Jump to content

Piwo #2 - ulepszanie brewkita


gliko
 Share

Recommended Posts

Witam

 

Powoli zabieram się za robienie swojego drugiego piwa. Na razie mam do dyspozycji puchę Muntons Yorkshire Bitter oraz 3kg jasnego niechmielonego ekstraktu słodowego od profirmatora. Chciałbym, żeby piwo wyszło jak najlepsze dlatego myślę o zastąpieniu drożdży dołączonych do puszki oraz dodaniu chmielu w formie herbaty. Drożdże jakie dodano do puszki niestety ciężko zidentyfikować (zdjęcie w miniaturce)

 

 

mun_con_yorks.jpg

 

 

Mój plan wygląda tak:

- 1,8 kg Muntons Yorkshire Bitter

- 2 kg jasnego niechmielonego ekstraktu słodowego (3 kg to chyba za dużo)

- 10-15g chmielu Fuggle i/lub East Kent Goldings

- drożdże Safale S-04

 

 

Pytania:

- oba chmiele to chmiele aromatyczne, czy lepszym rozwiązaniem (pomijając względy ekonomiczne) jest użycie większej ilości chmielu jednego gatunku, czy też lepszy efekt da ich pomieszanie?

- gdybym się zdecydował na obie odmiany chmielu to czy mogę gotować je razem w jednej siateczce?

- czy do tego rodzaju piwa znacie jakieś lepsze drożdże niż Safale S-04?

 

​Jeżeli macie jeszcze jakieś pomysły jak mogę ulepszyć tą puszkę to piszcie :)

post-9110-0-40770000-1403544505_thumb.jpg

Edited by gliko
Link to comment
Share on other sites

Bitter, nawet puszkowy, będzie już dość mocno chmielony, więc chmielu mu nie trzeba, natomiast dodatkowy ekstrakt jak najbardziej. Drożdże spokojne, bardzo dobre, chcesz piwo bardziej wyspiarskie, weź Danstar Windsor.

Link to comment
Share on other sites

Mi tam zawsze w puszkach brakowało chmielu :)

 

- oba chmiele to chmiele aromatyczne, czy lepszym rozwiązaniem (pomijając względy ekonomiczne) jest użycie większej ilości chmielu jednego gatunku, czy też lepszy efekt da ich pomieszanie?

Zależy jaki efekt chcesz osiągnąć. Z tego co kojarzę EKG jest trochę delikatniejszy niż Fuggle (ten jest bardziej woody/earthy) ale oba ładnie razem grają.

 

- gdybym się zdecydował na obie odmiany chmielu to czy mogę gotować je razem w jednej siateczce?

Tak.

 

- czy do tego rodzaju piwa znacie jakieś lepsze drożdże niż Safale S-04?

S-04 dadzą radę. Ogólnie jeśli dopiero zaczynasz przygodę z piwowarstwem to sugeruję żebyś skupił się głownie na doskonaleniu samego procesu a z surowcami grał bezpiecznie (czyt. stylowo) i na sprawdzonych recepturach. Dobór drożdży to bardzo ważny element ale na kombinowanie z nimi jeszcze przyjdzie czas.

Link to comment
Share on other sites

sugeruję żebyś skupił się głownie na doskonaleniu samego procesu a z surowcami grał bezpiecznie (czyt. stylowo) i na sprawdzonych recepturach.

 

Prawda. Przy drugim piwie możesz się natknąć na "efekt drugiego razu" - gdy po pierwszym (gdy byłeś przejety) jesteś zdziwiony łatwością wykonania i przez to możesz coś przegapić/przekręcić/zapomnieć za drugim razem. Wiem co piszę. :P

 

Choć pomysł ze słodem zamiast cukru oczywiście dobry. :)

Edited by lukasmac
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.