Jump to content
zibi

Browar Czerwony Potok-Początki

Recommended Posts

Przed 15 maja.Słynna adycja w Radiu Zet.Kolega Wena opowiadał z takim entuzjazmem o warzeniu piwa ze skóra mi cierpła i włos się jeżył.

15 maja logowanie na piwo.org.Nieprzespane noce czytanie zapisywanie ,czytanie zapisywanie.

20 czerwca już myślałem że jestem omnibusem i zjadłem wszystkie rozumy,a jak przyszło do warzenia to komplenta pustka w głowie.

No ale jakoś poszło,żonke zawiozłem do pracy i wziołem się do roboty ,do 20" wieczora miałem czasu,a czasu.

Na pierwszą warkę poszło:

 

Pilzneński Strzegom 4Kg

Pszeniczny Litovel 1Kg

 

Zacieranie

-całość do 15l wody tem.40°C

-podgrzewanie do 52°C przerwa 30 min.

-podgrzewanie do 65°C przerwa 20 min.

-podgrzewanie do 72°C przerwa 30 min.

próba jodowa oke'y

-podgrzanie do 78°C

Filtrowanie 10l 22°Blg

Wysładzanie 13l

Wyszło 16°Blg wysładzam jeszcze 3l

Chmielenie 25g marynka szyszki a-k 8% 45min

50 g lubelski granulat a-k 4,5% 40 min

Fermentacja drożdze SAFALE 04

18-20°C

 

Rozlałem w butelki 4 Lipca

Dzisiaj była degustacja przez osoby które nic nie wiedziały o warzeniu piwa.

Przekleiłem etykiete z Piasta Niepasteryzowanego i podałem wszyscy sie dziwili ze każdemu otwieram piwo i wlewam do pokala.Bałem się żyby nie wyleciało z butelki przed rozlaniem.Każdy mówił że nareszcie Piast zrobił porządne piwo,po wypiciu nikt nie chciał uwierzyć ze uwarzyłem własne piwo.

Uważam ze to za swój pierwszy sukces.

Piwo jasne,lekko mentne,piana po minucie opadła,ale utworzył się krąg wokół pokala ,zapach piwa,po wypiciu lekki posmak drożdzy.

Ogólnie wszystkim smakowało.

Piwo nazwałem Kólsch Świętojański ze względu na to że fermentowało w czasie Nocy Świętojańskiej,a receptura zbliżona do piwa kolońskiego

Edited by zibi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gratuluję udanego debiutu i życzę powodzenia ;)

 

Nie miałeś problemu z pianą przy zastosowaniu tak długiej przerwy w 52°C? Ja zwykle rezygnuję zupełnie z przerwy białkowej lub ograniczam ją do 10 minut.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gratuluję udanego debiutu i życzę powodzenia ;)

 

Nie miałeś problemu z pianą przy zastosowaniu tak długiej przerwy w 52°C? Ja zwykle rezygnuję zupełnie z przerwy białkowej lub ograniczam ją do 10 minut.

Miałem kompletną pustkę w głowie i własciwie to nie wiedziałem że można z tej przerwy zrezygnować.

Zresztą za każdym razem jak czytam posty i to tak czegoś nowego się dowiaduje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Zibi gratulacje ;)

Takie "sukcesy" jak dobre słowo od degustatorów zawsze mnie najbardziej dopingowały i motywowały do dalszej pracy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

4 lipca II warka "Weizen CP"

 

Słód pilzneński Soufflet 1,9 kg

Słód pszeniczny Litovel 2,1 kg

Chmiel Lubelski, granulat, 15 g

Drożdże: Safbrew WB - 06

Zcieranie:

48°C 15'

58°C 15'

73°C 30'

78°C i Filtrowanie

Chmielenie :

15 g Lubelski Granulat na poczatku Gotowania

Gotowanie 60'

Fermentacja 18-20°C

Rozlano w butelki 18 Lipca

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zcieranie:

48°C 15'

58°C 15'

73°C 30'

A skąd takie nietypowe temperatury zacierania?

Hm. No właśnie. Aż zerknęłam do instrukcji warzenia, którą załączamy do zestawów - jak byk stoi, że przerwę białkową można śmiało ominąć, ale nic nie napisałam, że można ominąć przerwę scukrzającą :) Fakt, że skupiłam się na zacieraniu dekokcyjnym a o infuzyjnym napisałam tylko hasłowo... może Zibi źle doczytał. Muszę chyba poprawić tę instrukcję.

Ale może Zibi zabierze głos w tej sprawie najpierw:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie skopałem tą recepturę na maxa,ale piwko wyszło.Jak stare przysłowie Pszczół mówi Polak najpierw uruchamia,a póżniej czyta instrukcje.

Dzisiaj po tygodniu leżakowania otworzyłem buteleczke bo nie mogłem się opanować i co :

Barwa- jasna;Klarowność-mętne;Pienistość-srednia pianka utrzymuje się na powierzchni;Smak-posmaki hlebowe;Nagazowanie-jakby za małe,ele to dopiero tydzień leżkowania(jedna butelka strzeliła);Goryczka-łagodna.Taki sobie" pszeniczniaczek wytrawniaczek"

Zresztą Marusia przywiozę ci to ocenisz sama co z tego wyszło.

 

Zcieranie:

48°C 15'

58°C 15'

73°C 30'

A skąd takie nietypowe temperatury zacierania?

Hm. No właśnie. Aż zerknęłam do instrukcji warzenia' date=' którą załączamy do zestawów - jak byk stoi, że przerwę białkową można śmiało ominąć, ale nic nie napisałam, że można ominąć przerwę scukrzającą :) Fakt, że skupiłam się na zacieraniu dekokcyjnym a o infuzyjnym napisałam tylko hasłowo... może Zibi źle doczytał. Muszę chyba poprawić tę instrukcję.

Ale może Zibi zabierze głos w tej sprawie najpierw:)[/quote']

Share this post


Link to post
Share on other sites

18-07-2009

Warka III "Dry Stout 12°Blg CP"

 

Słód pilzneński Soufflet 3 kg

Słód monachijski Strzegom 1 kg

Słód barwiący Strzegom 0,25 kg

Jęczmień palony 0,3 kg

Chmiel Marynka, granulat, 40 g

Drożdże: Safale S-04,

 

Zacieranie;

Zasyp 66°C

63°C 45'

73°C 15'

Zasyp barwiące i palone

78°C i filtrowanie

Wyszło 16°Blg 21l

Fermentacja burzliwa 20°C

Na cichą dałem do piwnicy 16°C

 

26-07-2009

Warka IV "Irish Red Ale CP"

 

Słód pilzneński Soufflet1,8 kg

Słód monachijski Strzegom 2,25kg

Słód karmelowy jasny Strzegom 0,15 kg

Słód karmelowy ciemny Strzegom 0,10 kg

Słód barwiący Strzegom 0,05 kg

 

Chmiel Marynka, granulat, 20 g

Chmiel Lubelski, granulat, 20 g

Drożdże: Safale S-04

 

Zacieranie:

Zasyp 66°C

63°C 15'

73°C 45'

78°C i filtracja

Gotowanie 60'

Chmielenie

Początek Marynka

10min. przed końcem aroma.Lubelski

Wyszło 21,5 14°Blg

Burzliwa 20°C

I to było na dziś

Share this post


Link to post
Share on other sites

08-08-2009

Warka V Full Sierpniowy Księżycowy

 

Słód pilzneński Strzegom 5 Kg

Chmiel Magnum szyszki 50g 14 a-k

Chmiel Lubelski, granulat 50g 4,5 a-k

Drożdże: Safale S-04

 

Zacieranie:

Zasyp 45°C 16l

63°C 10'

70°C 45'

78°C 10' i filtracja

Gotowanie 90'

Chmielenie

00' magnum szyszki

45' lubelski granulat

Wyszło 25l 13°Blg

Burzliwa 20°C (dzisiaj tzn 09-08-2009 piękniutka pachnąca pianka)

Na cichej dodam szyki aroma. 20g

Jutro butelkuje Irish Red Ale

Share this post


Link to post
Share on other sites

cześć :)

 

powinno wyjśc dość słodkie w smaku ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
cześć :)

 

powinno wyjśc dość słodkie w smaku ;)

Trzy dni temu piłem podobne od rubezahla smaczyło:beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Dzisiaj w butelczki poszło Irish Red Ale "CP"

Odfermentowało do 3°Blg na cichej w 16°C

170g Glukoza

Oczywiscie próbka poszła w gardziołko,a reszta w 43 butelki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Warka # 6 Poranny Bockbier

 

Pilsnenski Strzegom 3kg

Monachijski Strzegom 1,2kg

Caraaroma 0,2 kg

Marynka szyszki 25g 8 a-k

Lubelski granulat 50g 4,5 a-k

Drożdże S-05

 

Zacieranie:

15 min w temp. ok. 52-53°C

64°C przez 30 min.

72°C przez 30 min.

78°C przez 5min. filtrowanie, wysładzanie wodą o temp. 76-78°C.

Filtracja po 6 l przedniej stanęła jak zaczarowana i co tu robić ?

Jade zwież żonke do pracy.

Powoli leci jak wróce może się skończy filtrować

Filtracja trwała 3 h

Wyszło około 25l 12°Blg

Gotowanie 90 min.

Marynka 0' Lubelski 45'

Na dzisiaj koniec i na rowerek po moich Górkach Kamiennych

Edited by zibi

Share this post


Link to post
Share on other sites

4 września w butelki poszedł Full Sierpniowy Księżycowy.Wyszło 43 buteleczki.

Cosik mało nachmielony.Dwa tygodnie był na cichej i nachmielany szyszkami aroma,może ta słodkość powoduje ze słabo wyczuwalny aromat chmielu,tak jak wczesniej zauważył bielok(powinno wyjśc dość słodkie w smaku )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #7 Dubel Dori

07-09-2009

 

Zasyp:

3,0 kg - słód pilzneński strzegom

1,0 kg - słód monachijski strzegom

0,6 kg - słód pszeniczny jasny

0,4 kg - słód melanoidynowy

0,25g - słód Caramunich

 

Przerwy:

10 minut w 55C

40 minut w 64C

50 minut w 72C

Gestwa thg od rubezahla(serdecznie dziekuje)

Bardzo opornie szło filtrowanie ,ale dałem rade.

 

Gotowanie 80 minut

Chmielenie:

25g Marynki (szyszki) na początku gotowania

25g Lubelski granulat 15 min. przed końcem

 

Ekstrakt brzeczki nastawnej 18 Blg około 20l

na zapiskach Dori nie było cukru więc nie dodałem ,albo coś przeoczyłem czytając.

Po nocy drożdże nie ruszyły temperatura 21°C :monster:

Dopiero następnego dnia po południu:)

To mógł być skutek tego że przygotowałem starter w piątek bo w sobote miałem zacierać,ale nie zatarłem w sobote tylko w poniedziałek.Drożdże szalały w starterze i poszły sobie na spacer ,wiec żeby dalej nie szalały włożyłem starter do lodówki i ucichły.

To to tyle co do pierwszego mojego dubla

Share this post


Link to post
Share on other sites

Akurat do tego dubbla nie dodałam cukru.

Mnie to piwo bardzo smakowało, mam nadzieję, że Tobie też będzie :monster:

Share this post


Link to post
Share on other sites
zibi szykujesz coś extra na urodziny ?

Jeśli chodzi o piwko to napewno dojdzie w butelkach Full Sierpniowy Księżyczowy,a dzisiaj zlewam Porannego Bokbira.

Oczywiscie dzisiaj idzie Warka #8 Bożonaredzoniowe właśnie warze.

Jeśli chodzi o wierszyk to na pewno coś ułoże.:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

12-09-2009

Warka #8 Bożonarodzeniowe "zibi"

Receptura w wiekszości oparta na zapiskach Dori.

 

Zasyp:

2,0kg pilzneński strzegom

1,5kg monachijski strzegom

0,8kg pszeniczny

0,2kg Carawheat

0,2kg pszeniczny czekoladowy

0,3kg wędzony

0,3kg Caramunich

0,2kg jęczmień palony

0,4kg płatki owsiane błyskawiczne

 

Zacieranie infuzyjne

54°C 10'- 64°C 45' -72°C 30'

Słód czekoladowy i jęczmień palony dodane przy podgrzewaniu do 78°C

 

Gotowanie 90 minut

50g Marynki (szyszki) w 10 minucie gotowania

25g Lubelskiego (granulat)15 min. przed wyłączeniem palnika.

 

Wyszło 19l o ekstrakcie 17°Blg

 

Zadane gęstwą 2206 Bawarianami, no ale takie miałem(ukłony dla rubezahla)

Dzisiaj już gęsta pachnąca piana.

Przyprawy dodam na cichej

Share this post


Link to post
Share on other sites

12-09-2009 w butelki poszedł Poranny Bockbire.Wyszło 40 butelek 0,5;2 butelki 0,7 i jedna 0,33.

Share this post


Link to post
Share on other sites

21-09-2009

Po 14 dniach burzliwej "Dubel Dori "zlany na cichą z 18°Blg zeszedł do 3°Blg ,czy aby nie za dużo? Gęstwa THG 3787

Bożonarodzeniowe zmierzone po 12 dniach zeszło do 5°Blg z 17°Blg i jeszcze mała pianka na powierzchni,potrzymam jeszcze ze dwa dni<Gęstwa Bawarian 2206.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.