Jump to content
GB...

Receptury grodziskie 2014r

Recommended Posts

Były dwa konkursy w temacie piwa 'grodziskie' .Receptury 'w cały świat' można powiedzieć, chciałbym abyście wpisali ogólne swoje recepturki i porównali. Drożdże, klarowanie, czas fermentacji i nagazowanie raczej nieistotne w ogólnym opisie. Moje z Żywca było takie:

 

Wędzona dębem (słodowana samemu) pszenica 4kg

Grysik kukurydziany 200gr + pilz 20gr - kleikowane

Sybilla 65gr 15minuta goryczka , Hallertauer tradition 35gr aromat 80minuta , 120minut gotowanie

38°C-35min

52°C-55min

70°C-30min

78°C-10min

finalnie 33litry

Share this post


Link to post
Share on other sites

A tym którzy nie czują się na siłach filtrować 100% pszenicznego, odstrasza ich cena Weyermanna czy cokolwiek innego, polecam prosty zasyp 1:1 pszenicznego i najtańszego wędzonego jeczmiennego (właściwie to widełki od 2:1 do 1:2 zależnie od pożądanej wędzonki). Nie będzie to piwo na konkurs ale będzie bardzo dobre, musi być tylko klarowne i mocno nagazowane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A tym którzy nie czują się na siłach filtrować 100% pszenicznego, odstrasza ich cena Weyermanna czy cokolwiek innego, polecam prosty zasyp 1:1 pszenicznego i najtańszego wędzonego jeczmiennego (właściwie to widełki od 2:1 do 1:2 zależnie od pożądanej wędzonki). Nie będzie to piwo na konkurs ale będzie bardzo dobre, musi być tylko klarowne i mocno nagazowane.

Tylko to jest temat o Grodziskim, a nie o zamiennikach :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

A tym którzy nie czują się na siłach filtrować 100% pszenicznego, odstrasza ich cena Weyermanna czy cokolwiek innego, polecam prosty zasyp 1:1 pszenicznego i najtańszego wędzonego jeczmiennego (właściwie to widełki od 2:1 do 1:2 zależnie od pożądanej wędzonki). Nie będzie to piwo na konkurs ale będzie bardzo dobre, musi być tylko klarowne i mocno nagazowane.

Tylko to jest temat o Grodziskim, a nie o zamiennikach :P

 

Ty nic w swoich wypowiedziach nie pomagasz tylko tyle że miód Ci z uszów się wylewa

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

A tym którzy nie czują się na siłach filtrować 100% pszenicznego, odstrasza ich cena Weyermanna czy cokolwiek innego, polecam prosty zasyp 1:1 pszenicznego i najtańszego wędzonego jeczmiennego (właściwie to widełki od 2:1 do 1:2 zależnie od pożądanej wędzonki). Nie będzie to piwo na konkurs ale będzie bardzo dobre, musi być tylko klarowne i mocno nagazowane.

Tylko to jest temat o Grodziskim, a nie o zamiennikach :P

 

Ty nic w swoich wypowiedziach nie pomagasz tylko tyle że miód Ci z uszów się wylewa

 

Znamy sie że wiesz o tym miodzie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...