Jump to content

[Blog Kopyra] Zmiany, zmiany, zmiany w BJCP


Pierre Celis
 Share

Recommended Posts

Zmianą by było, jakby się towarzystwo rozwiązało, a tutaj tylko lekkie cyzelowanie. Co to za lista stylów piwnych gdzie brakuje tych, bez których piwowarstwa i innych stylów by nie było? Żenada.

Link to comment
Share on other sites

Zmianą by było, jakby się towarzystwo rozwiązało, a tutaj tylko lekkie cyzelowanie. Co to za lista stylów piwnych gdzie brakuje tych, bez których piwowarstwa i innych stylów by nie było? Żenada.

Bogi ty po prostu nie wiesz po co jest BJCP.

 

Link to comment
Share on other sites

Bogi brniesz i brniesz :)

BJCP to organizacja o analogicznej funkcji jak np. Rada Języka Polskiego, można mieć pewne zastrzeżenia do ich zamerykanizowanego punktu widzenia ale wykonują naprawdę konkretną robotę w celu usystematyzowania tego wszystkiego.

Co to za lista stylów piwnych gdzie brakuje tych, bez których piwowarstwa i innych stylów by nie było?

Bez dowolnego stylu piwowarstwo i tak by istniało ;)

Link to comment
Share on other sites

Co to za lista stylów piwnych gdzie brakuje tych, bez których piwowarstwa i innych stylów by nie było? Żenada.

 

możesz uściślić o które style Ci chodzi?

Link to comment
Share on other sites

Mumme/Breihan, Burton Ale, Edinburgh Ale, Wicklow Ale, Adambier, Israel, całe spektrum porterów i stout'ów, a nie ograniczenie się bardzo ogólne, bez stylów pośrednich, October beer, Dorchester beer (Dorchester ale to już po prostu porter), Fredersdorfskie, Poughkeepsie Ale, Kingston Ale, Old Hock/White Porter, Amber Two Penny, Windsor Ale, Reading beer, Purl, Jopejskie, Toruńskie białe i można tak bez końca wymieniać.

Link to comment
Share on other sites

Bogi - No niestety ale Twoje zarzuty są zupełnie chybione. Przecież BJCP nie sankcjonuje jakie piwne style istnieją i istniały. BJCP nie twierdzi, że poza ich wytycznymi niczego nie ma.To nie jest próba usystematyzowania całego świata piw (obecnego i historycznego). To jedynie próba kategoryzacji piw na potrzeb amerykańskich(!) konkursów piwowarskich(!!!). Piw aktualnie i powszechnie pojawiających się na tych konkursach. Tylko tyle i aż tyle.

Link to comment
Share on other sites

Mumme/Breihan, Burton Ale, Edinburgh Ale, Wicklow Ale, Adambier, Israel, całe spektrum porterów i stout'ów, a nie ograniczenie się bardzo ogólne, bez stylów pośrednich, October beer, Dorchester beer (Dorchester ale to już po prostu porter), Fredersdorfskie, Poughkeepsie Ale, Kingston Ale, Old Hock/White Porter, Amber Two Penny, Windsor Ale, Reading beer, Purl, Jopejskie, Toruńskie białe i można tak bez końca wymieniać.

 

A po co? Jakby te wszystkie style się pojawiły w BJCP to bym powiedział, że oszaleli.

 

Bogi naprawę ddowiedz się co to jest BJCP i jakie ma cele.

Link to comment
Share on other sites

To jedynie próba kategoryzacji piw na potrzeb amerykańskich(!) konkursów piwowarskich(!!!). Piw aktualnie i powszechnie pojawiających się na tych konkursach.

No, właśnie, skoro na potrzeby amerykańskich, to dlaczego cała Europa na klęczkach przed Jankesami? Co konkurs, to kategorie z BJCP. To jest szaleństwo jakieś. Nieważne, że piwo jest zgodne ze stylem historycznym, ważne że jakiś "ekspert" wyznaczył swoje widełki i szlus i już nie jest zgodne z BJCP.

Link to comment
Share on other sites

Co konkurs, to kategorie z BJCP.

 

Pudło. Na wielu polskich konkursach używane są wytyczne opracowywane przez PSPD. Nasze własne, krajowe, a nie te paskudne, przyjmowane na klęczkach, narzucane nam przemocą imperialistyczne, amerykańskie

[przepraszam, nie mogłem się powstrzymać]

 

Nieważne, że piwo jest zgodne ze stylem historycznym

 

Tak, jest to nieważne! Bo to nie są konkursy piw historycznych!

Link to comment
Share on other sites

Bo to nie są konkursy piw historycznych!

A powinny !!!!!

 

(sorry, nie mogłem się powstrzymać ;) )

 

No, właśnie, skoro na potrzeby amerykańskich, to dlaczego cała Europa na klęczkach przed Jankesami? Co konkurs, to kategorie z BJCP. To jest szaleństwo jakieś.

Chodzi po prostu o pewną standaryzację, o wygodę. Robisz na przykład tripla w widełkach BJCP i wiesz na pewno, że na zdecydowaną większość konkursów w kategorii trippel możesz go wysłać.

Link to comment
Share on other sites

bogi, mam dla ciebie zadanie - zbierz do kupy opisy styli które wg ciebie powinny być uwzględnione, opublikuj (na forum, na pspd, mniejsza o to gdzie), zróbmy konkurs i bedziemy się dobrze bawić a przy okazji ludzie pogłębią swoja wiedzę...

challenge accepted?

Link to comment
Share on other sites

Nie ma sprawy. Odnośnie Tripl'a, w BJCP jest, a w PSPD nie ma, czyli jest jeszcze gorzej niż można się spodziewać. RIS zaczyna się od 20 (A 20 to Double Stout, Imperial to min. 24) i masa innych kwiatków.

Link to comment
Share on other sites

RIS zaczyna się od 20 (A 20 to Double Stout, Imperial to min. 24) i masa innych kwiatków.

Nie kwiatki tylko style ewoluują, jak np. Mild.

A Amap dobrze pisze, zrób porządne wytyczne dla tych historycznych stylów to myślę że organizatorzy konkursów mogą skorzystać, zawsze tez możesz lobbować u organizatorów Karpackiego :)

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

Ale nie warzy się słabego Imperial'a :D, jak ma poniżej, to oznacza to, że to styl niżej. Za miesiąc będzie gotowe i konkurs też się zorganizuje. Artykuły o Burton'ie i nie tylko są na forum.

Edited by Bogi
Link to comment
Share on other sites

Właśnie na tym ta ewolucja polega że dzisiaj słowa double/imperial w stylach są tożsame :D

 

Żeby zorganizować konkurs potrzebne są porządne wytyczne dla sędziów (no i dla piwowarów),o Burtonie są artykuły ale nie widziałem opisu stylu pod względem sensorycznym (aromat/smak/goryczka/odczucie w ustach/wygląd), takie porządne wytyczne są potrzebne a nie jaka jest historia stylu, gdzie był warzony i po ile był sprzedawany :)

No i najlepiej żeby był jakiś komercyjny przedstawiciel (chociaż to nie jest konieczne).

Link to comment
Share on other sites

Co jest błędem, bo między Double, a Imperial jest Triple, i niestety Amerykanie już na to nie zwracają uwagi. Wszystko da się opisać-bo też są te opisy, nie czytałeś dokładnie ;) , ale żeby były przykłady komercyjne, to może być ciężko.

Link to comment
Share on other sites

To jedynie próba kategoryzacji piw na potrzeb amerykańskich(!) konkursów piwowarskich(!!!). Piw aktualnie i powszechnie pojawiających się na tych konkursach.

No, właśnie, skoro na potrzeby amerykańskich, to dlaczego cała Europa na klęczkach przed Jankesami? Co konkurs, to kategorie z BJCP. To jest szaleństwo jakieś. Nieważne, że piwo jest zgodne ze stylem historycznym, ważne że jakiś "ekspert" wyznaczył swoje widełki i szlus i już nie jest zgodne z BJCP.

 

Chociazby dlatego, ze jest to jeden z niewielu pelny system szkolenia i certyfikacji sedziow.

Opisy maja czemus sluzyc, a nie istniec tylko dla udokumentowania pewnej wiedzy historycznej. Od tego sa opracowania styli historycznych etc.

Link to comment
Share on other sites

Co jest błędem

Może było błędem ale z powodu istnienia ewolucji w piwnym światku już nie jest :D

nie czytałeś dokładnie ;)

Szczerze, to tak :D jest tam taki natłok informacji, trochę dla mnie bez ładu składu ;)

Potrzebny jest krótki, konkretny, sensoryczny opis (jak w BCJP), trochę jest roboty ale wrzucisz coś takiego na forum, to mogę spróbować pomóc w dopracowaniu tego.

Link to comment
Share on other sites

Ale nie warzy się słabego Imperial'a :D, jak ma poniżej, to oznacza to, że to styl niżej. Za miesiąc będzie gotowe i konkurs też się zorganizuje. Artykuły o Burton'ie i nie tylko są na forum.

 

Bogi, tak poza tematem. Powinno się pisać "Imperiala" czy "Burtonie", tak samo wyżej "Tripla". ;)

Link to comment
Share on other sites

Mam pełne prawo używać apostrofów, zwłaszcza, że są to słowa obce, niespolszczone-należysz do bandy antyapostrofców z bizu? :D . Tripel to jest bajka inna, to może rzeczywiście nie powinno się odmieniać. Równie dobrze możemy pójść w całkowite spolszczenie i wtedy będzie burtońskie (bo tak funkcjonuje w literaturze) i cesarski staut (albo, poprawnie historycznie, cesarski mocny porter).

Link to comment
Share on other sites

Bogi, a może zamiast pokazywać nam wszystkim jaki ty jesteś mądrzejszy od tych głupich jankesów, stwórz swój własny system szkolenia sędziów piwnych i własną klasyfikację z której będą brały przykłady wszystkie organizacje piwowarów domowych na Świecie? Bogi, przynajmniej stwórz swój własny system szkolenia sędziów dla PSPD.

Niestety, dopóki Bogi nie ruszy swojego zadka sprzed kompa, reszta z nas skazana jest na klasyfikację piw z BJCP.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.