Skocz do zawartości

Burtelki 0.66 po piwku Forst (IT) - ostrzeżenie


twitt

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

 

Zgromadziłem kiedyś podczas narciarskiego wyjazdu sporo bezzwrotnych butelek 0.66 po piwku Forst.

Niestety okazuje się, że butle te nie wytrzymują ciśnienia domowych piw - naliczyłem 6 rozsadzonych butli na ~30 wykorzystywanych. Rozlałem w nie róże rodzaje piwa - weizeny, stouta, pilsy i w każdym przypadku trafiały się eksplozje, mimo że samo piwko nie jest przegazowane i w innych butlach trzyma się OK (może poza solidnie nagazowanym weizenem, ale np Amberowe butle wytrzymują jego ciśnienie bardzo dobrze)

 

Butle przed rozlewem wygrzewam przez ~15 min w piekarniku 150C. Materiał do refermentacji rozpuszczam w wodzie, wlewam na dno fementatora z którego rozlewam i uzupełniam piwem, więc raczej nie mamy do czynienia z nierównomiernie / nadmiernie dosłodzonymi butelkami....

 

podsumowując - ostrożnie z butlami po Forscie !!!!

tomek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.