Jump to content
Sign in to follow this  
pachura

Fermentor w cieple zanim burzliwa nie wystartuje?

Recommended Posts

Cześć,

 

Mam w piwnicy około 18 C i zamierzam trzymać tam fermentor przez burzliwą oraz cichą fermentację. Jednakże gdzieś wyczytałem że dobrą praktyką jest - tuż po zadaniu drożdży - potrzymanie fermentora w cieple aż nie wystartuje burzliwa fermentacja, czyli kilka-kilkanaście godzin.

 

Czy ma to sens? Powinienem potrzymać fermentor przez noc w mieszkaniu (mam ok. 23 C) czy od razu znosić go do piwnicy?

 

Dzięki!

 

PS. Piwo to Koźlak 6% 13,5°Blg na drozdżach S-04.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja słyszałem odwrotnie- schłodzić brzeczkę 1-2 stopnie poniżej temp. docelowej. A pracujące drożdże, jeżeli się je schłodzi o 5°C zaczynają kłaczkować i spowalnia się fermentacja.

//Edit: w nowym Piwowarze jest artykuł Codera na temat faz fermentacji

http://pspd.org.pl/uploads/piwowar/2014/piwowar-14-20.pdf

Edited by MichalW

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy fermentacji burzliwej temp w fermentorze jest zwykle 1-2 stopnie C większa (czasem nawet i więcej), więc przy temp pomieszczenia będziesz miał 19-20 stopni fermentacje. Co do schłodzenia to następuje zwolnienie pracy drożdży ale tylko jeżeli jest to szybki i nagły spadek temp powyżej 5 stopni. Każda saszetka ma z tyłu idealne temp fermentacji. Przy obecnej pogodzie pewnie wielu ci zazdrosci że masz pomieszczenie z taką temperaturą ;) Zanos od razu do piwnicy

Edited by Krugerius

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, dzieki - zatem 18 stopni przez cicha i burzliwa. Niestety, nie mam chlodniejszego miejsca w domu, wiec w tej samej temperaturze bedzie musialo piwo dojrzewac...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na dojrzewanie temperatura też jest ok. ważne, że jest stała. A tak jak pisał Krugerius przy fermentacji będzie o te dwa stopnie wyższa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raczej odwrotnie . Zacznij od tej piwnicy a gdyby fermentacja nie zeszła zbyt głęboko wtedy możesz próbować dźwignięciem temperatury .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.