Jump to content

Recommended Posts

Najwyższy czas zapisywać wszystko, co robiłem w jakiejś skrótowej formie. Więc oto back to the past ;)

 

MARZEC 2014

1. „KOCI-AMBER” – MILD SWEET STOUT

20 litrów 9°Blg:

Finlandia Tumma – puszka ekstraktu chmielonego 1 kg

Ekstrakt słodowy jasny niechmielony BA 1,7 kg

Drożdże „kuivahiiva” (nie mam pojęcia, co to znaczy; były gratis z puszką) 5 g

 

Fermentacja właściwa 12 dni 20°C

Refermentacja w butelkach (6 g glukozy na 1 litr)

 

Opis w skrócie: jedyna puszka. Woda dodana to zimna, przefiltrowana węglem kraniczanka. Glukozę sypałem odmierzoną w butelki - nagazowanie strasznie nierówne. Piwo słabe, dla mnie nieco wodniste, dla narzeczonej w sam raz :)

 

KWIECIEŃ 2014

2. „BRZECZKA PIERWOTNA” – BELGIJSKIE PALE ALE (receptura browamator)

20 litrów 12°Blg:

2,5 kg Pale Ale Weyermann

1,0 kg Monachijski Weyermann

0,3 kg Abbey Malt Weyermann

0,2 kg Carabelge Weyermann

Wszystko w 67°C przez godzinę

Chmiel:

30 g Marynka (granulat, alfa=7,8) -55 min

30 g East Kent Golding (granulat, alfa=5,6) -20 min

Drożdże:

Safbrew S-33 (suche)

 

Zacieranie: wszystkie słody w 67°C 60 min

Fermentacja burzliwa: 6 dni 20°C

Fermentacja cicha: 14 dni 20°C

Refermentacja: glukoza 7 g/l

 

Opis w skrócie: pierwsze słody i test garnka/chłodnicy/filtracji. Zrobiłem kilka błędów, największym było zapominalstwo - zostawiłem garnek po podgrzaniu do 67 na tą godzinę, więc pod koniec miało 62... Piwo wyszło w miare dobre, mało czuć belgijskie, ale znajomym i ludziom którzy nigdy nie pili domowego bardzo pasuje.

 

MAJ 2014

3. „BELMAR BATTLEHAMMER” – DRY STOUT (receptura browamator)

Posted on | Maj 2, 2014 | No Comments

Skład na 20 litrów 12°Blg:

 

Słody jasne:

3,2 kg Pale Ale Weyermann

 

Słody ciemne:

0,3 kg Jęczmień palony

0,1 kg Karmelowy Carafa II

 

Dodatki niesłodowane:

0,5 kg Płatki jęczmienne

 

 

Zacieranie: 62°C 35′; 72°C 30′ + 10′ ciemne

 

Chmiel:

20 g Challenger (granulat, alfa=8,1) -55 min

10 g Challenger (granulat, alfa=8,1) -20 min

 

Drożdże:

Safale S-04 (suche)

 

Fermentacja burzliwa: 10 dni około 20°C

Fermentacja cicha: 14 dni około 20°C

Refermentacja: glukoza 7 g/l

 

Opis w skrócie: pierwszy ciemnak, pierwsze programowanie temperaturowo. Piwo wyszło bardzo dobre, na pewno kiedyś powtórzę (może nieco podkręcę)

 

 

4. „BAWARSKI KATARYNIARZ” – HEFEWEIZEN (Skowerowana receptura Dori)

20 litrów 12°Blg:

 

Słody:

2 kg Pszeniczny Strzegom

2 kg Pilzneński Strzegom

 

 

sama pszenica 45°C 15′, 55°C 15′, 64°C dodać Pilzneński+ 40′, 72°C 40′

 

Chmiel:

Lubelski 15 g -60′ (szyszka)

 

Drożdże:

Safbrew WB-06 (suche)

 

Fermentacja 16 dni 23°C

RefermentacjaL 10 litrów glukoza 8 g/l, reszta patrz dalej.

 

Opis w skrócie: pierwsze własnoręczne śrutowanie (stąd nazwa), pierwszy pszeniczniak. Temperatura wysoka - poszła fala upałów, smak dało bananowy ale nie mdły. Szybko piwo zniknie - bardzo dobrze pijalne w te gorące dni.

 

CZERWIEC 2014

4B. „BAWARSKA WIŚNIA” – HEFEWEIZEN Z WIŚNIĄ (j. w.)

8,5 litra piwa typu hefeweizen (z przepisu wyżej)

200 ml soku wiśniowego Paola

800 ml wody

 

Przelałem na cichą (bez drożdży) do małego fermentora. Po pięciu dniach rozlałem w butelki dodając 8 g/l glukozy. Mieszanka soku z wodą powodować miała brk zmiany co do alkoholu w porównaniu z normalną wersją (12BLG)

 

Opis w skrócie: piwo dobre, choć wiśni mało. Następnym razem dodać trzeba dużo więcej i nie przejmować się zachowaniem blg.

 

 

5. „WODNE MELONY” – ARBUZOWE PALE ALE (przepis własny)

20 litrów

Słody:

4 kg Pale Ale Strzegom

0,5 kg Wiedeński Strzegom

 

 

Zacieranie 62°C 15′ 72°C 65′

 

Chmiele:

Challenger 30 g -60 min

Marynka 10 g -60 min

Lubelski (szyszka) 40 g -10 min

 

Inne dodatki (wszystkie wrzucone z lubelskim w -10 min):

Laktoza 100 g

1.3 litra soku z arbuza

mech irlandzki 5 g

 

Drożdże: S-04

Burzliwa 6 dni 20°C

cicha około 14 dni 20°C - skończy się za kilka dni

 

Opis w skrócie: temperaturę mocno zbiłem styropianową chłodnią - dzięki wkładom lodówkowym udało się utrzymać ją na poziomie 20°C mimo maksymalnej temperatury w domu 29°C. Chmieli trochę za dużo, wszystko okaże się w smaku, ale próbując to co na cichą dawałem to myślę, że niestety mam rację...

Edited by Beredinn

Share this post


Link to post
Share on other sites

O witamy kolejnego Poznaniaka na forum :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ano nas coraz więcej, może kiedyś przebijemy Wrocław :)

 

PS: jakby co to nie był sygnał do bitwy:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

#5 w butelkach, 7 g glukozy na litr, wyszło 18 litrów.

 

6. „BLACK VELVET” – OATMEAL STOUT (przepis lekko zmieniony, ale skąd... chyba kopia gotowca z HB)

20 litrów

Słody:

2 kg Pilzneński Strzegom

1,3 kg Monachijski Strzegom

0,3 Karmelowy 600 Strzegom

0,2 Barwiący Strzegom

0,3 Jęczmień prażony Strzegom

 

Niesłodowane:

Płatki owsiane górskie 0,8 kg

 

Zacieranie 62°C 30′ 72°C 35′ + ciemne 72°C 15′

 

Chmiele:

Marynka 20 g -60 min

Lubelski 15g szyszka -60 min

Marynka 20 g -20 min

Lubelski 10g szyszka -10 min

 

Drożdże: S-33 po Witbier'ze Szejka

Burzliwa około 14 dni 20°C

cicha około 20 dni 20°C

 

Opis w skrócie: Będzie szatan, ciemne jak piekło. Mam nadzieje że będzie też jedwabiste w smaku i przebije #3 Belmara. W czasie filtracji robię moje szóste wino - na chińskiej herbacie ;)

Edited by Beredinn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Działo się... trochę zaniedbałem forum. Jak będę miał czas uzupełnię tutaj, na razie tylko ostatnie trzy poczynania z tego miesiąca:

10. "KAPITAN HOPS" - SINGLE HOP (CITRA) AMERICA IMPERIAL PALE ALE

18 litrów (tak wyszło)

Słody:

4,5 kg Pale Ale Maris Otter Muntons

0,5 kg karmelowy 30 Optima

 

Niesłodowane:

0,2 kg płatki jęczmienne błyskawiczne

 

Zacieranie:

62°C 30′, 72°C 30′

 

Chmielenie 90 min:

Citra 30 g szyszka -60 min

 

Citra 40 g szyszka -20 min

 

mech irlandzki -10 min

Citra 30 g szyszka -5 min

 

Fermentacja 6 dni + 20 dni, drożdże s-04

Butelkowanie z glukozą, 7 g/litr

 

11. "HISZPAŃSKA INKWIZYCJA" - SINGLE HOP (CASCADE) PALE ALE

Piwo z nienacka - warzenie nieprzewidziane, słody i chmiele z resztek zapasów, drożdże darmowe po innym piwie.

18 litrów

Słody:

1,5 kg Pale ale Strzegom

1 kg Pale ale Maris Otter Muntons

0,8 kg Monachijski typ I Strzegom

0,7 kg Karmelowy 600 EBC Strzegom

0,5 kg Karmelowy 30 EBC Strzegom

0,4 kg Karmelowy monachijski Caramunich I Weyermann

0,1 kg AbbeyMalt Weyermann

 

Chmielenie 90 min:

15 g Cascade (granulat, alfa=7,1) -55 min

25 g Cascade (granulat, alfa=7,1) -20 min

3 g Mech irlandzki -10 min

20 g Cascade (granulat, alfa=7,1) -5 min

 

Drożdże S-04 po #10

Fermentacja 7 dni burzliwa 25°C, 20 dni cicha 20°C

Butelkowanie z glukozą, 7 g/litr

 

Uwagi: nie wiem czy słusznie użyłem drożdże po mocniej nachmielonym piwie. Ponadto użyłem je poprzez zalanie ciasta (całego), więc nieco smaki mogły się wymieszać.

 

 

12. "POLSKI RYJEK" - POLISH RYE IPA

18 litrów

ody:

1 kg żytni Optima

4 kg Pale ale Optima

0,5 kg karmel 20 Optima

 

Chmielenie 90 min:

-60' Iunga 25 g

-20' Sybilla 20 g

 

-10' Iunga 12 g + Sybilla 12 g

 

0 Iunga 12 g + Sybilla 12 g

 

Uwagi: Filtracja 4 godziny... najgorsza filtracja w dziejach, zawracałem całość do ponownego wygrzania, dopiero wtedy dało radę.

 

Fermentacja trwa - klarowne, o dużym zapachu i smaku chmielu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

13. "WIT-WEIZEN" - PSZENICZNE NA T-58

22 litry

Zacieranie:

2 kg pszeniczny Optima

2 kg pilzneński Optima

sposób zacierania: pszenica w 6L 45°C 20', 55°C 15'. Następnie dolanie 6L wody 55°C i dodanie monachijskiego, podgrzanie 62°C 40', 72°C 40', Mash-out 10'

 

Filtracja i wysładzanie:

30' układania złoża. Prędkość nastawiona 1 litr / 3 minuty.

przy 21 litrach miałem 1,5 blg w rurce (12 blg w garze warzelnym) - zatrzymałem i uzupełniłem nieużytą wodą do wysładzania do 29 litrów - przy w pełni odsłoniętej warzelni i 90 minutach gotowania wiem, że u mnie odparuje właśnie około 8 litrów, co oznacza, że powinienem otrzymać właśnie 12 blg na koniec.

 

Warzenie:

100' od zagotowania

 

Chmielenie:

15 g Fuggles (szyszka w skarpecie, alfa 5,3) w 30' (-70')

5 g kolendra (ziarno w całości) w 90' (-10')

 

Schłodzenie do 25°C, zadanie drożdży T-58. Temperatura pomieszczenia 22°C, 22 litry objętości, 12 blg

 

Uwagi: nigdy nie miałem problemów z filtracją weizena, o których tyle się naczytałem. Powiem więcej - poszło lepiej niż zwykle, bo czystą brzeczkę przednią odbierałem już po 2 litrach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#12 na cichą po 21(!) dniach - brak czasu. Mała ilość piwa (poniżej 20 l) + nieszczelny fermentor + długi czas +różne dziwne rzeczy (np ruszyła rurka 3 dni temu ponownie, jedno pyknięcie na minutę) = chyba nic z tego nie będzie. Na razie nie smakuje zbyt dobrze. 4 blg.

 

#13 zlana po 18 dniach burzliwej w keg 19 l + 7x0,5 l butelki.

Smak bardzo... babski, nieco wodnisty, coś ala lekki wit/american wheat. Zobaczymy co po nagazowaniu - piwo w kegu pójdzie ma PTP. 4 blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czemu? Do tego czasu będzie inny, lepszy, poprawiony ze cztery razy i pewnie #40 albo i lepiej, na przykład...

 

14. "A OTO... NUMER 14... WIT" - Witbier ;) dzieło dzisiejsze

Słody:

3 kg Pilzneński - Optima

2 kg Pszenica - Optima

 

Niesłodowane:

0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne

0,1 kg płatki jęczmienne błyskawiczne

20 g starego fugglesa w szyszkach na 10 minut przed końcem

 

 

Sposób zacierania: 40' 62C, 50' 72'

 

Warzenie 90'

 

Chmiele:

15g Fuggles (żwir, alfa 5,2) 30' (-60')

15g Fuggles (żwir, alfa 5,2) 70' (-20')

 

Dodatki do warzenia (wszystko w -20'):

Kardamon w całości, pokrojony na ćwiartki 5g

Gałka muszkatołowa, rozdrobniona nożem, dwa orzechy po 5g każdy

Kolendra w całości, zmłotkowana własnoręcznie, 15g

Skórka pomarańczy, kandyzowana na gorąco dwa miesiące temu, 50g

Skórka pomarańczy, świeża, ścięta minutę przed wrzuceniem, 50g

Mech irlandzki, uwodniony kilka godzin wcześniej, 4g

 

Uzyskałem jakieś 26 litrów (fermentor bez miary, więc na oko) i 14 blg.

Fermentacja w lodówce styropianowej, będę trzymał 17-18C, z pomocą T-58

 

Zapach już świąteczny :)

Edited by Beredinn

Share this post


Link to post
Share on other sites

15. "CHOCLIT" - Czekoladowy Milk Stout

 

Słody:

4 kg Pale Ale

0,5 kg karmelowy 100

0,5 kg Caraaroma

 

Niesłodowane:

0,2 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne

 

Sposób zacierania: 10' 62C, 90' 72C

 

Warzenie 90'

 

Chmiele:

15g Fuggles (żwir, alfa 5,2) 35' (-55')

15g Fuggles (żwir, alfa 5,2) 80' (-10')

 

Dodatki do warzenia (wszystko w -10'):

800 g Laktoza

30 g kakao w proszku

 

Drożdże S04, temperatura fermentacji około 18C

 

Aktualnie to piwo i piwo wyżej już na drugim tygodniu cichej (po dwóch tygodniach burzliwej #15 i trzech dla #14)

Share this post


Link to post
Share on other sites

16. "JAWOHL! EINE GOLD HERKULES!" - IPA

 

Słody:

4,5 kg Pale Ale

0,5 kg karmel 20

0,5 kg karmel 100

 

Sposób zacierania: 80' 67C

 

Warzenie 120'

 

Chmiele:

75 g Herkules (żwir, alfa 16,1) 60' (-60')

75 g Brewers gold (żwir, alfa 8,8) 110' (-10')

20 g Fuggles (żwir, alfa 5,2) 110' (-10')

 

Dodatki do warzenia (w -10')

5 g mchu irlandzkiego

 

Długie warzenie ze względu na odparowanie - trochę za dużo brzeczki wyszło na fermentor (startowałem od 32 litrów)

 

0,5 litra piwa pójdzie dziś na starter, reszta w plastik i przeczeka na ostudzenie do jutra rana - drożdże US-05

 

#14 i #15 zabutelkowane - 45 butelek każdego, 7g glukozy na 1 litr. Oba były około 14 dni cichej, temperatura przeciętnie 18-19 stopni

Edited by Beredinn

Share this post


Link to post
Share on other sites

#16 w butelkach po 4 tygodniach burzliwej - nie miałem czasu w świątecznej masakrze na cichą...

dodano 5,5 g glukozy na 1 litr.

 

Więc stało się tak, że piwo u mnie nie fermentuje ;) zostały mi trzy balony fermentującego wina i miesiąc czy dwa tak będzie (brak czasu)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wracam do gry :)

17. "PODSZYSZKOWNIK" - IPA

Słody:

4 kg pale ale

1 kg wiedeński

0,4 kg karmel 20 (wszystko optima)

 

Niesłodowane:

0,4 kg płatki jęczmienne

 

Sposób zacierania: 80' 62C, 10' 72C

 

Chmiele: 60 g marynka szyszka (a7,8) -60’

20 g sybilla (a6,2) -5'

10 g fuggles szyszka (a5,3) -5’

 

Drożdże S-04, temperatura startowa 18C, ale pójdzie powoli w górę do 20C

 

Myślę czy by nie rozdzielić piwa na dwa baniaki cichej po 10 litów każdy i do jednego zadać, powiedzmy, 25 g citry...

Share this post


Link to post
Share on other sites

#17 dodałem 40 g glukozy, zlałem do PETainera :) 23 litry, więc PETainer niepełen. Zobaczymy czy będzie ok po miesiącu-dwóch, czy może dostanie kożuszka.

 

PLUS przygotowania do belgów.

Edited by Beredinn

Share this post


Link to post
Share on other sites

18. "ZORZA ŚW. PATRYKA" - Dry happy stout
Słody i niesłodowe od początku:
3,5 kg pale ale
0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne

 

Ciemne:

0,4 kg karmel 600

0,1 kg jęczmień prażony (wszystko optima)

0,1 Carafa II Special (Weyermann)

Sposób zacierania: 40' 64C, 40' 72C + 10' 72C ciemne

Chmiele:

40 g marynka szyszka (a7,8) -60’
20 g lomik bobki (a4) -20'
30 g challenger bobki (a8,4) -5’

Drożdże mangroove jack newcastle dark ale, temperatura startowa 18C

Edited by Beredinn

Share this post


Link to post
Share on other sites

19. "RUDY!" - Red bitter
Słody:
2 kg pilzneński

1 kg monachijski
1 kg wiedeński
0,2 kg karmel 20

0,2 kg karmel 100 (wszystko optima)

0,2 kg Carabelge (Weyermann)

Sposób zacierania: 50' 62C, 40' 72C

Chmiele:

30 g challenger bobki (a7,8) -60’
30 g fuggles bobki (a5,3) -5’

Drożdże S-04, temperatura startowa 18C

Miał być red ale, ale bez ale, ale wyszedł bitter bo pomyliłem ilość wody...

Share this post


Link to post
Share on other sites

18. "ZORZA ŚW. PATRYKA" - Dry hoppy stout

Słody i niesłodowe od początku:

3,5 kg pale ale

0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne

 

Ciemne:

0,4 kg karmel 600

0,1 kg jęczmień prażony (wszystko optima)

0,1 Carafa II Special (Weyermann)

Sposób zacierania: 40' 64C, 40' 72C + 10' 72C ciemne

 

Chmiele:

40 g marynka szyszka (a7,8) -60’

20 g lomik bobki (a4) -20'

30 g challenger bobki (a8,4) -5’

 

Drożdże mangroove jack newcastle dark ale, temperatura startowa 18C

 

Na tych drozdzach to nie bedzie raczej dry. One odfermentowuja bardzo plytko. Ok. 60%.

 

Edited by Vami

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

pomyliłem ilość wody

 

Tzn? ;)

 

Tzn zawszę liczę ile wody powinienem dać do piwa i dokładnie taką ilość jaką potrzebuje podgrzewam do wysładzania - a jeżeli mam w rurce 2 BLG lub mniej (zwykle po spuszczeniu około 20 litrów) przerywam wysładzanie i wlewam resztę gorącej wody pozostałej po zatrzymanym wysładzaniu do gara warzelnego - dzięki temu że wlewam wodę gorącą nie muszę dodatkowo grzać tych 7-8 litrów (tak, podczas warzenia odchodzi mi w parę około 6 litrów - duża średnica i nieużywanie pokrywki robi swoje). Tutaj dałem omyłkowo o 3 litry za dużo i gdybym gotował normalną ilość czasu to miałbym blg startowe pewnie z 12 i nie wiem, czy zmieściłbym to razem z pianą do fermentora.

Wadę już widzę: raczej będzie mało "red", bo będzie przyciemny...

 

 

18. "ZORZA ŚW. PATRYKA" - Dry hoppy stout

Słody i niesłodowe od początku:

3,5 kg pale ale

0,4 kg płatki owsiane błyskawiczne

 

Ciemne:

0,4 kg karmel 600

0,1 kg jęczmień prażony (wszystko optima)

0,1 Carafa II Special (Weyermann)

Sposób zacierania: 40' 64C, 40' 72C + 10' 72C ciemne

 

Chmiele:

40 g marynka szyszka (a7,8) -60’

20 g lomik bobki (a4) -20'

30 g challenger bobki (a8,4) -5’

 

Drożdże mangroove jack newcastle dark ale, temperatura startowa 18C

 

Na tych drozdzach to nie bedzie raczej dry. One odfermentowuja bardzo plytko. Ok. 60%.

 

 

Nie znalazłem informacji na stronach, ale już gadaliśmy i wiem co za błąd zrobiłem: jedno 'o' :) Na tytce piszą, że schodzą średnio, więc myślałem że tak do 3 zejdą. Ale nie jest źle, właśnie otworzyłem to piwo (warzyłem w środę, więc 4 dni) i zeszło do 4 blg. Dziwne, mówisz że słabo jadą, a ja zacierałem raczej na słodko i zeszły z 14 do 4...

 

Aha, zapomniałem: startowe blg "rudego" to 12 i mam nadzieje uzyskać 2.

 

Jeszcze mam dwie tytki drożdży: belgi z mangrove oraz s-33, i jak zrobię te dwa piwa to suchary będę oglądał częściej w śniadaniu niż w piwie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

#18 na cichą, refraktometr 6,5 (po korekcie 3 Brix - czyli jednak Dry): smak lekki, kawowy, praktycznie już pijalny. Zmazuje słowo "hoppy" - jest zbyt delikatny by niszczyć go chmielem na zimno. Zmieniam na "happy" :)

#19 na cichą, refraktometr 7,1 (po korekcie 3,8 Brix) wyszedł dobry bitter, aż jestem zdziwiony. Zapach karmelowy, smak - nieco słodka wersja kilku bitterów, które piłem w Anglii (w szczególności "Ninja" Special bitter - nie pamiętam browaru)

 

Obu piwom daje tydzień i #19 w keg i butelki (coś koło 24 litry będę miał), #18 w butelki (coś koło 19-20 litrów ostatecznie)

Edited by Beredinn

Share this post


Link to post
Share on other sites

#19 w butelki, wyszło 36x 0,5l plus 1x 0,33l. Ddałem 110g glukozy - więc około 6g na litr.

 

Oto... nadszedł czas na dwudziestą warkę. Musiała być inna. Nietypowa. Dziwna (nawet jak na moje standardy).

Przy okazji testuję nowy sprzęt: nierdzewny gar zacierno-warzelny na 10 litrowe warki (do robienia konfitur był już używany), nowy filtrator na "dziesiątki", oraz mieszadło magnetyczne do propagacji.

 

Oto... nadszedł czas na zrobienie dobrego piwa książęcego ;)

20. "CHLEBOWE" - Rye-wheat IPA

Słody:

1 kg pszeniczny

1 kg żytni

 

Zacieranie:

15' 45C, 20' 55C, 45' 62C, 45' 72C

 

Warzenie:

60 minut

 

Chmiele:

20g Centennial szyszka (a11,5) -60'
10g Centennial szyszka (a11,5) -20'
10g Centennial szyszka (a11,5) -5'

 

Drożdże:

S-33 - pół paczki w propagatorze (400ml wody i bruntala jasnego na 8 blg) przez 6 godzin dodane przy 18C

 

Uzyskałem 9 litrów brzeczki chmielonej 12 BLG.

 

Fermentacja (plany):

7 dni burzliwa w normalnym fermentorze

14 dni cicha w szklanym balonie od wina 10l

 

Nigdy. Więcej. Tego. Nie. Powtórzę.

Choćby to było najlepsze piwo na świecie - nie ma bata żeby zrobić filtrację bez migreny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.