Jump to content
Sign in to follow this  
polsyn

Dry stout - ocena receptury

Recommended Posts

Witam planuje uwarzyć mojego pierwszego stouta , wybór padł na dry stouta, proszę o weryfikację receptury:

 

-4kg Pale ale

-0,5kg płatków jęczmiennych błyskawicznych

-0,25kg jęczmienia palonego

-0,25kg słodu czekoladowego

 

daję 16l

-zacieram w 67-68C przez 60-70 min

-podgrzewam do 72C i daję ciemne słody (nie mam pewności czy w tym momencie dodać ciemne słody), trzymam 10 min

-wygrzew do 76C

 

Chmielenie:

-60' target 40g

-10' EKG 15g

 

Drożdze s-04

 

fermentacje w jedym fermentorze przez 14-17 dni w 19C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli ma być wytrawny to zacznij zacieranie od 66 i w tej temperaturze utrzymuj. Słody palone możesz spokojnie dać od początku. Lub przed samym podniesieniem temperatury na mashout jeśli chcesz mniej paloności. Chmielenie ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli ma być wytrawny to zacznij zacieranie od 66 i w tej temperaturze utrzymuj. Słody palone możesz spokojnie dać od początku. Lub przed samym podniesieniem temperatury na mashout jeśli chcesz mniej paloności. Chmielenie ok.

 

no właśnie - jeśli ma być dry to zacieraj na wytrawnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dry czyli wytrawny, to jak sugeruja wyzej zacieraj na wytrawnie (62-64). Chyba ze lubisz slodsze stouty jak ja to 66-68 lepsze wyjscie.

A co do slodow ciemnych to zalezy czy robisz probe jodowa czy nie. Jesli robisz to musisz poczekac az wyjdzie ci negatywny wynik, to wtedy mozesz dodac. Jesli nie robisz, to zalezy na jakim stopniu palonosci stouta Ci zalezy. Jak na dosc mocnym, to wal slody ciemne od poczatku. Jak dosc wyraznym ale nie ptrzytlaczajacym to po zakonczeniu przerwy 60 min w 62-68 stopniach. A jak chcesz totalnie ograniczyc palonosc to przy wygrzewie albo nawet mozesz dodac do filtracji, jak przy CDA :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Angole nie rozróżniają i wszystko zacierają w 66-67°C. I tak bym zrobił, chyba że chcesz żeby było tak wodniste jak Guinness.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Angole nie rozróżniają i wszystko zacierają w 66-67°C. I tak bym zrobił, chyba że chcesz żeby było tak wodniste jak Guinness.

Ja takowe zacieranie lubię, jednak przy tych drożdżach może dać "zbyt pełne" piwko jak na styl(o ile ktoś się tym przejmuje :)), co nie oznacza że nie dobre.

Jeśli 19°C to temperatura otoczenia w jakiej kolega chce fermentować to radzę poszukać czegoś jeszcze chłodniejszego ~16-17°C

 

Nie wiem jak inni, ale ja przez jakiś czas upierałem się przy dodawaniu palonych do mashout jednak po ostatnich stoutach dochodzę do wniosku że do takich piw trzeba cierpliwości i dać im dojrzeć, jeśli takową się posiada to śmiało dodawać słody palone od początku zacierania i pilnować procesu fermentacji.

Mi najbardziej smakują stouty zacierane tak jak zgoda napisał, oraz z dodatkiem palonych od początku zacierania. Jak nie skopie się fermentacji(tak jak ja ostatnio 21-22°C) to ma prawo wyjść całkiem udane piwko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dry Stout to Dry Stout, więc tylko i wyłącznie wodniście i wytrawnie a jeśli na słodko to już sweet,milk czy owsiany , przynajmniej takie jest moje zdanie. Co do recepty ja bym dodał trochę więcej jęczmienia palonego, jeśli lubisz paloność i zdecydowanie wszystkie słody od razu do kotła ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dry Stout to Dry Stout, więc tylko i wyłącznie wodniście i wytrawnie

jeśli lubisz paloność i zdecydowanie wszystkie słody od razu do kotła

Konsekwentnie trzeba podejść do sprawy, jeśli "dry" to transakcja wiązana na "palność" - niezależnie czy lubisz czy nie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dry Stout to Dry Stout, więc tylko i wyłącznie wodniście i wytrawnie

jeśli lubisz paloność i zdecydowanie wszystkie słody od razu do kotła

Konsekwentnie trzeba podejść do sprawy, jeśli "dry" to transakcja wiązana na "palność" - niezależnie czy lubisz czy nie ;)

No tak trochę się zamotałem w tej wypowiedzi ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.