Jump to content
Sign in to follow this  
Krugerius

American Stout

Recommended Posts

Witam

 

Na początku lipca mam zamiar zatrzeć American Stouta, jako że jest to pierwsza warka do której składniki dobrałem i skomponowałem samemu to prosiłbym o rzucenie okiem i zgłaszanie uwag. Objętość warki ma wynosić ok 22l, blg zakładane 15-16. Ibu wyliczone na poziomie 74. Wszystko obliczone w BeerSmith 2.

Skład:

Słód Pale Ale Malt 4,7 kg ( 73,43% )

Słód Monachijski I 0,7 kg ( 10,94% )

Płatki owsiane 0,4 kg ( 6,25% )

Palony jęczmień 0,25kg ( 3,91% )

Słód pszeniczny czekoladowy 0,2 kg ( 3,13% )

Carafa Special II 0,15kg ( 2,34% )

Zacieranie 70minut w 66-67 i mash out 10min

 

Gotowanie 70minut:

60 min do końca leci 30g Simcoe

20 min do końca 20g Simcoe

10 min do końca 20g Simcoe

5 min do końca 30g Chinooka

Z chmielenia chce przede wszystkim uzyskać żywiczne posmaki Simcoe'a oraz grejpruta z Chinooka. Doborem chmielu chciałem uciec od bukietów kwiatowych i słodkawych posmaków owocowych.

Na cichej mam zamiar dodać jeszcze 20g średnio spiekanych płatków dębowych

Drożdże US-05

 

Co do wątpliwości to nie jestem pewien czy wystarczy taka ilość słodów ciemnych czy dorzucić jeszcze trochę carafy II albo jęczmienia palonego. Kolejna sprawa to ilość chmielu, jako że to będzie mocne ciemne piwo to nie zwiększyć trochę dawkowania i ew 20 minut do końca zamiast Simcoe'a dać Chinooka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdecydowałem się na american stouta żeby te własnie smaki z chmielu się pojawiły. "Smak chmielowy może być od słabego do mocnego i generalnie odzwierciedla cytrusowy albo żywiczny charakter chmieli amerykańskich." cytat z charakterystyki stylu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem tradycjonalistą, dlatego tak reaguję na te wynalazki ;) . Oczywiście wszystkiego warto spróbować.

Zasyp w sumie jest w porządku. Drożdże zmieniłbym na S-04 i wydłużył zacieranie do nawet 120 minut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skład:

 

Słód Pale Ale Malt 4,7 kg ( 73,43% )

 

Słód Monachijski I 0,7 kg ( 10,94% )

 

Płatki owsiane 0,4 kg ( 6,25% )

 

Palony jęczmień 0,25kg ( 3,91% )

 

Słód pszeniczny czekoladowy 0,2 kg ( 3,13% )

 

Carafa Special II 0,15kg ( 2,34% )

 

Zacieranie 70minut w 66-67 i mash out 10min

 

 

 

Gotowanie 70minut:

 

60 min do końca leci 30g Simcoe

 

20 min do końca 20g Simcoe

 

10 min do końca 20g Simcoe

 

5 min do końca 30g Chinooka

 

Z chmielenia chce przede wszystkim uzyskać żywiczne posmaki Simcoe'a oraz grejpruta z Chinooka. Doborem chmielu chciałem uciec od bukietów kwiatowych i słodkawych posmaków owocowych.

 

Na cichej mam zamiar dodać jeszcze 20g średnio spiekanych płatków dębowych

 

Drożdże US-05

W zasypie potrzebujesz trochę karmelowego (!). Manchijski nie jest potrzebny, ale też bardzo nie zawadza. Słody pszeniczny czekoladowy i Carafa II lepiej byłoby zastąpić zwykłym czekoladowym, ale tak też może być. Płatki owsiane mogą być, jak chcesz stout owsiany, ale też nie muszą: stout amerykanski nie musi byc koniecznie owsiany. Chmielenie jest dobre i drożde też.

Podoba mi się pomysł z płłłatkami dębowymi, ale w takim bogatym stoucie tylko 20g może się zgubić w smaku.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Karmelowego jasnego użyć czy raczej ciemny typu caaromy z Weyermanna? Zwykłego słodu czekoladowego nie mogę znalesć w browarmatorze gdzie chcę zamówić (chyba że jakos dziwnie szukałem :P ). Płatki chciałem użyć żeby trochę złagodziły ew. kwaskowatosć z palonych słodów. Jeżeli piszesz że 20g dębiny będzie mało to wrzucę 30-40g :)

Ps. Sorki za brak "s z kreską na górze" ale cos się zepsuło

Edited by Krugerius

Share this post


Link to post
Share on other sites

Karmelowego jasnego użyć czy raczej ciemny typu caaromy z Weyermanna?

Ciemnego. Z ilością bez przesady, 4% w zupełności wystarczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.