Jump to content
Sign in to follow this  
Vami

Beef jerky

Recommended Posts

Beef jerky czyli popularna w USA suszona wołowina do przygotowania w domu w piekarniku, bez użycia dehydratora. Doskonale sprawdza się jako przekąska podczas meczu z jakimś ostrym dipem i dobrym piwem.

 

10424659_685154988200123_1175920967_n.jpg

 

Potrzebne nam są składniki:

 

- 500 gram chudej wołowiny (np. polędwica, ligawa, porcja zrazowa)

- marynata (przepis na moją za chwilę)

- sól

 

Moja marynata:

- dry stout

- oliwa z oliwek

- miód

- harisa

- cayenne

- sos chipotle dymiony

- pieprz czarny

- zioła

 

Mięso kroimy w cienkie długie plastry, wycinamy wszelki widoczny tłuszcz (tłuszcz się nie suszy!) i wkładamy do marynaty na całą noc albo i dobę. Następnie odsączamy na papierowych ręcznikach, posypujemy ziołami i obficie solimy - sól przyspiesza wyciąganie wody.

 

Rozgrzewamy piekarnik do ok. 80 stopni (nie więcej - nie chcemy mięsa upiec tylko je suszyć!) i kładziemy mięso na kratkę. Pod spód podstawiamy jakieś naczynie by skapywały resztki płynów.

 

Trzymamy tak mięso przez ok. 2-3 godziny, aż wyjdzie z niego woda. Jak ktoś nie lubi soli, to bezpośrednio przed konsumpcją mięso można umyć. Można np. postawić trzy pojemniczki: jeden z mięsem, drugi z ostrym dipem, trzeci z przegotowaną wodą. Najpierw mięso obmywamy z soli, potem zanurzamy w dipie i jemy. Popijamy dobrym piwem.

 

Esencja smaku :)

Edited by Vami

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakieś proporcje składników do marynaty :)?

Edited by janisz87

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak lubisz :) Celowo nie podawalem, bo ja uwielbiam MEGA OSTRE rzeczy i moje proporcje dla zwyklego smiertelnika beda niezjadliwe :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proporcje marynaty, rzeczywiście wedle upodobań. Moja zawiera kolendrę, czosnek, sól, pieprz, ocet lub musztardę. Myślę, że polędwicy szkoda na tą przekąskę bo można przyrządzićz niej coś lepszego. Natomiast przy okazji wizyty w lidlu po angielskie piwo można kupić brazylijski rostbef. Kończy mu się termin ważności i jest w obniżonej o połowę cenie. Na jerky - znakomity. Robiłem też podróbki z mięsa indyka czy schabu. Zamiast piekarnia używam suszarki do grzybów i owoców. Wrzuca się na kilka godzin i nie trzeba przejmować się temperaturą czy uchylaniem drzwiczek. Mniejsze jest też zużycie energii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.