Jump to content

Markski1
 Share

Recommended Posts

Witam , nabyłem cukromierz Biowit w skali Blg. nazywa się takze winomierz czy jest róznica w działaniu wino/piwo? Zmierzyłem swoją pierwszą brzeczke po trzech dniach fermentacji tym sprzętem i wskazał koniec fermentacji , czy nadszedł czas kapslowania czy zamieszac towar?

Link to comment
Share on other sites

Co nie znaczy, że jak za kolejne 2 dni pomiar będzie taki sam to musisz butelkować ;) 5 dni to troszkę za szybko. Daj mu 2 tygodnie od nastawienia, może zdąży się chociaż trochę wyklarować.

Następnym razem wstrzymaj się z pierwszym pomiarem kilka dni dłużej i nie zaglądaj do piwa bez potrzeby.

Edited by Gąska
Link to comment
Share on other sites

Pamiętaj, żeby zdezynfekowac dobrze kranik. Generalnie jak pocztasz opinie bardziej doświadczonych piwowarów to lepiej nie robić pomiarów przez kranik.

Link to comment
Share on other sites

A otwierając niezdezynfekowany kranik nie naraziłeś aby przypadkiem piwa? Jedziesz po bandzie, musisz oduczyć się pewnych zachowań na samym początku.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.