanie ciągłe 15l wody - 75°C .

Gotowanie - 60 min.

Chmielenie: Iunga szyszka 20g - 60 min. Cascade - granulat - 15g na 15 min.

Zadaliśmy połową paczki Danstar Windsor przetrzymanej przez całe lato w lodówce. W starterze drożdże podjęły pracę, więc jesteśmy optymistycznie nastawieni co do ich żywotności.

i w ten sposób pierwsze koty za płoty.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 82

Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting - 4 kg

Cara-hell 25 EBC Weyermann 0,2 kg

Słód Carapils 3-5 EBC Weyermann 0,2 kg

Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 60 min

Chmielenie: Iunga szyszka 20g. - 60 min. Lubelski szyszka - 20g. na 15 min.

Zadaliśmy1/2 paczki S-23.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 83

Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting - 4 kg

Carapils 3-5 EBC Weyermann 0,3 kg

Zacieranie: zasyp słodów do wody o temp. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 60 min

Chmielenie: Iunga szyszka 20g. - 60 min. Perle szyszka - 20g. na 15 min. Perle szyszka - 10g. na chłodzenie.

Zadaliśmy1/2 paczki S-23.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.