Skocz do zawartości

Browar Czerwony Potok-Początki


Rekomendowane odpowiedzi

24-11-2011 Warka # 72 Jesiena P.

Kategoria ? Weizen

Wielkość warki około 25 l

OG-11 BLG

Skład:

Słód Pilzneński B. (2,5EBC) -2,0 kg

Słód Pszeniczny Jasny -2,2 kg

Mech irlandzki 5g

Chmiel Hallertau Hersbrucker -20g

Drożdże Gęstwa Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen

Zacieranie infuzyjne

45' - 40-42 'C

90' ? 68 'C

Mash out - 78'C

 

Wysładzanie Ciągłe 18l -78'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 60'

00' Hallertau Hersbrucker 20g

 

 

 

Fermentacja Burzliwa 18'C

Fermetacja cicha

Refermentacja

Butelkowano

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

24-11-2011 Warka # 72 Jesiena P.

 

Kategoria ? Weizen

Wielkość warki około 25 l

OG-11 BLG

Skład:

Słód Pilzneński B. (2,5EBC) -2,0 kg

Słód Pszeniczny Jasny -2,2 kg

Mech irlandzki 5g

Chmiel Hallertau Hersbrucker -20g

Drożdże Gęstwa Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen

Zacieranie infuzyjne

45' - 40-42 'C

90' ? 68 'C

Mash out - 78'C

 

Wysładzanie Ciągłe 18l -78'C

 

woda/ słód ? 3,5/1

 

Gotowanie 60'

00' Hallertau Hersbrucker 20g

 

 

 

Fermentacja Burzliwa 18'C

Fermetacja cicha

Refermentacja

Butelkowano

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Dzisiaj po długiej przerwie pierwsza warka na obczyznie. Związku z tym że dzisiaj rocznica zjednoczenia Niemiec nazwałem ją "  Deutschen Einheit Weizen".73 D

Godzina 9.Będę opisywał wszystko po kolei jak coś zapomniałem mam nadzięję że koledzy pomogą.

1. Zalałem 14l wody kranówki tutejsza woda nie jest zła choć niektórzy mówia że zawiera dużo kamienia.

2. Schodzę do piwnicy po słód i nastawiam wodę na 30'

3. Wsypuje 2,2kg Przeniczny Strzegom

4. Podnoszę do 45' i zasypuje 1,8kg Pilzneski Strzegom.

5. Utrzymuje przez 15 min. i podnoszę do 52' 10min. Podnoszę do 72' podnoszenie trwało około 20 min i utrzymuje 40 min.

6.Filtracja no i wyszło nie najgorzej jak na pierwszy raz 24l ale tylko 11Blg

7. Gotowanie 30 g lubelski szyszka od początku.

8.Zadane drożdże Starter z Fermentum Przeniczny łan

Podsumowanie zacieranie w  nowym garnku z lidla z termometrem i i timerem różnica temperatur 3' miedzy moim pomiarem,utrzymanie temperatury w normie,problemy z doprowadzeniem do wrzenia.

Nie ma jak na kobyłce się robiło.

Edytowane przez zibi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dzisiaj po długiej przerwie pierwsza warka na obczyznie.

 

 

Nareszcie! :okey:

 

 

 

W związku z tym, że dzisiaj jest rocznica zjednoczenia Niemiec - nazwałem ją: " Deutschen Einheit Weizen".
 

 

Raz - przestań się tak germanizować: " Deutschen Einheit Weizen". Co to qrde wgle ma znaczyć?!

 

Dwa - z czego się tu cieszyć przy zjednoczeniu Niemców?

 

... jak teraz odróżniać tych "dobrych" z NRD, od tych ZŁYCH z RMF-u (?!)

:D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

09-10-2016 Warka # 74D Polska Gola

Kategoria Kolonskie
Wielkość warki około 24 l
OG-13 BLG
Skład:
Słód Pilzneński S.  - 3,7 kg
Słód Pszeniczny Jasny - 0,3 kg

Chmiel Hallertau Mittelfrueh 50g

Drożdże Fermentum Mobile Stare Nadreńskie  Starter 
Zacieranie infuzyjne
00' - 45 'C
10' - 52 'C

40' - 64 'C

15' - 72 'C
Mash out - 78'C

Wysładzanie Ciągłe 12l -78'C

woda/ słód  4l/1kg

Gotowanie 60'
00' Hallertau Mittelfrueh 30g

50' Hallertau Mittelfrueh 20g


Fermentacja Burzliwa 8 dni
Fermetacja cicha 
Refermentacja
Butelkowano

Edytowane przez zibi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

21-01-2017 Warka # 75D  "BB"

 

" (23-01-2010 Można by też powiedzieć że to piwo rocznicowe :smilies: ,bowiem dzisiaj mija 22 lata jak z Blondynką wziołem Ślub,wtedy też były takie mrozy do -25°C
Belgijska Blondynka # 15 ;) (Belgian Blond Ale)
Skład
Słód Pilzneński Strzegom 4,7 Kg--3,9 EBC
Karapils Soufflet Litovel 0,45kg--19 EBC
Pszeniczny Jasny Steinbach 0,4kg-- 3-5 EBC
Cukier Kandyzowany Biały 0,5 kg
Marynka szyszki 25g
Gęstwa THG
Zacieranie
54°C -10'
62°C - 20'
68°C - 50'
72°C - 30'
78°C
Wysładzanie
3 x4 l
Gotowanie 70'
25g Marynka szyszki 0'
Cukier w 60'
Wyszło 25l 17°Blg
Fermentacja
Burzliwa 18-20 C
Od trzech ostatnich warek zaczołem robić startery i naprawdę się opłaca,namnożone drożdże szybko startują i prawidłowo przebiega fermentacja ) "

 

To było dokładnie 7 lat temu. Dzisiaj mam zamiar popełnić dokładnie to samo. Co prawda mróz nie taki jak 7 lat temu ,inna okolica , inna woda , ale entuzjam ten sam .Pozdrawiam !!!

Edytowane przez zibi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.