zibi Posted March 4, 2010 Author Share Posted March 4, 2010 03-02-2010 Warka #18 Pszeniczne Zimowe poszedł w 46 butelki 0,5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted March 14, 2010 Author Share Posted March 14, 2010 (edited) 13-03-2003 Warka # 21 Marcowe Oczko Kategoria -Oktoberfest Wielkość warki 23 l 0G-13,5 °Blg Skład: Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC)-2,5 kg Słód Wiedeński Steinbach(6-12EBC)-1,5kg Słód Monachijski Strzegom(10-27EBC)- 1kg Chmiel Lubelski Szyszki -5g Chmiel Marynka Szyszki -25g Mech Irlandzki- 10g Drożdże Gęstwa Munich Lager Zacieranie dekokcyjne jednowarowe Słody wsypane do 65°C 30' ? 62 °C 1/3 zacieru gęstego gotowanie 15' 30' ? 72 °C Mash out - 76 °C Wysładzanie Ciągłe 15l -78'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 60' Marynka 10'Lubelski 10' Mech Fermentacja Burzliwa 11'C Edited March 15, 2010 by zibi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted March 17, 2010 Author Share Posted March 17, 2010 17-03-2010 Warka # 22 Zbyszkowy Pils (Święto Patryka i Zbigniewa) Styl -Pilsner Wielkość warki 23 l OG-11 °Blg Skład: Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC)-4,3 kg Słód Karapils-0,2kg Słód Zakwaszajacy- ,0,1kg Chmiel Lubelski Szyszki -25g Chmiel Marynka Szyszki -50g Mech Irlandzki- 10g Drożdże Gęstwa Bawarian Lager Zacieranie infuzyjne Słody wsypane do 16l wody 45°C 15' ? 52 °C 30' - 62 °C 30' ? 72 °C Mash out - 76 °C Wysładzanie Ciągłe 15l -78 °C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 60' Marynka 25g 40' Marynka 25g 10'Lubelski 25g 10' Mech Fermentacja Burzliwa 10 °C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted March 18, 2010 Author Share Posted March 18, 2010 18-03-2010 Warka Specjalna Sowi Kólsch (warzona w Agro.Pod Przełęczą). Zbutelkowane w Agro.Pod Przełęczą 7 dni burzliwej 12 cichej zeszło z 14°Blg do 4,5°Blg .Wyszło 20 butelek 0,5 .Tak jak pisałem wcześniej piwo zostało u Gospodarzy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Belzebub Posted March 19, 2010 Share Posted March 19, 2010 18-03-2010 Warka Specjalna Sowi Kólsch (warzona w Agro.Pod Przełęczą).Zbutelkowane w Agro.Pod Przełęczą 7 dni burzliwej 12 cichej zeszło z 14°Blg do 4,5°Blg .Wyszło 20 butelek 0,5 .Tak jak pisałem wcześniej piwo zostało u Gospodarzy MAło coś tego piwka tam zrobiliście A takie piwko mogłoby być zachętą dla przyszłych klientów, jako gratis do posiłku, i problem legalizacji instalacji przestaje istnieć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rubezahl Posted March 19, 2010 Share Posted March 19, 2010 ...Wyszło 20 butelek 0,5 ... Zibi, czyżby zniecierpliwieni 'długim' procesem fermentacji, ludzie kręcący się po zapleczu, pokosztowali pozostałą połowę warki - wiem ile odfiltrowałem brzeczki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted March 19, 2010 Author Share Posted March 19, 2010 Jak zwykle błąd w opisie 20l i 40 butelek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted March 21, 2010 Author Share Posted March 21, 2010 (edited) 20-03-2010 Warka # 23 IRA Zibiego Kategoria -Irish Red Ale Wielkość warki 20 l OG-12 BLG Skład: Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC)-2,0 kg Słód Monachijski Strzegom(10-27EBC)- 2,0kg Słód Karmelowy Jasny Steinbach(20-30EBC)- 0,2kg Słód Karmelowy Ciemny Steinbach(100-130EBC)-0,2kg Chmiel Lubelski Szyszki -15g Chmiel Marynka Szyszki -25g Mech Irlandzki- 10g Drożdże Safale-04 Zacieranie infuzyjne Słody wsypane do 65'C 15' ? 62 'C 45' ? 72 'C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 15l -78'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 60' Marynka 10'Lubelski 10' Mech Fermentacja Burzliwa 20'C Wczoraj pibiłem życiowy rekord zacierania równe 5h( łącznie ze sprzątaniem) Edited March 21, 2010 by zibi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted April 18, 2010 Author Share Posted April 18, 2010 (edited) 15-04-2010 Warka # 24 Kwietniowe Marcowe Kategoria -Oktoberfest Wielkość warki 22 l Skład: Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC) -2,8 kg Słód Monachijski Strzegom(10-27EBC) - 1kg Słód Karmelowy Jasny Steinbach (20-30EBC) -0,6Kg Słód Karapils Soufflet Litovel (19 EBC) -0,1kg Chmiel Lubelski Szyszki -10g Chmiel Marynka Szyszki -25g Mech Irlandzki- 10g Drożdże Gęstwa Munich Lager Zacieranie Infuzyjne Schemat Zacierania 65 °C.wsyp 63 °C -35' 73 °C -25' 78 °C -10' woda/ słód ? 3,5/1 Wysładzanie Ciągłe 15l Gotowanie 60' 60' Marynka 10'Lubelski 10' Mech Wyszło 22l 12°Blg Fermentacja Burzliwa 11°C +- 1°C Edited May 30, 2010 by zibi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted May 14, 2010 Author Share Posted May 14, 2010 (edited) 14-05-2010 Warka # 25 Full Majowy (dziwny jak pogoda w maju) Kategoria - XYZ Wielkość warki 25 l OG-12 BLG Skład: Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC)-4,60 kg Słód Melanoidowy 0,10 kg Słód Zakwaszający 0,10 kg Słód Wędzony 0,10 kg Chmiel Magnum Szyszki -50g Chmiel lubelski Szyszki -50g Mech Irlandzki- 10g Drożdże Gęstwa Munich Lager Zacieranie infuzyjne Słody wsypane do 45'C 15' ? 62 'C 40' ? 72 'C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 15l -78'C woda/ słód ? 3,5/1,h Gotowanie 60' 60' Magnum 50g 20'Lubelski 25g 10'Lubelski 25g 10' Mech Fermentacja Burzliwa 12'C Edited May 30, 2010 by zibi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted May 15, 2010 Author Share Posted May 15, 2010 (edited) 15-05-2010 Warka # 26 Rocznicowy Munich (dzisiaj mija mój roczek na forum) Kategoria ? Munich Helles Wielkość warki 23 l OG-11 BLG Skład: Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC)-3,6 kg Słód Monachijski Strzegom 0,60 kg Słód Zakwaszający 0,10 kg Chmiel Marynka Szyszki -15g Chmiel lubelski Szyszki -15g Drożdże Gęstwa Munich Lager Zacieranie infuzyjne 20' ? 62 'C 40' ? 72 'C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 15l -78'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 60' Marynka 15g 10'Lubelski 15g Fermentacja Burzliwa 12'C Edited May 30, 2010 by zibi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted May 29, 2010 Author Share Posted May 29, 2010 (edited) 29-05-2010 Warka # 27 Opałek Koszałek (receptura zbliżona do warki 85 kolomara, metody zacierania identyczne) Kategoria ? Heweweizen Wielkość warki 21 l OG-11 BLG Skład: Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC) -2,0 kg Słód Pszeniczny Stainbach( 3-5 ) -2,2kg Słód Karapils 0,30 kg Chmiel lubelski Szyszki -20 g Drożdże suche Safbrew s-33 Zacieranie infuzyjne 20' ? 42 'C 05' ? 55 'C 30' ? 62 'C 40' ? 72 'C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 15l -76'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 60' Lubelski 20g Fermentacja Burzliwa 18-20 'C Edited June 25, 2010 by zibi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted June 26, 2010 Author Share Posted June 26, 2010 (edited) 25-06-2010 Warka # 28 Melafirowy Weizen Kategoria ? Heweweizen Wielkość warki 21 l OG-11 BLG Skład: Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC) -1,8 kg Słód Pszeniczny Stainbach( 3-5 EBC ) -2,2kg Słód Karmelowy Jasny Strzegom (80-150) -0,30 kg Chmiel lubelski Szyszki -25 g Drożdże Gęstwa 3068 Weihenstephan Weizen II generacja (podziękowania dla rubezahla) Zacieranie infuzyjne 20' ? 45 'C 05' ? 55 'C 40' ? 62 'C 25' ? 72 'C Mash out - 76'C Podnoszenie do kolejnych temperatur starałem się utrzymać na poziomie 1' / 1°C Wysładzanie Ciągłe 15l -76'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 20'przed końcem Lubelski 20g Fermentacja Burzliwa 16-18 'C Dlaczego Melafirowy Weizen. Ponieważ uzyskałem kolor melafiru, kamienia z którego zbudowana jest struktura Gór Kamiennych i Wałbrzyskich. Ten słód Karmelowy Jasny Strzegom daje taką ciekawą barwę. Edited September 12, 2011 by zibi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kolomar Posted June 26, 2010 Share Posted June 26, 2010 Hej. Skąd taki pomysł na chmielenie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted June 26, 2010 Author Share Posted June 26, 2010 Hej. Skąd taki pomysł na chmielenie? Taki mały eksperyment, wiem że nie trzyma się stylu i kolor ma nietypowy.Zobaczymy co z tego wyjdzie. Moja pierwsza pszenica też była nietypowa,ale była treściwa i pełna smaku. Tak ją oceniali,oczywiście nie wszyscy ktoś stwierdził że zapach za bardzo gożdzikowy i smak apteki ale to tylko jedna osoba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted June 26, 2010 Author Share Posted June 26, 2010 (edited) 26-06-2010 Warka # 29 Czerwcowy Pils Styl -Pilsner Wielkość warki około 23 l OG-11 Blg Skład: Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC)-4,3 kg Słód Karapils-0,2kg Słód Zakwaszajacy- ,0,1kg Chmiel Lubelski Szyszki -25g Chmiel Marynka Szyszki -50g Mech Irlandzki- 5g Drożdże Gęstwa Munich Lager Zacieranie infuzyjne Słody wsypane do 15l wody 45'C 15' ? 52 'C 40' - 62?C 40' ? 72 'C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 16l -78'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 60' Marynka 25g 40' Marynka 25g 10'Lubelski 25g 10' Mech Fermentacja Burzliwa 12'C taka temperatura w piwniczce Edited September 12, 2011 by zibi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted July 5, 2010 Author Share Posted July 5, 2010 (edited) 27-06-2010Warka # 30 IRA III Styl -Irysh Red Ale Wielkość warki około 23 l OG-12 Blg Skład: Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC)-3,5 kg Słód Monachijski Strzegom-1,5kg Słód Karmelowy Jasny Strzegom 0,3 kg Słód Melanoidowy Wayerman - ,0,1kg Jęczmień Palony Strzegom 0,05kg Chmiel Lubelski Szyszki -20g Chmiel Marynka Szyszki -15g Mech Irlandzki- 5g Drożdże Starter I ( Wyeast 1084 Irish Ale) Zacieranie infuzyjne Słody wsypane do 16l wody 65'C 40' - 62?C 20' ? 72 'C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 15l -78'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 60' Marynka 20g 10'Lubelski 25g 10' Mech Fermentacja Burzliwa 18'C Edited September 12, 2011 by zibi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted July 18, 2010 Author Share Posted July 18, 2010 15-07-2010 Warka # 31 Upalny Waizenbok Styl -Weizenbock Wielkość warki około 20 l OG-17 Blg Skład: Słód Pszeniczny Jasny 3-4 EBC ---1,1 kg Słód Pszeniczny Ciemny15-17 EBC ---2,0kg Słód Wiedeński 6-12 EBC --- 0,5 Słód Monachijski ---2,0kg Słód Carawheat --- 0,2kg Słód Melanoidowy --- 0,2kg Chmiel Marynka Szyszki -20g Chmiel Lubelski Szyszki -10g Drożdże Gęstwa II( Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen ) Zacieranie mała dekokcja Słody pszeniczne wsypane do 45'C 21l wody 90' ? 44'C wsypane resztę słodów 10'- 62'C odebranie 5l gęstego podgrzanie do 72'C -10',gotowanie 15',pozostały zacier przetrzymany 62'-50' 15' ? 72'C Mash out - 76'C 1,5h zajeła mi filtracja,drobniej niż zawsze ześrutowałem słód. Wysładzanie Ciągłe 16l -76'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 70' Marynka 20g 50' Lubelski 15g Fermentacja Burzliwa 18-20'C po dwóch dniach fermentacji drożdże poszły sobie na spacer,skutek podniesienia temperatury w łazience do 25'C,wyniosłem do piwnicy gdzie było 18'C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted July 18, 2010 Author Share Posted July 18, 2010 17-07-2010 Warka # 32 Stout Krzyżacki (Dwa Nagie Miecze) Styl -Dry Stout Wielkość warki około 20 l OG-12 Blg Skład: Słód Pilzneński --- 3,0kg Słód Monachijski ---1,0kg Słód Carafa Typ I --- 0,25kg Słód Jęczmień Palony ---0,3kg Chmiel Marynka Szyszki -40g Drożdże Gęstwa II( Wyeast 1084 Irish Ale) Zacieranie infuzyjne Słody Wsypane do 66'C 90' - 64'C 15' ? 72'C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 15l -76'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 60' Marynka 40g Fermentacja Burzliwa 18-20'C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted July 24, 2010 Author Share Posted July 24, 2010 24-07-2010 Warka # 33 Owsiany Gorczański Styl -Oatmeal Stout Wielkość warki około 20 l OG-12 Blg Skład: Słód Pilzneński --- 2,2,0kg Słód Monachijski ---1,2kg Słód Owsiany --- 0,5Kg Słód Karmelowy Jasny --- 0,3kg Słód Carafa Typ I --- 0,20kg Słód Jęczmień Palony ---0,30kg Chmiel Marynka Szyszki -40g Drożdże Gęstwa II( Wyeast 1084 Irish Ale) Zacieranie infuzyjne Słody Wsypane do 68'C 90' - 66'C 10 ? 72'C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 15l -76'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 60' Marynka 40g Fermentacja Burzliwa 18-20'C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akebes Posted July 25, 2010 Share Posted July 25, 2010 Widać Zibiego browar przerwy nie ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted July 28, 2010 Author Share Posted July 28, 2010 15-07-2010 Warka # 31 Upalny Waizenbock zlany na cichą 17°Blg szedł na 4°Blg w 18°C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted September 19, 2010 Author Share Posted September 19, 2010 08-09-2010 Warka # 34 Pszenica Wrześniowa I. Kategoria ? Hewe-Weizen Wielkość warki 21 l OG-11 BLG Skład: Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC) -1,7 kg Słód Pszeniczny Castlemalting ( 3,5-5 EBC ) -2,3kg Chmiel lubelski Szyszki -25 g Drożdże Gęstwa ze skosów zrobiona przez rubezahla, 3068 Weihenstephan Weizen (serdeczne podziękowania) Zacieranie infuzyjne 10' ? 42 'C Powolne podnoszenie 62'C 30' ? 62 'C 30' ? 72 'C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 15l -76'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 60' Lubelski 25g Fermentacja Burzliwa 16 'C Dolna granica fermentacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted September 19, 2010 Author Share Posted September 19, 2010 17-09-2010 Warka # 35 IPA Górala Kategoria ? India Pale Ale Wielkość warki 21 l OG-13 BLG Skład: Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC) -2,0 kg Słód Monachiski Strzegom (10-27 EBC) -2,1kg Słód Karmelowy Jasny Strzegom(80-150EBC)- 0,1Kg Słód Karmelowy Strzegom Specjalny(300-400EBC)-0,2kg Chmiel Lubelski Granutal -50g Chmiel Maryka Szyszki -50g Drożdże Gęstwa III( Wyeast 1084 Irish Ale) Zacieranie infuzyjne 60' ? 65 'C 20' ? 72 'C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 15l -76'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 0'-Maryka Szyszki -50g 45'-Lubelski Granutal -50g Fermentacja Burzliwa 18'C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi Posted September 19, 2010 Author Share Posted September 19, 2010 19-09-2010 Warka # 36 Pszenica Wrześniowa II. Kategoria ? Hewe-Weizen Wielkość warki 21 l OG-11 BLG Skład: Słód Pilzneński Strzegom (2,5EBC) -1,6 kg Słód Pszeniczny Castlemalting ( 3,5-5 ) -2,7kg Słód Carahell (20-30EBC) -0,3Kg Chmiel lubelski Szyszki -25 g Drożdże Gęstwa 3068 Weihenstephan Weizen Zacieranie infuzyjne 15' ? 44 'C tylko słód pszeniczny Powolne podnoszenie 62'C 30' ? 62 'C Wsypanie reszty słodów 30' ? 72 'C Mash out - 76'C Wysładzanie Ciągłe 15l -76'C woda/ słód ? 3,5/1 Gotowanie 60' 60' Lubelski 25g Fermentacja Burzliwa 18'C Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.