Jump to content
pawgin

Pozdrowienia z dolnego Pomorza

Recommended Posts

Mój pierwszy post, chciałem się przywitać i przy okazji poszukać znajomości. Jestem z dolnego Pomorza (pow. człuchowski).

Za mną 2 warki - Belgian Blond Ale oraz Belgian Tripel. Przepis z wiki. BBA leżakuje już 2 tydzień, lecz już próby samkowe za mną i żoną, oczywiście na plus. BT odbywa właśnie "cichą". I tu moje pierwsze pytanie? Wg przepisu trzymać na "cichej" powinienem 3 tygodnie. Czy to nie za długo??? Zlałem na cichą w poniedziałek ale tam nic nie "pyka" a fermentator raczej szczelny.

Pozdrawiam

Dodam jeszcze że mój cel to jakieś wyróżnienie na konkursie ale to przyszły rok więc mam jeszcze czas na zdobycie doświadczenia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj w braci piwowarskiej, co do Twojego pytania o fermentację cichą, to wróżenie z "pykania" jest jak wróżenie z fusów. Daj piwu tydzień, po czym zmierz dzień po dniu albo lepiej w odstępie 1 dnia BLG i jak się nie zmienia - butelkuj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj i powodzenia w krainie jezior ;)

jak wyżej brakiem pykania/bulgania sobie nie zawracaj głowy ;]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.