Skocz do zawartości

Receptury grodziskie 2014r


GB...

Rekomendowane odpowiedzi

Były dwa konkursy w temacie piwa 'grodziskie' .Receptury 'w cały świat' można powiedzieć, chciałbym abyście wpisali ogólne swoje recepturki i porównali. Drożdże, klarowanie, czas fermentacji i nagazowanie raczej nieistotne w ogólnym opisie. Moje z Żywca było takie:

 

Wędzona dębem (słodowana samemu) pszenica 4kg

Grysik kukurydziany 200gr + pilz 20gr - kleikowane

Sybilla 65gr 15minuta goryczka , Hallertauer tradition 35gr aromat 80minuta , 120minut gotowanie

38°C-35min

52°C-55min

70°C-30min

78°C-10min

finalnie 33litry

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czesław i Anteks już zamieścili swoje receptury:

 

Receptura Dagome:

http://www.piwo.org/blog/25/entry-76-342-grodziskie/

 

Receptura Anteksa:

http://www.piwo.org/topic/907-anteks-juz-tu-nie-zapisowywuje/page__st__680#entry286666

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A tym którzy nie czują się na siłach filtrować 100% pszenicznego, odstrasza ich cena Weyermanna czy cokolwiek innego, polecam prosty zasyp 1:1 pszenicznego i najtańszego wędzonego jeczmiennego (właściwie to widełki od 2:1 do 1:2 zależnie od pożądanej wędzonki). Nie będzie to piwo na konkurs ale będzie bardzo dobre, musi być tylko klarowne i mocno nagazowane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A tym którzy nie czują się na siłach filtrować 100% pszenicznego, odstrasza ich cena Weyermanna czy cokolwiek innego, polecam prosty zasyp 1:1 pszenicznego i najtańszego wędzonego jeczmiennego (właściwie to widełki od 2:1 do 1:2 zależnie od pożądanej wędzonki). Nie będzie to piwo na konkurs ale będzie bardzo dobre, musi być tylko klarowne i mocno nagazowane.

Tylko to jest temat o Grodziskim, a nie o zamiennikach :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

 

A tym którzy nie czują się na siłach filtrować 100% pszenicznego, odstrasza ich cena Weyermanna czy cokolwiek innego, polecam prosty zasyp 1:1 pszenicznego i najtańszego wędzonego jeczmiennego (właściwie to widełki od 2:1 do 1:2 zależnie od pożądanej wędzonki). Nie będzie to piwo na konkurs ale będzie bardzo dobre, musi być tylko klarowne i mocno nagazowane.

Tylko to jest temat o Grodziskim, a nie o zamiennikach :P

 

Ty nic w swoich wypowiedziach nie pomagasz tylko tyle że miód Ci z uszów się wylewa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A tym którzy nie czują się na siłach filtrować 100% pszenicznego, odstrasza ich cena Weyermanna czy cokolwiek innego, polecam prosty zasyp 1:1 pszenicznego i najtańszego wędzonego jeczmiennego (właściwie to widełki od 2:1 do 1:2 zależnie od pożądanej wędzonki). Nie będzie to piwo na konkurs ale będzie bardzo dobre, musi być tylko klarowne i mocno nagazowane.

Tylko to jest temat o Grodziskim, a nie o zamiennikach :P

 

Ty nic w swoich wypowiedziach nie pomagasz tylko tyle że miód Ci z uszów się wylewa

 

Znamy sie że wiesz o tym miodzie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.