Skocz do zawartości

Pozdrowienia z dolnego Pomorza


pawgin

Rekomendowane odpowiedzi

Mój pierwszy post, chciałem się przywitać i przy okazji poszukać znajomości. Jestem z dolnego Pomorza (pow. człuchowski).

Za mną 2 warki - Belgian Blond Ale oraz Belgian Tripel. Przepis z wiki. BBA leżakuje już 2 tydzień, lecz już próby samkowe za mną i żoną, oczywiście na plus. BT odbywa właśnie "cichą". I tu moje pierwsze pytanie? Wg przepisu trzymać na "cichej" powinienem 3 tygodnie. Czy to nie za długo??? Zlałem na cichą w poniedziałek ale tam nic nie "pyka" a fermentator raczej szczelny.

Pozdrawiam

Dodam jeszcze że mój cel to jakieś wyróżnienie na konkursie ale to przyszły rok więc mam jeszcze czas na zdobycie doświadczenia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj w braci piwowarskiej, co do Twojego pytania o fermentację cichą, to wróżenie z "pykania" jest jak wróżenie z fusów. Daj piwu tydzień, po czym zmierz dzień po dniu albo lepiej w odstępie 1 dnia BLG i jak się nie zmienia - butelkuj.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.