Jump to content
Usiu

5 rad na lepsze IPA wg Vinniego Cilurzo

Recommended Posts

Z tym podwójnym chmieleniem stosowałem i rzeczywiście daje dobre rezultaty.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

6. Przewietrzanie.

W xtreme brewing też są jego "złote myśli" I Jedną z interesujących jest przedmuchanie dry hoppingu przy pomocy CO2 aby wzbyrzyć osad chmielowy. Osobiście nie stosowałem bo nie mam dmuchadełka. ;)

Poza tym tempki 11-22C. A ilości chmielu od 7g do 28g na galon(us). 3.8L

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja polecam dodać chmielenie whirpoolowe. Robiłem tak już 4 piwa i zawsze wniosło to mnóstwo aromatów :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja polecam (BARDZO POLECAM) jeszcze po zakończeniu gotowania:

- zgasić palnik

- wrzucić sporą dawkę chmielu

- zamieszać

- poczekać około 20 minut nic nie robiąc

- dopiero wtedy rozpocząć chłodzenie

 

Zabieg wnoszący sporo smaku do piwa i podbijający aromat z tej ostatniej dawki. Technika stosowana m.in. przez Dogfish Head w 60 Minute IPA. Przetestowałem w swoich chmielowych piwach i sprawdza się znakomicie.

Edited by atom4free

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hehe, jak to napisał Steele, ilu piwowarów tyle sposobów na najlepsze IPA.

 

Pozwolicie więc, że zostanę przy moim. :D

 

czyli przy jakim? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja polecam (BARDZO POLECAM) jeszcze po zakończeniu gotowania:

- zgasić palnik

- wrzucić sporą dawkę chmielu

- zamieszać

- poczekać około 20 nic nie robiąc

- dopiero wtedy rozpocząć chłodzenie

 

Zabieg wnoszący sporo smaku do piwa i podbijający aromat z tej ostatniej dawki. Technika stosowana m.in. przez Dogfish Head w 60 Minute IPA. Przetestowałem w swoich chmielowych piwach i sprawdza się znakomicie.

 

No, właśnie opisałeś uboższą wersję chmielenia whirpoolowego ;)

 

Co do sposobu Zgody, to chmielę podobnie (tylko FWH i potem od 30') praktycznie wszystkie piwa. Dzięki temu goryczka jest fajniejsza, mniej zalegająca, krótka, ale bardzo wyraźna. Teraz zamierzam odpalić większe ilości chmielu i uwarzyć apa na klasycznym hop burst, bez FWH.

Edited by crosis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak znajdę chwilę to podlinkuję tam artykuł. Przepisywać nie widzę sensu. A może zrobię jakiś abstrakt...

 

tomato: tyle, żeby osiągnąć określone IBU.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...