Skocz do zawartości

Browar Czerwony Potok-Początki


Rekomendowane odpowiedzi

02-06-2011 Warka # 58 SUDECKIE aLE

 

Kategoria ? jeszcze nieznana

Wielkość warki 23 l

OG-12 BLG

Skład:

Słód Pilzneński S. (2,5EBC) -3,8kg

Słód Carared R (We) ( 80-100 EBC ) - 0,25kg

Chmiel

Marynka Szyszki 40g

Lubelski Szyszki 40g

Drożdże

Jakieś tam Copersy

Zacieranie infuzyjne

30' ? 62 'C

30' ? 72 'C

Mash out - 76'C

 

Wysładzanie Ciągłe 16l -76'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 70'

00' Marynka Szyszki 40 g

60' Lubelski Szyszki 40 g

 

 

Fermentacja Burzliwa 18 'C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

09-06-2011 Warka # 59 Bliźniak Start godzina 8.00 zakończenie 14.00(kopia warki http://www.piwo.org/forum/p100478-12-05-2011-20-58-50.html#p100478)

 

Kategoria ? Witbier

Wielkość warki 23 l

OG-12 °Blg

Skład:

Słód Pilzneński S. (2,5EBC) -2,5kg

Pszenica Niesłodowana -2,5kg

Słód Zakwaszający -0,1kg

Płatki Owsiane -0,2kg

Chmiel:

Lubelski Szyszki 35g

Drożdże

Gęstwa Z036 Wit I zbiór

Zacieranie infuzyjne

10' - 52 °C

50' ? 62 °C

30' ? 72 °C

Otarte skórki z: 2 pomarańczy, 1/2 grejpfruta, 1/2 cytryny w 85'

Kolendra 7g w 85'

Mash out - 76'C

 

Wysładzanie Ciągłe 18l -76'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 90'

30' Lubelski Szyszki 10 g

80' Lubelski Szyszki 25 g

 

 

Fermentacja Burzliwa 18 'C

Edytowane przez zibi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10-06-2011 Warka # 60 Słoneczny Patrol Start godzina 8.00 zakończenie 14.00

 

Kategoria ? Witbier

Wielkość warki 23 l

OG-10 °Blg

Skład:

Słód Pilzneński S. (2,5EBC) -2,1kg

Pszenica Niesłodowana -2,4kg

Płatki Owsiane -0,3kg

Chmiel:

Lubelski Szyszki 35g

Drożdże

Gęstwa Z036 Wit I zbiór

Zacieranie infuzyjne

20' - 37 °C

powolne podnoszenie do 52 °C

10' - 52 °C

50' ? 62 °C

20' ? 72 °C

Mash out - 76'C

 

Wysładzanie Ciągłe 18l -76'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 70'

00' Lubelski Szyszki 20 g

60' Lubelski Szyszki 15 g

Otarte skórki z: 2 pomarańczy,1/2 cytryny w 65'

Kolendra 4g,Kmin Rzymski 2g,Imbir 18g w 65'

 

Fermentacja Burzliwa 18 'C

Edytowane przez zibi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11-06-2011 Warka # 61 Stout Czekoladowy

 

Styl -Dry Stout

Wielkość warki około 20 l

OG-12 Blg

 

Skład:

Słód Pilzneński S. --- 2,8kg

Słód Monachijski S. ---1,2kg

Słód Barwiący S. 1600 EBC --- 0,2kg

Słód Jęczmień Palony S. 1100-1200 EBC ---0,2kg

Słód Czekoladowy Br. 900 EBC- 0,1

 

Chmiel:

Marynka Szyszki -30g

Lubelski Szyszki -10g

 

Drożdże Gęstwa Danstar Windsor I zbiór dzięki Areks 1111

 

Zacieranie infuzyjne

Słody Wsypane do 67'C

80' - 65'C

20' ? 72'C

Dodane słody palone

Mash out - 76'C

 

Wysładzanie Ciągłe 18l -76'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 70'

01' Marynka 30g

01' Lubelski 10g

 

Fermentacja Burzliwa 18-20'C

Edytowane przez zibi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Wakacyjna przerwa minęła trzeba brać się do roboty,do roboty :)

Zacząłem w nowym browarze tzn.sprzęt ten sam tylko nowe pomieszczenie :P

Mój dzierżawca opuścił dawny sklep i teraz mam problem trzeba to zagospodarować :/

30-07-2011 Warka # 62 Kölsch NOVY Podobny do Wersji codera

 

Styl - Kölsch

Wielkość warki około 23 l

OG- celowałem w 12 wyszło 14 °Blg

 

Skład:

Słód Pilzneński S. --- 4,5kg

Słód Monachijski S. ---0,25kg

 

Chmiel:

Spalt Spalter -30g

Lubelski Szyszki -50g

 

Drożdże Zymoferm Z032-1-31 Kölsch, Altdeutsches Helles

 

Zacieranie infuzyjne

Słody Wsypane do 55°C powolne podgrzewanie

50' - 62'C

20' ? 72'C

Mash out - 76'C

 

Wysładzanie Ciągłe 18l -76'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

Gotowanie 70'

05' Lubelski 50g

60' Spalt Spalter 30g

 

Fermentacja Burzliwa 18 °C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

09-08-2011 Warka # 63 ale ale

 

Kategoria ? Pale Ale

Wielkość warki 22 l

OG-13 °Blg

Skład:

Słód Pilzneński S. (2,5EBC) -3,2kg

Słód Monachijski S.(10-27EBC) -0,8 kg

Słód Karmelowy Jasny S.(80-150EBC)- 0,2kg

Chmiel StyrianGoldins granulat 25g

Chmiel Marynka Szyszki -35g

Drożdże gęstwa Z042-2-39 London Ale

 

Zacieranie infuzyjne

Słody wsypane do 65°C

60' ? 64-62 °C

20' ? 72 °C

Mash out - 78 °C

 

Wysładzanie Ciągłe 18l -78°C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 70'

10' Marynka 35g

55' Styrian Goldins 25g

 

 

Fermentacja Burzliwa 20'C 10 dni 3 °Blg

Fermentacja cicha 18' 12 dni 2 °Blg

Re fermentacja 180 g glukozy

Butelkowano 31-08-2011

Edytowane przez zibi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12-08-2011 Warka # 64 ale red

 

Kategoria ? Irish Red Ale

Wielkość warki 21 l

OG-12 BLG

Skład:

Słód Pilzneński S. (2,5EBC) -2,2kg

Słód Monachijski S.(10-27EBC) -1,8 kg

Słód Karmelowy Jasny S.(80-150EBC)- 0,3kg

Carafa typI 0,08 kg

Chmiel StyrianGoldins granulat 25g

Chmiel Marynka Szyszki -35g

Drożdże gęstwa Z042-2-39 London Ale

 

Zacieranie infuzyjne

Słody wsypane do 65'C

40' ? 62 'C

20' ? 72 'C

Mash out - 76'C

 

Wysładzanie Ciągłe 18l -78'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 70'

10' Marynka 35g

55' Styrian Goldins 25g

 

 

Fermentacja Burzliwa 20'C 7 dni 3blg

Fermetacja cicha 18'C 13 dni 2,5 Blg

Re fermentacja 180g glukozy

Butelkowano 01.09.2011

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13-08-2011 Warka # 65 ale stout

 

Kategoria ? Dry Stout

Wielkość warki 21 l

OG-12 °Blg

Skład:

Słód Pilzneński S. (2,5EBC) -3,0kg

Słód Monachijski S.(10-27EBC) -1,0kg

Słód Karmelowy Jasny S.(80-150EBC)- 0,3kg

Słód Czekoladowy 0,20kg

Jęczmień Palony ,0,20kg

Chmiel Marynka Szyszki -35g

Drożdże gęstwa Z042-2-39 London Ale

 

Zacieranie infuzyjne

Słody wsypane do 65°C

80' ? 65 °C

20' ? 72 °C

Mash out - 78°C

 

Wysładzanie Ciągłe 18l -78°C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 70'

10' Marynka 35g

 

 

Fermentacja Burzliwa 20'C -10 dni 3 °Blg

Fermetacja cicha 18'C-10 dni 2,5 °Blg

Re fermentacja 180g glukozy

Butelkowano 02-09-2011

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Weryfikuję Twoje "zeznania" odnośnie serwowanych piw. Z tą #30-tką trrochę początkowo nie trafiłeś. Trudno się jednak dziwić, że pamięć zawodzi - kilka latek od 2003r minęło :D

27-06-2003 Warka # 30 IRA III
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Weryfikuję Twoje "zeznania" odnośnie serwowanych piw. Z tą #30-tką trrochę początkowo nie trafiłeś. Trudno się jednak dziwić, że pamięć zawodzi - kilka latek od 2003r minęło ;)
27-06-2003 Warka # 30 IRA III

Pewnie Zbyszek poznał Rumburaka w jakimś szynku i ....... stało się :D;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pewnie Zbyszek poznał Rumburaka w jakimś szynku i ....... stało się :D;)

Eeee - nie mieszać mi tu postaci geograficzno/historycznych!

Mieszkasz trochę dalej południowej granicy, dodatkowo masz/cie spory "kredyt" sympatii - także zostaje to wybaczone ;) ale, żeby to było przedostatni raz! ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

20-08-2011 Warka # 66 ale belge

Kategoria ? Belgian Pale Ale

Wielkość warki 21 l

OG-12 °Blg

Skład:

Słód Pilzneński S. (2,5EBC) -2,7kg

Słód Monachijski S.(10-27EBC) -0,8kg

Słód Abbey Malt W. (40-50 EBC) -0,3kg

Słód Carabelge (30-35 EBC ) -0,20kg

Chmiel Marynka Szyszki (7% a-k) -30g

Chmiel Styrian Goldins (4,1%a-k) - 25g

Drożdże Starter Wyeast 3787 Trappist High Gravity

 

Zacieranie infuzyjne

Słody wsypane do 65°C

45' ? 64 °C

20' ? 72 °C

Mash out - 76°C

 

Wysładzanie Ciągłe 18l -76°C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 70'

10' Marynka 30g

55 Styrian Goldins 25g

60 MechIrladyki 5g

 

 

Fermentacja Burzliwa 18- 20'C 10 dni 3 Blg

Fermetacja cicha 15'C 19 dni 2,5 Blg

Refermentacja 180g glukozy

Butelkowano 19-09-2011

Edytowane przez zibi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

05-09-2011 Warka # 69 HW

 

Kategoria ? Hewe-Weizen

Wielkość warki 24 l

OG-12 BLG

Skład:

Słód Pilzneński S. (2,5EBC) -2,0kg

Słód Pszeniczny Jasny St.( 3,5 EBC ) -2,4kg

Chmiel Spalter Granulat -20 g

Drożdże ze skosów Starter 3068 Weihenstephan Weizen

 

Zacieranie infuzyjne

15' ? 44 'C

10' ? 52'C

30' ? 62 'C

30' ? 72 'C

Mash out - 78'C

 

Wysładzanie Ciągłe 18l 70-76'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 60'

00' Spalter Granulat 20 g

 

 

Fermentacja Burzliwa 16-20'C 16 dni 2,5 Blg

Refermentacja 180g Glukozy

Butelkowano 21-09-2011

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

07-09-2011 Warka # 70 D &W

 

Kategoria ? Dunkelweizen

Wielkość warki 22 l

OG-12 BLG

Skład:

Słód Pilzneński S. (2,5EBC) -1,4kg

Słód Pszeniczny Jasny St.( 3,5 EBC ) -2,0kg

Słód Wiedeński St.(6-12EBC) 0.8kg

Słód Karmelowy Jasny S.(80-150)-0,3kg

Chmiel Spalter Granulat -20 g

Drożdże ze skosów Starter 3068 Weihenstephan Weizen .To roczne skosy zrobione przez rubezahla tak jak przy warce 69.Roczne skosy wystartowały lepiej niż zymofermy,oczywiście zrobiłem lekki starter.

 

Zacieranie infuzyjne

45' ? 44 'C

powolne podnoszenie do 62'C

30' ? 62 'C

30' ? 72 'C

Mash out - 78'C

 

Wysładzanie Ciągłe 18l 70-76'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 60'

60' Spalter Granulat 20 g

 

 

Fermentacja Burzliwa 15-18'C 21 dni 2,5 °Blg

Bez cichej

Re fermentacja 195g glukozy

Butelkowano 28-09-2011

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

01-09-2011 Warka # 68 ale blondynka

 

Kategoria ? Belgian Blond Ale

Wielkość warki około 21 l

OG-17 BLG

Skład:

Słód Pilzneński S. (2,5EBC) -4,7 kg

Słód Karapils (19 EBC) -0,45 kg

Słód Pszeniczny Jasny (3-4 EBC) ? 0,40kg

Cukier KandyzowanyBiały 0,5kg

Mech irlandzki 5g

Chmiel Marynka Szyszki -25 g

Drożdże gęstwa I zbiór, starter 1 dniowy Wyeast 3787 Trappist High Gravity

Zacieranie infuzyjne

54'C wsypane słody i podnoszenie do 62'C

15' ? 62 'C

40' ? 68 'C

20' ? 72 'C

Mash out - 78'C

 

Wysładzanie Ciągłe 18l -78'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 70'

10' Marynka 25g

60' Cukier Kandyzowany Biały

65' Mech Irlandzki

 

 

Fermentacja Burzliwa 16-20'C 19 dni 3,5 Blg

Fermetacja cicha 10-14'C 24 dni 3 Blg

Refermentacja 140g Cukru

Butelkowano 12-10-2011

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25-08-2011 Warka # 67 ale india

 

Kategoria ? India Pale Ale

Wielkość warki 21 l

OG-14 BLG

Skład:

Słód Pilzneński S. (2,5EBC) -2,4kg

Słód Monachijski S.(10-27EBC) -0,6 kg

Słód Wiedeński St.(6-12 EBC) 1,40 kg

Słód Karmelowy Jasny S.(80-150EBC)- 0,2kg

Chmiel StyrianGoldins granulat 25g

Chmiel Marynka Szyszki -30g

Drożdże gęstwa Z042-2-39 London Ale

 

Zacieranie infuzyjne

10' ? 52 'C

50' ? 62 'C

15' ? 72 'C

Mash out - 78'C

 

Wysładzanie Ciągłe 18l -78'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 70'

10' Marynka 35g

55' Styrian Goldins 25g

 

 

Fermentacja Burzliwa 20'C 20 dni 3 Blg

Fermetacja cicha 14'C 29 dni 2,5 Blg

Refermentacja 160g cukru

Butelkowano 12-10-2011

Edytowane przez zibi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22-11-2011 Warka # 71 Jesienny Lagerek

 

Kategoria ? Coś w stylu Dark Lager

Wielkość warki około 22 l

OG-12,5 BLG

Skład:

Słód Pilzneński B. (2,5EBC) -4,0 kg

Słód Carahell (20-30 EBC) -0,2 kg

Słód Melanoidowy (3-4 EBC) ? 0,10kg

Mech irlandzki 5g

Chmiel Marynka Szyszki -30g

Chmiel Sazz granulat 15g

Chmiel Spalter 15g

Drożdże ze skosów Bawarian Lager

Zacieranie infuzyjne

10' - 52 'C

30' ? 62 'C

40' ? 72 'C

Mash out - 78'C

 

Wysładzanie Ciągłe 18l -78'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 60'

00' Marynka szyszki 30g

50' Sazz granulat 15g

50' Spalter granulat 15g

55' Mech Irlandzki 5g

 

 

Fermentacja Burzliwa 10'C

Fermetacja cicha

Refermentacja

Butelkowano

Edytowane przez zibi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Domyślam się, że blondynki (butelkowe i nakanapowe :beer: ) ciągle w głowie, ale z uwidacznianiem tego w zapiskach trochę zwolnij :) .

 

ed.: po ostatnich Twoich edycjach, wpis już nie jest adekwatny.

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.