Skocz do zawartości

AnMar - Nasz Browar Domowy


Rekomendowane odpowiedzi

Piątkowe popołudnie, czyli czas na kolejne piwo. Dzisiaj trochę sprzątania w składzie słodów, czyli wykorzystanie resztek.

A skoro mieszanina to i mały eksperyment z niesłodowanym jęczmieniem.

Warka 26

Jęczmień niesłodowany 1 kg

Pilzneński 1,75 kg

Wiedeński 1 kg

Monachijski 1,25 kg

Zacieranie: Ześrutowany jęczmień skleikowany w 6 litrach wody przez 15 min.dolanie wody do 15 litrów ustalenie temperatury i dodanie słodów 60 min. - 68°C°, 10 min. - 72°C, podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 60 min.

Chmielenie: 60 min. 30g Marynki, 15 min. 10g Lubelski ( oba szyszka zeszłoroczna )

Wyszło 26 l 11,8 °Blg wzmocnione 250g cukru kandyzowanego do 12,5°Blg. Zadane starterem z 1/3 paczki Danstar Nottingham.

Brzeczka wyszła dość mętna, ale to zapewne " zasługa" niesłodowanego jęczmienia. Piwo będzie fermentowało w tem. ok 17°C. Mamy nadzieje, że dość mocno od fermentuje. Planujemy ok 10 - 12 dni burzliwej, ale jak wyjdzie pokaże balingometr.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z przegazowaniem mieliśmy problem przy kilku pierwszych warkach. Od kiedy zaczeliśmy używać kalkulatora i zdobyliśmy trochę doświadczenia mamy piwa nagazowane tak jak lubimy, czyli napój musujący a nie wulkan strzelający.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

Robiliście próbę jodową? Przy tak dużym udziale niesłodowanego zboża, czasami występują problemy ze scukrzeniem.

Dori nie ma dramatu, niesłodowane to raptem 20% :)

gdzie tam do twoich witów gdzie niesłodowane sięgały powyżej 40% ;)

w sumie ważne ze próba została zrobiona i że wyszła nagatywna :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wpadliśmy w rytm piątkowych warzeń. Kolejny piątek i kolejne piwo uwarzone.

Warka 27

Warka 27 w zamyśle oparta była na warce 18 czyli Pale Ale.

Pale Ale - 5 kg.

Carapils 0,4 kg

Caramunich III 0,25 kg

Zacieranie: 68°C przez 60min podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie 60 min.

Chmielenie: Marynka pół na pół z lubelskim ok. 65g 60 min. lubelski 15 min. ( chmiele w szyszkach zbiór 2008 )

Wyszło 25,5 l 14 °Blg, zadaliśmy gęstwą 1084.

To była trzecia warka przy której używaliśmy naszego sita. Sito bardzo przyspiesza proces, dzisiejsza warka zajęła nam ok. 4,5 godziny liczonych od ześrutowania słodów do zadania drożdży.

W czasie warzenia przelaliśmy na cichą warkę 25. Po 14 dniach burzliwej odfermentowała do 3,5°Blg. Piwo jaśniutkie w smaku obiecujące, lekko słodowe z bardzo delikatnymi estrami. Plamujemy zabutelkować je w przyszłą sobotę.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wreszcie minął ten wariacki tydzień. Nastał piątek, który miałbyć taki spokojny. Ale tylko miałbyć. Warzyć zaczeliśmy dopiero około 17, czyli trochę później niż zwykle. A skoro czasu mało to trzeba zrobić coś z czym nie będzie niespodzianek.

Warka 28

Pilzneński 3,5 kg

Monachijski 1,5 kg

Carapils 0,3 kg

Karmelowy jasny 0,3 kg

Zacieranie: 62°C - 15 min, 72°C - 45 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie 60 min.

Chmielenie: Lubelski szyszka 2008 69 g ( tyle było w torbie ) od początku gotowania.

Wyszło 26 l 14°Blg zadaliśmy starterem z 1/3 paczki Danstar Nottingham.

Warzenie zajęło nam około 4,5 h., czyli mamy całkiem dobry czas.

Koniec tygodnia czas na zasłużone leżenie bykiem.

 

goroncopozdrawiamy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dzisiejsze piątkowe popołudnie Browar AnMar warzy w połowie składu. Ładniejsza połowa pracuje na drugą zmianę. W związku z tym dzisiejsza warka będzie kopią warki 28.

Warka 29

Pilzneński 3,5 kg

Monachijski 1,5 kg

Carapils 0,3 kg

Karmelowy jasny 0,3 kg

Zacieranie: 62°C - 15 min, 72°C - 45 min. podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie 60 min.

Chmielenie: Lubelski szyszka 2008 70g od początku gotowania.

Na teraz tyle. "Biegnę" do warzelni wrzucić chłodnicę do gara.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W czasie chłodzenia przelałem na cichą warkę 27, po 2 tygodniach burzliwej odfermentowała do 3,5°Blg. Gęstwa z tej warki poszła od razu do fermentora z dzisiejszą świeżutką brzeczką.

Warka 29 zakończona. Ile mogłem tyle zrobiłem, reszta zależy od naszych przyjaciół drożdży.

Wyszło 26L 14°Blg, zjedzą to 1084.

 

gorącopozdrawiamy

Edytowane przez anmar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 30

Pilzneński 4 kg

Carapils 0,4 kg

Kaszka kukurydziana 0,35 kg.

Zacieranie: Kleikowanie kaszki w 3 l wody przez 15 min. uzupełnienie wody do 14 l podgrzanie do 64°C - zasyp słodów, 15 min 62°C, 45 min 72°C, próba jodowa, podgrzanie do 78°C i wysładzanie.

Gotowanie: 60 min

Chmielenie: Iunga szyszka 2009 20g. 60 min, Lubelski szyszka 2008 15g. na ostatnie 15 min.

Wyszło 26l 12°Blg zadane starterem z 1/3 paczki Danstar Nottingham.

Piwo to jest kolejnym eksperymentem z surowcami niesłodowanymi. Chodzi tu raczej o sprawdzenie wpływu składników nisłodowanych na smak, barwę, aromat niż o czynnik ekonomiczny. Piwo z niesłodowanym jęczmieniem ( warka 26 ) mimo, że jeszcze młode smakuje wybornie. Mamy nadzieję, że podobnie będzie z dzisiejszym.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 31

Pale Ale 3,25 kg.

Monachijski 1,0 kg

Carared 0,15 kg

Caramber 0,35 kg

czekoladowy 0,06 kg

Zacieranie: 60 min. 68°C, dodanie słodu czekoladowego 10 min, podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 65 min.

Chmielenie: Marynka szyszka 2009 20g. 60 min., Lubelski szyszka 2008 25 g. w dwóch porcjach w 30 i 45 min.

Wyszło 24L 12°Blg zadane gęstwą 1084 wprost z fermentora z warki 29, którą w czasie chłodzenia dzisiejszego przelaliśmy na cichą.

Dzisiejsze piwko miało być IRA. I na "miało" się skończyło,wyszło koloru mocnej herbaty, takiej dobrej z całymi liśćmi.

Na jakiś czas jesteśmy wyleczeni z prób warzenia piwa w konkretmym stylu. Naszym zdaniem piwowarstwo domowe ma być wspaniałą zabawą, a nie walką o zmieszcznie się w kanonie stylu. Nasze piwo ma nam smakować, a nie być szlachetnym stylowcem.

Niech żyją domowe piwa bezstylowe!

 

goroncopozdrawiamy

 

 

dori

edit - wydzieliłam dyskusję na temat piw bezstylowych http://www.piwo.org/forum/t2010-Piwa-bezstylowe.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejny domowy bezstylowiec uwarzory.

Warka 32

Pilzneński 2,5 kg

Monachijski 2,5 kg

Carahell 0,3 kg

Zacieranie: 15 min - 62°C , 45 min. - 72°C , podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 65 min.

Chmielenie: w 10 minucie Perle szyszka 2009 20g, w 45 min. Hallertau Hersbuecker granulat 15 g.

Wyszło 26 l 12,8 °Blg , zadaliśmy starterem z połowy paczki Danstar Nottingham.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 33 uwarzona 13.11.2009

Pilzneński 4 kg.

Monachijski 1 kg

Zacieranie: 15 min. - 62°C, 45 min. 72°C podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 65 min.

Chmielenie: 15 g.Iunga szyszka 2009 - 65 min. 15g.Fuggle granulat na ostatnie 15 min.

Wyszło 26,5 l, 13 °Blg, zadaliśmy gęstwą z warki 31( 1084 ).

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejny domowy bezstylowiec uwarzory.

Warka 32

Pilzneński 2,5 kg

Monachijski 2,5 kg

Carahell 0,3 kg

Zacieranie: 15 min - 62°C , 45 min. - 72°C , podgrzanie do 78°C i filtracja.

Gotowanie: 65 min.

Chmielenie: w 10 minucie Perle szyszka 2009 20g, w 45 min. Hallertau Hersbuecker granulat 15 g.

Wyszło 26 l 12,8 °Blg , zadaliśmy starterem z połowy paczki Danstar Nottingham.

Prosiłbym o info ile zeszło przy takim zacieraniu i w jakiej temp. na tych drożdżach. Szukam sposobu na mniejsze odfermentowanie D.N.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tradycja piątkowych warzeń w naszym browarze nie umarła. Wczoraj uwarzyliśmy kolejne bezstylowe piwo.

Warka 34 czyli sprzątanie browaru

monachijski 2,25 kg ( mniej więcej po połowie Breferm i Strzegom)

pale ale 1,8 kg

pilzneński 0,7 kg

melanoidowy 0,35 kg.

Zacieranie: Nasze klasyczne.

Gotowanie: 65 min.

Chmielenie:

Marynka szyszka 2009 - 40g od początku

Lubelski szyszka 2008 ( resztka z zeszłosezonowego zapasu) - 39g na ostatnie 10 min.

Wyszło: 24 l 13,5°Blg, zadaliśmy starterem z połowy paczki DN.

Od następnego warzenia będziemy warzyć na słodach belgijskich. Jesteśmy ciekawi efektów.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piątkowe późne popołudnie, czas na kolejne piwo.

Warka 35

Pale ale 3 kg.

Płatki owsiane 0,8 kg

Karmelowy jasny 0,3 kg

Karmelowy ciemny 0,15 kg

Cararoma 0,15 kg

Barwiący Strzegom 0,25 kg

Jęczmień palony 0,25 kg

Zacieranie: kleikowanie płatków 10min w 6 l. wody, dolanie wody wsypanie słodów jasnych i karmelowych ustalenie temperatury na 62°C - 10 min. 1/3 gęstego zacieru odebrana do dekokcji. Dekokt podgrzany do 72°C - 15 min. zagotowanie i gotowanie 15 min.

Zawrócenie dekoktu do głównego zacieru, ustalenie temperatury na 72°C - 15, próba jodowa negatywna. Dodanie słodów palonych 10 min, podgrzanie do 78°C - 5min i fitracja. Od pół godziny wrze.

Jak skończymy warzyć to dokończymy pisać

 

goroncopozdrawiamy

Edytowane przez anmar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po prawie dobowej przerwie kończymy opisywać naszą warkę 35.

Gotowanie 70 min.

Chmielenie:

- Iunga szyszka - 15g. 70 min.

- Fuggle szyszka - 10g. 30 min.

- EKG szyszka - 10g. na ostatnie 10 min. gotowania.

Na ostatnie 10 min. gotowania poleciało do gara 0,5 kg. laktozy i w tym momencie przestał to być stout owsiany. ( sorki admiro:D )

Wyszło 25l. 17°Blg po dodaniu laktozy. Zadaliśmy gęstwą 1084. Będzie fermentował w 16-17°C .

Nadal uważamy, że to bezstylowiec, choćby ze sposobu zacierania. Dekokt to przecież niemiecka szkoła i nie słyszeliśmy żeby w ten sposób zacierano na Wyspach.

@ admiro.

Przeciętnie warka zajmuje nam ok. 4,5 do 5 godzin. Czas liczymy od zejscia do "warzelni" do końca porządków. Zdarzyła się nam wprawdzie jedna warka ponad 9 godzinna, ale to był wyjątek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za info. Niestety nie znaleźliśmy wzmianek o negatywnym wpływie dekoktowania słodu Pale ale.

Pierwsze próby smakowe przewidujemy wykonać gdzieś na początku marca, podzielimy się wrażeniami.

 

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tradycyjne piątkowe popołudnie. Warzymy piwo.

Warka 36

monachijski 4 kg.

pilzneński 1,5 kg.

Specjal B 0,15 kg.

Zacieranie: 30 min. - 62°C, 30 min. - 72°C podgrzanie do 78°C 10min. i filtracja.

Gotowanie: 60 min.

Chmielenie: Perle szyszka 30 g. - od początku, Hallertau Hersbrucker granulat 15g na ostatnie 10 min.

Wyszło 27,5 L 12,5°Blg zadaliśmy świeżutkimi 1338 Euro Ale wprost z saszetki. Pewnie fermentacja będzie startować ze 24 h.

Mamy nadzieję, że nic się nie przyplącze.

W dzisiejszej warce użyliśmy po raz pierwszy słodów Castle Malting. Przy zacieraniu, jak wyżej, wyszła niezła wydajność. Podczas gotowania zrobił się piękny przełom. Pierwsze wrażenia o tych słodach są pozytywne.

goroncopozdrawiamy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fermentacja ruszyła po około 36 godzinach. Piana ładna, kremowa pokrywa całą powierzchnię. W zapachu nie wyczuwamy żadnych nie przyjenych woni. Jesteśmy pełni optymizmu.

Zrobiliśmy dwie warki, które były zadawane drożdżami wprost z szszetki, pierwszą i ostatnią. Nigdy więcej takich nerwów. Dobry starter to podstawa udanej fermentacji.

goroncopozdrawiamy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.