Jump to content
Sign in to follow this  
twitt

Burtelki 0.66 po piwku Forst (IT) - ostrzeżenie

Recommended Posts

Cześć

 

Zgromadziłem kiedyś podczas narciarskiego wyjazdu sporo bezzwrotnych butelek 0.66 po piwku Forst.

Niestety okazuje się, że butle te nie wytrzymują ciśnienia domowych piw - naliczyłem 6 rozsadzonych butli na ~30 wykorzystywanych. Rozlałem w nie róże rodzaje piwa - weizeny, stouta, pilsy i w każdym przypadku trafiały się eksplozje, mimo że samo piwko nie jest przegazowane i w innych butlach trzyma się OK (może poza solidnie nagazowanym weizenem, ale np Amberowe butle wytrzymują jego ciśnienie bardzo dobrze)

 

Butle przed rozlewem wygrzewam przez ~15 min w piekarniku 150C. Materiał do refermentacji rozpuszczam w wodzie, wlewam na dno fementatora z którego rozlewam i uzupełniam piwem, więc raczej nie mamy do czynienia z nierównomiernie / nadmiernie dosłodzonymi butelkami....

 

podsumowując - ostrożnie z butlami po Forscie !!!!

tomek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.