Skocz do zawartości

AnMar - Nasz Browar Domowy


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć :)

 

Coś ostatnio pech prześladuje piwowarów jeśli chodzi o suche drożdże.

Masz rację Grzesiu. Na szczęście są dobroczynni piwowarzy, którzy ratują sytuację i obdarowują pechowca dodatkowymi drożdżami. Twoje drożdże bardzo ładnie wzięły się do roboty. Piwo jest już na cichej i bardzo dobrze się zapowiada.

Edytowane przez Ignac99
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 58 po zadaniu rehydratyzowanymi S-04 pięknie fermentuje w temp. 18°C. Jakbyśmy przewidzieli fermentację tymi drożdżami to byśmy zacierali bardziej na wytrawnie.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 59 Urodzinowe

Piwo uwarzone na 18 urodziny naszego syna. Fakt czasu jest jeszcze dużo, bo impreza odbędzie się we wrześniu 2011, ale jak to mówią strzeżonego strzyże. Jeśli wyjdzie dobre, to będzie porządnie wyleżakowane a jak nie, to jeszcze zdążymy coś uwarzyć.

Dość ględzenia, warzymy

Słody:

pilzneński 5kg

carahell 0,3kg

carapils 0,2kg

Zacieranie: zasyp słodów do wody o tem. 55°C podgrzanie do 62°C - 15 min, 72°C - 45 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 60 min

Chmielenie: Marynka 30g - 60 min. Saaz - 15g w 45 min., Saaz 15 g na chłodzenie.

Wyszło 28 L 12,8°Blg zadaliśmy starterem z Wyeast 2000 Budvar Lager i czekamy.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 60 Cztery Czarodziejki

Powtórka warki 46

pilzneński 4,5kg

carapils 0,5kg

ekstrakt słodowy bursztynowy WES syrop puszka 1,2kg

Zacieranie: dekokcyjne wg schematu warka 35.

Gotowanie 90 min.

Chmielenie: Marynka szyszka 45g - 60 min. Lubelski szyszka 20g - 10 min.

Ekstrakt słodowy dodaliśmy na ostatnie 10 min. gotowania.

Wyszło ok. 24L 16°Blg zadaliśmy gęstwą Wyeast 2000 Budvar Lager z warki 59, którą w trakcie warzenia przelaliśmy na cichą.

Część gęstwy odłożyliśmy do słoika w celu wykorzystania w następnej warce.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 61

Słód Bohemian Pilsner 3-4 EBC Weyermann ® - 5 kg

Słód Carapils ® 3-5 EBC Weyermann ® - 0,3 kg

Słód zakwaszający pH 3,4-3,6 oraz 3-7 EBC Weyermann ® - 0,2 kg

Zacieranie: zasyp słodów do wody o tem. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 60 min

Chmielenie: Marynka 30g - 60 min. Saaz - 15g w 45 min., Saaz 15 g na chłodzenie.

Wyszło 28 L 13,2 °Blg zadaliśmy gęstwą Wyeast 2000 Budvar Lager.

Uwarzyliśmy piwo a teraz grzecznie idziemy spać. Mamy wyjątkowo męczący tydzień za sobą. Miłych snów :okey:

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Zbliża się koniec roku. Z czasem tym mamy mieszane uczucia. Z jednej strony bardzo dużo pracy ( klienci kończą rok i "na hura" wydają pieniądze czyli żniwa) a z drugiej strony bardzo dużo pracy, nadmiar zleceń, jesteśmy zmęczeni i nie mamy sił cieszyć się ze żniw, czyż nie można by rozłożyć tego w czasie. No cóż tak jest co roku i chyba nic tego nie zmieni, dobrze że są "łykendy" i takie piątkowe popołudnia jak dzisiejsze. Warzymy piwo! ;)

Warka 62

Pilzneński 2,5-3,5 EBC - Castle Malting - 3,5 kg

Słód monachijski typ I 12-17 EBC Weyermann ® - 1,5 kg

Słód melanoidowy - 0,35 kg

Zacieranie: zasyp słodów do wody o tem. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 60 min

Chmielenie: Marynka szyszka 30g - 60 min. Hallertau Hersbrucker - granulat - 20g na 5 min.

Teraz się chłodzi.

Jak wystygnie to pochwalimy się jak wyszło.

A na razie:

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@ duduś Nie pękaj, trzeba być twardy a nie mientkim ;), podeprzyj się nosem i do warzelni biegiem marsz!

 

Właśnie skończyliśmy. Wyszło ok. 25 L 13,4°Blg zadaliśmy gęstwą Wyeast 2000 Budvar Lager.

I to by było na tyle.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kończy się rok, więc żeby tradycji stało się zadość uwarzyliśmy ostatnie, w tym roku, piwo.

Warka 63

Pale ale 5 kg

zakwaszający 0,1 kg

karmelowy ciemny strzegomski 0,1 kg

Karmelowy jasny strzegomski 0,15 kg

Zacieranie: zasyp słodów do wody o tem. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 60 min

Chmielenie: Lubelski szyszka 30g - 60 min. Lubelski szyszka - 15g na 15 min.

Wyszło ok. 28 L 12,2°Blg zadaliśmy świeżą gęstwą Wyeast 2000 Budvar Lager.

I to by było na tyle.

Następne piwa w Nowy Roku.

Najlepsze życzenia noworoczne dla wszystkich Forumowiczów

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drugi dzień Nowego Roku, wolne, więc najwyższy czas coś uwarzyć.

Warka 64 Marcowe.

Chyba pierwszy raz tak się przyłożyliśmy do skomponowania zasypu. Użyliśmy programu qBrew.

pilzneński 4,5 kg

wiedeński 1,5 kg

carared 0,2 kg

caraamber 0,2 kg

Zacieranie:

Dekokt jednowarowy.

Zasyp 55°C podgrzanie 62°C - 10 min. 1/3 do dekoktu.

Dekokt 72°C 10min, gotowanie 20min, zawrócenie do głównego 72°C do negatywnej, podgrzanie do 78°C i filtracja

Wysładzanie ciągłe do uzyskanie 32-34L brzeczki.

Chmielenie: Perle szyszka 45 g. 60 min., Hallertau Hersbrucker granulat 15 g. 5 min.

Gotowanie 60 min.

Komponując recepturę celowaliśmy z kolorem w dół stylu, natomiast z gęstością i nachmieleniem w górną granicę.

Zobaczymy co z tego wyjdzie, jak na razie się chłodzi.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I po robocie.

Wyszło 28L 15,2°Blg czyli trochę więcej niż przewidywał program, jak to mówią "nie zmarnuje się".

Zadaliśmy gęstwą Wyeast 2000 Budvar Lager.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyszło 28L 15,2°Blg czyli trochę więcej niż przewidywał program, jak to mówią "nie zmarnuje się".

Niby od przybytku głowa nie boli, ale zauważ, że przez to nachmieliłeś mniej niż przewidywała receptura. Warto popracować nad stabilną wydajnością, ew. sprawdzać objętość i ekstrakt przed chmieleniem i wprowadzać korekty

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warto popracować nad stabilną wydajnością, ew. sprawdzać objętość i ekstrakt przed chmieleniem i wprowadzać korekty

Tak masz rację. Tylko po co ( patrz nasza sygnatura)? Nas nie bawi poprawność, trzymanie się stylu i inne ( według nas) bzdety i fanaberie.

Dla nas piwowarstwo stanowi wspaniały sposób na wspólne spędzanie czasu, a efekty jeśli nawet nas zaskoczą i tak prowadzą do uzyskania piwa, które przewyższa pod każdym względem większość wyrobów dostępnych w sprzedaży.

A i jeszcze jedno - "nie zauważ" tylko "zauważcie" - nas jest dwoje. ;):D

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

DWOJE - tak to prawda miałem przyjemność poznać w Brennej.

Zgadzam się w 100% z tezą, że lepszych piw się nie kupi w sklepie. Miałem przyjemność kosztowania Waszych piw. Mówią, że kundle są najwierniejszymi psami - to bezstylowce chyba najlepszymi piwami.

Powodzenia w 2011 roku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warto popracować nad stabilną wydajnością' date=' ew. sprawdzać objętość i ekstrakt przed chmieleniem i wprowadzać korekty[/quote']

Tak masz rację. Tylko po co ( patrz nasza sygnatura)? Nas nie bawi poprawność, trzymanie się stylu i inne ( według nas) bzdety i fanaberie.

Dla nas piwowarstwo stanowi wspaniały sposób na wspólne spędzanie czasu, a efekty jeśli nawet nas zaskoczą i tak prowadzą do uzyskania piwa, które przewyższa pod każdym względem większość wyrobów dostępnych w sprzedaży.

A i jeszcze jedno - "nie zauważ" tylko "zauważcie" - nas jest dwoje. :D:)

 

goroncopozdrawiamy

Jak najbardziej jestem za ;) Od jakiegoś czasu odchodzę od stylów tzn. w większości nazywam swoje piwa według stylu przy jego dowolnej interpretacji np. Weizen chmielony na aromat chmielem Cascade i w dodatku klarowany na kryształ wyszedł mi bardzo smaczny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak masz rację. Tylko po co ( patrz nasza sygnatura)? Nas nie bawi poprawność, trzymanie się stylu i inne ( według nas) bzdety i fanaberie.

Rozumiem.

Zmyliła mnie ta nazwa Marcowe - jeden ze stylów piwnych tak się własnie nazywa.

 

Sam pewnie też zacznę szukać własnych ściezek, jak tylko nauczę się robić piwa stylowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nigdy nie zależało nam na warzeniu piw stylowych. Styl mógł być co najwyżej elementem inspiracji, żeby nie wyważać otwartych drzwi. Poza tym nie mamy aż tyle czasu by go mitrężyć na uzyskanie powtarzalności warek lub zabawy w ścisłe trzymanie się stylu. Wystarczy nam, że warzymy piwa smaczne, a przecież, według nas, oto w tej zabawie chodzi. Jak będziemy mieli ochotę wypić piwo w konkretnym stylu to po prostu je kupimy.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwa bezstylowe są pyszne i wspaniałe, ale proszę Was nie stawiajcie znaku równości pomiędzy piwami domowymi mieszczącymi się w stylu do piw, które można kupić w delikatesach. To naprawdę nie to samo. Domowe stylowe i te bezstylowe są smaczniejsze ( chyba, że coś poszło nie tak i się wdała infekcja, czego sobie i Wam nie życzę).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W związku z kolejnym długim łykendem, warzymy.

Warka 65 wariacje na temat: lager wiedeński

pilzneński 3 kg

wiedeński 2 kg

caramunich III 0,2 kg

Zacieranie: zasyp słodów do wody o tem. 55°C podgrzanie do 62°C - 30 min, 72°C - 30 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 60 min

Chmielenie: Marynka szyszka 35g - 60 min. Hallertau Hersbrucker - granulat - 15g na 15 min.

Teraz się chłodzi.

Podczas warzenie załoga naszego browaru odczuła znaczący spadek witaminy C w organizmie. A co sprzyja podniesieniu tejże?

No oczywiście Tequila zagryzana kawałkami cytryny ( no bo chodzi o wit. C :) ). W związku z powyższym cały proces warzenia przebiegał w znakomitych humorach.

Za chwilę kończymy ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No dobra :) wyszła taka trochę większa chwila.

Proces zakończony, wyszło 27 L 12,5 °Blg.

Zadaliśmy gęstwą Wyeast 2000 Budvar Lager.

To było ostatnie 7 piwo na tych drożdżach, od soboty zapędzamy do roboty Wyeast 2124 Bohemian Lager, starter już się mnoży.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.