Jump to content
qwertyuk

RIS z ekstraktów + dębina

Recommended Posts

Chce zrobić RISa na bazie ekstraktów niechmielonych.

Docelowa wielkość Warki to 10L. Na próbę. Startuje we wrześniu i teraz chce skompletowaćskładniki.

 

- Jakie drożdze polecacie ?

- Czy temperatura 24-25 będzie stanowić problem ? takie warunki mam w mieszkaniu - ostatnie piętro.

- Będę chmielić Lubelskim na goryczkę. Czy jest sens chmielić na zimno ? Czy ten chmiel się nadaje pod RISa ?

- Czy dodanie 0,5 kg cukru w celu podbicia ekstraktu do 26blg pogorszy smak i aromat piwa ? czy lepiej pozostać przy wyliczonych 22,1 blg z ekstraktów ?

- W Brewtarget wyszło mi dziwne ponad 600IBU. Lubelski 100g na 60 min + ekstrakt ciemny w ilości 3,4 dał taki wynik. To normalne ? mam się tym przejmować ?

- Planuje dodać chipsy dębowe mocno opiekane. Dodatki dać na burzliwą czy na cichą ?

 

 

Dajcie jakieś wskazówki. Na swoim koncie mam dwie warki ale nigdy nie robiłem piwa przekraczającego 16 blg i czuje się w tym temacie lekko niepewnie.

Edited by qwertyuk

Share this post


Link to post
Share on other sites

- Jakie drożdze polecacie ?

Płynne czy suche? Ja robiłem na S-04, było ok.

- Czy temperatura 24-25 będzie stanowić problem ? takie warunki mam w mieszkaniu - ostatnie piętro.

Będzie problem, bo temperatura przy takim ekstrakcie bardzo szybko może Ci wzrosnąć. Musisz pomyśleć jak możesz chłodzić fermentor.

- Będę chmielić Lubelskim na goryczkę. Czy jest sens chmielić na zimno ? Czy ten chmiel się nadaje pod RISa ?

Trochę nie bardzo z tym Lubelskim na goryczkę w RISIE. Moim zdaniem nie nadaje się do tak mocno chmielonego piwa.

- Czy dodanie 0,5 kg cukru w celu podbicia ekstraktu do 26blg pogorszy smak i aromat piwa ? czy lepiej pozostać przy wyliczonych 22,1 blg z ekstraktów ?

500g nie wpłynie bardzo na pogorszenie smaku. Możesz śmiało dodać.

- W Brewtarget wyszło mi dziwne ponad 600IBU. Lubelski 100g na 60 min + ekstrakt ciemny w ilości 3,4 dał taki wynik. To normalne ? mam się tym przejmować ?

Masz dobrze ustawioną ilość docelową piwa?

- Planuje dodać chipsy dębowe mocno opiekane. Dodatki dać na burzliwą czy na cichą ?

Chipsy dodaje się na cichą. Ostatnio dałem 50g mocno opiekanych i nic póki co nie czuć (whisky stout).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże suche.

Jeśli nie lubelski to jaki ? W jakiej Ilości ?

Lubelski wybrałem pod kątem ekonomicznym. W leżakowanym risie i tak aromat chmielu zgaśnie.

 

Z tym ibu i sprzętem pewnie coś robię źle. Teraz po zmianach wygląda to tak::

a2ab6b3704590897.jpg

Edited by qwertyuk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli nie lubelski to jaki ? W jakiej Ilości ?

Lubelski wybrałem pod kątem ekonomicznym. W leżakowanym risie i tak aromat chmielu zgaśnie.

No właśnie, więc użyj typowo goryczkowego, jak ma być ekonomicznie, to weź Marynkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

prawdopodobnie masz złe ustawienia gara i schemat oraz właściwości zabierania. Pokaż screeny z ustawień gara, chmielenie i zacieranie

Share this post


Link to post
Share on other sites

prawdopodobnie masz złe ustawienia gara i schemat oraz właściwości zabierania. Pokaż screeny z ustawień gara, chmielenie i zacieranie

 

gar, zrobiłem na oko w oparciu o inne:

39810587525772879553.jpg

 

Chmielenie też dziwnie, IBU przy 300g marynki dało tylko 34 ? :

62782126422149508146.png

Edited by qwertyuk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz pomieszane jednostki:

- kadź zacierna 15ml a powinno być 15L

- początkowa ilość wody w kotle powinna być 9l a nie 9ml.

 

Przez złe jednostki oblicza wielkość warki na 275ml, więc i stąd IBU takie niskie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmieniłem bo faktycznie źle było. Ale dane IBU zostały bez zmian wielkość warki też została 275ml mimo zmiany jednostki.

44176192261899855199.jpg

 

Zawsze korzystałem z tego programu pod warkę 20L.

Teraz potrzebuje wiedzieć tylko ile użyć ekstraktu ciemnego żeby osiągnąc barwe i ewentualnie ile cukru dosypać dla BLG. I jaką ilością wody uzupełnić . A tu taka kiszka :/

Edited by qwertyuk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz musisz w edytorze sprzętu dobrać metodą prób i błędów początkową ilość wody w kotle, tak, aby na głównym ekranie docelowa i obliczona wielkość warki się wyrównały. Za każdym razem w edytorze musisz wychodząc zachować ustawienia sprzętu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

próbuje i próbuje i udało mi się RAZ zbliżyć do 10L (9,225L) przy czym każda kolejna zmiana ilości wody nie zmienia już tego wyniku.

Szlak mnie powoli trafia bo to czysta matematyka a brew target po mimo zapisywania zmian stoi w miejscu.

Znacie jakieś inne mniej problematyczne programy gdzie spokojnie można wprowadzić potrzebne dane ???

 

 

Ostatecznie kupie zestaw do warzenia z ekstraktów w browamatorze pod staut 12BLG (=%2F163929%2F164395%2F183249&sortuj=kod"]http://www.browamator.pl/szczegoly.php?BA_Prawdziwy_STOUT_12Blg_---_zestaw_na_20_l_piwa__ekstrakty_slodowe&przedm=1885304&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164395%2F183249&sortuj=kod) tyle że zrobię go na połowę warki i wyjdzie mi na siłę 24 blg.

Przy czym zmniejszę ilość palonego słodu jęczmiennego o połowę żeby za bardzo kwaśne/palone nie wyszło.

 

Ten brewtarget rozzłościł mnie do granic możliwości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Usuń wszystko co dotyczy zacierania, to Ci się zrobi OK. Ja używam BT tylko po to by robić receptury i z tym też miałem problemy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba się udało. Zrobiłem wszystko od zera. I pominąłem pole "początkowa ilość wody w fermentorze" - dałem 0.

Zerknijcie i powiedzcie czy się wam to widzi.

IBU wynika z faktu że dałem 100G marynki 50g/60min 50g/20min.

Drożdże S-04.

Dodatki: 50g płatków dębu amerykańskiego mocno palonego na cichą.

Co o tym myślicie ? będzie jakoś to smakować ?

 

25242858989855634160.png

Edited by qwertyuk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osobiście nie znam tego programu ale kolega robił RIS z przepisu Coopersa. z tym że Lagera na Ale zmienił ( żeby już po górniakach lecieć) i wyszedł ok, po 6 miesiącach. Jak nie zacierasz to może spróbuj tak albo po prostu "na pałę" a nie kropka w kropkę za programem? Wiesz to że Ci w programie IBU wychodzi takie czy siakie to nie znaczy że identyczne ci wyjdzie w realu, poza tym co za różnica czy masz IBU 100 czy 101., Ale to tylko moja sugestia

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.