Jump to content
Sign in to follow this  
jarek_krakow

ile dodac wody ?

Recommended Posts

zamierzam teraz popelnic piwo typu stout z brewkitu

mam dwie puszki po 1,7 kg

jak przeczytalem lepiej jest nie dodawac cukru

jako ,ze nie bardzo mi sie to kalkuluje to postanowilem dodac cukier ale i drugi brewkit

2xbrewkit+1kg cukru

ile powinienem dodac wody celem uzyskania piwa np 7%? jak to oszacowac ?

 

moje obliczenia :

z tego ze 1kg cukru daje 0,6 litra alkoholu i z tego ze brewkitowe piwo robione z puchy i 1kg cukru wyszlo mi ze w puszce "mieszka" 0,6 litra alkoholu - bo piwa jest 23 litry o mocy 5,2% (0,6+0,6)/23=5.2%

ogolem oryginalnie dodaje sie 22 litry wody,jeden kg cukru i puszke.i cos mi tu nie gra bo kilo cukru i puszka dadza wiecej niz jeden (23-22) litr! pewnie to na resztki ktore sie wylewa - przynajmiej litr. to znaczyloby ze w puszce bedzie wiecej cukru ,ktory zostanie przetworzony na %. przyjalem ze puszka da 0,65 litra alkoholu

 

to u mnie bedzie

(0,65+0,65+0,6)/piwo=7% stad ->piwa bedzie 27 litrow

czyli niealkoholu bedzie 27-(0,65x2+0,6)=25 litrow

moze dodac 25 litrow wody?

 

cukromierz mam

matka drozdzowa wlasnie nastawiona. jutro akcja

czy waszym zdaniem te 7% to nie za duzo?

PS.ile mocy sa w stanie wyciagnac drozdze piwne ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wnikałem szczegółowo w Twoje obliczenia, bo nasunęło mi się jedno spostrzeżenie. Jestem pełen wątpliwości, czy piwo z dwóch brewkitów i to z gatunku stout, plus cukier który to spowoduje drastyczny wzrost zawartości alkoholu, będzie Ci smakowało. Może wyjść z tego ciemna bimbrownia...

Odpowiadając na Twoje pytanie - % zdecydowanie za duży. O ile jeszcze tego nie zrobiłeś, daruj sobie cukier

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jarek wierz mi, że czasami nie warto oszczędzać. Możesz się zrazić do piwowarstwa. Lepiej zrobić mniej piwka, ale za to lepszej jakości :)

Życzę Ci udanej warki :) :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

hej . dalem 0.5 kg cukru i 25l wody.

nastawilem i wyjechalem. dzisiaj juz po fermentacji. nawet jednego bulkniecia nie widzialem nad czym ubolewam.

robie z australian coopers. czesc zabutelkuje jutro badz pojutrze jak znajde czas , reszte zostawie na cicha w mniejszym balonie pod szyjke

typowo uzywam butelek po ruskim szampanie. uwazam je za niezniszczalne . poniewaz mam za malo takich niezniszczalnych butelek (Lager coopersa w nich czeka) bedzie cicha

czesc piwa , ktore wczesniej popelnilem mam w butelkach normalnych .5l zamykanych kapslem. jest ono stosunkowo mlode i nie jestem pewien czy kapsel dobrze trzyma gaz gdyz uzywalem mlotkowej kapslownicy. ruskich szampanów jestem absolutnie pewien.są bardzo wygodne.mam jakies 20but po tyskim .66 .wolalbym uniknac kapslowania , ale na wypadek koniecznosci spytam czy butelki bezzwrotne .66 sa slabsze od .5 litrowych?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.