Jump to content
Sign in to follow this  
Ray

Ocena piw na konkursach

Recommended Posts

Zwracam się do Was z pytaniem jak i według czego są oceniane piwa na konkursach? Bo chyba ocena powinna być porównaniem do jakiegoś wzorca lub jego opisem a nie widzimisię sędziego?

Np. mój rauchbier wysłany na tegoroczny konkurs Wrocławski:

IX Konkurs Piw Domowych, XI Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie

 

Czas na ogłoszenie kategorii w IX Wrocławskim KPD. W tym sezonie konkurs został rozszerzony do czterech kategorii:

(...

c. Classic Rauchbier (BJCP 22A)

(...)

 

Organizator: Wrocławska Inicjatywa Piwowarska

skoro w nawiasie jest odniesienie do opisu wg. BJCP, w odniesieniu do niego powinno (chyba) być ocenione piwo.

więc (wg tłumaczenia BJCP z wiki: www.wiki.piwo.org/Classic_Rauchbier)

Smak

Mieszanka aromatów dymnych i słodowych wraz z różnym balansem i intensywnością. Cechy dymu bukowego mogą być różne - od subtelnego do średnio mocnego.

W aromacie, bekonowa wędzoność na zbyt niski poziomie, połączona z chlebową, tostową nutą słodową.

 

 

Aromat

Generalnie podobnie jak profil aromatu, z domieszką dymu i słody z różnym balansem i intensywnością, ale zawsze dopełniające. Cechy piwa Märzen powinny być zauważalne, w szczególności słodowa, tostowa obfitość, ale z bukowym dymnym smakiem, który może być od słabego do mocnego. Smak na podniebieniu może być słodowy i słodki, finisz może wydawać się słodowy i dymny.

W smaku ponownie zbyt niska nuta wędzona przez co mocno wybija się słodka, karmelowo-chlebowa słodowość.

 

 

Słodowe i dymne elementy są często odwrotnie proporcjonalne (np. gdy aromaty dymne się zwiększają, słodowość zmniejsza się i vice versa)

name='Metryczka']Za mała wędzoność[/b], za mała goryczka i spora dawka karmelowej słodyczy psują równowagę i odbiór całości.

 

 

Tak więc czego radzicie się trzymać przy komponowaniu stylowego piwa na podium (do którego w/w piwu brakło 2 punktów :) )? Opisu wg. BJCP który pojawia się w regulaminie konkursu czy może warto byłoby do regulaminu dołączać opis stworzony na podstawie BJCP ale uwzględiający cechy wg których piwo będzie rzeczywiście oceniane?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie możesz sugerować się wycinkami z opisu stylu, czasem najintensywniejszy aromat wędzony może po prostu z resztą nie współgrać. Moim zdaniem np. gdy udało Ci się uwarzyć piwo o intensywnym aromacie, ale bardzo płaskie w smaku, to takie piwo raczej będzie uznane za przeciętne, a nawet odrzucone w eliminacjach.

Duże znaczenie ma też na jakim poziomie są pozostałe piwa. Ja staram się dążyć do balansu pomiędzy wszystkimi cechami, które są ocenianie w danym piwie (tutaj wędzonka i słodowość).

 

Za mała wędzoność, za mała goryczka i spora dawka karmelowej słodyczy psują równowagę i odbiór całości.

Ta ocena właśnie doskonale to obrazuje, piwo przesadzone w jednym kierunku, w tym wypadku ku karmelowości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie czytasz ze zrozumieniem :)

Z tego co piszesz Twoje piwo było zbyt karmelowe, a BJCP dopuszcza żeby było mocniej słodowe, tostowe, a to nie to samo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można to tak odczytać, tyle że ja znam to piwo (nie moje) i znam metryczkę. "W aromacie, bekonowa wędzoność na zbyt niski poziomie, połączona z chlebową, tostową nutą słodową. Bardzo miła dla oka brązowa brawa, piwo opalizujące. Piana lekko zabarwiona, obfita, gęsta i trwała, ładnie prezentuje się na piwie. W smaku ponownie zbyt niska nuta wędzona przez co mocno wybija się słodka, karmelowo-chlebowa słodowość."

 

Jak się to ma do tego? BJCP "Słodowe i dymne elementy są często odwrotnie proporcjonalne (np. gdy aromaty dymne się zwiększają, słodowość zmniejsza się i vice versa)"

 

Zarzucanie komuś nieczytanie ze zrozumieniem myląc przy tym userów? :D

Edited by Mariusz_CH

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie czytasz ze zrozumieniem :)

Z tego co piszesz Twoje piwo było zbyt karmelowe, a BJCP dopuszcza żeby było mocniej słodowe, tostowe, a to nie to samo :)

Dobra, ale mógłby się wypowiedzieć ktoś bardziej obeznany w temacie czy tylko będą to osoby którym się coś tam wydaje i piszą tylko żeby pisać?

Edited by Ray

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zwróć się do źródła, znajdź kto sędziował i napisz im email z zapytaniem, sędziowie PSPD są na stronie PSPD wraz z adresem email.

Share this post


Link to post
Share on other sites

myślę, że wszyscy sędziowie aktualnie pracowicie eliminują piwa przed birofilem :)

Byle się tam nie przepracowali za bardzo :)

Zająłeś 4 miejsce i masz pretensje? :D

Absolutnie nie mam pretensji tym bardziej, że nie było to piwo robione pod konkurs ale podobne rzeczy zdarzyły mi się w poprzednich konkursach np. mętność w witbierze zapisana jako wada. Więc czego trzymać się w robieniu piwa pod dany konkurs skoro w opisie mającym być wzorcem coś jest opisane że powinno tak być a w metryczce jest opisane jako wada.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przecież napisałem Ci co było piwie nie tak, piwo nie było do końca w stylu bo było zbyt karmelowe.

edit:

Zarzucanie komuś nieczytanie ze zrozumieniem myląc przy tym userów? :D

Gdzie w opisie stylu jest o mocnym karmelu? Ba nawet o jakimkolwiek karmelu :)

edit2: :)

"Charakter słodowy może być od słabego do umiarkowanego i może być trochę słodki, tostowy albo słodowy."

Dokładnie opisane jaki powinien być charakter słodowy.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites
Aromat, wyraźny, mocny, dobrze zrównoważony pomiędzy bukową wędzonością a chlebowym słodem. W tle minimalnie wyczuwalny DMS. Ładny ciemno brązowy kolor, klarowne. Piana lekko zabarwiona, obfita, trwała o ładnej kremowej konsystencji. Smak z bogatą, złożoną słodowością, chlebową lekko karmelową z akcentem suszonych owoców. Wędzoność wyraźna, dobrej jakości, świetnie zbalansowana z całością. Goryczka o średnim natężeniu, odpowiednio kontrująca słodowość, delikatna, świetnej jakości. Pełnia średnia, piwo jest bardzo gładkie z delikatnym wysyceniem co sprawia że jest bardzo pijalne i przyjemne w odbiorze. Piwo jest bardzo stylowe i sesyjne. Bardzo dobre. Goryczka mogłaby być trochę większa.

 

To moja metryczka z Wrocławia z wędzonego, w każdym prawie zdaniu jest mowa o balansie. Dobrze, że sędziowie nie oceniają jak maszynki wyłącznie poszczególnych parametrów piwa, a przede wszystkim skupiają się nad tym, jak gra całość.

Dużo o tym była na www.piwnygaraz.pl i w Piwowarze (chyba jesień 2013).

Edited by karczmarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak widzisz, że coś jest nie tak, to po kiego diabła wysyłasz? Piwo może być ocenione uczciwie i miarodajnie (a zwłaszcza sprawiedliwie) przez osoby kompetentne-znajomych, przyjaciół, i może im posmakować albo nie, ale nie będą zasłaniali się bredniami BJCP czy kwiatkami typu, mętny witbier to wada.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo może być ocenione uczciwie i miarodajnie (a zwłaszcza sprawiedliwie) przez osoby kompetentne-znajomych, przyjaciół

:lol:

mętny witbier to wada

Jeżeli witbier wyglądał jak gęstwa to może to być wada, są rożne poziomy mętności.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.