Jump to content
sebap

pierwsze AIPA z zacieraniem zestaw z broamatora, chmielenie

Recommended Posts

Witam, ponieważ od jakiegoś czasu zaplusowały u mnie piwa mocno chmielone zamierzam uwarzyć AIPA z zestawu browamatora ale na 20 L.

Będzie to moja druga warka z zacieraniem (pierwsza to dry stout BA z której byłem zadowolony) i bardzo mi zależy na sporej goryczce i aromacie . Do dyspozycji mam ( poza zestawem, gorycz 30g chinook, aromat 30g cascade i 30g citra ) chmiele (granulat wszystkie) aromatyczne: 30g Simcoe, 30g Mosaic, 100g Centennial, uniwersalny 100g amarillo, i goryczkowy Tomahawk. Prosił bym bardzo o doradzenie jak nachmielić ten zestaw ( zależy mi na mocnej goryczce i aromacie), planuję chmielić też na zimno podczas cichej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tak ale czy ma ktoś jakieś propozycje chmielenia z chmielami które dokupiłem poza tymi z zestawu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem piwo z tego zestawu jako swoje pierwsze z zacieraniem i powiem tak: weź sobie wrzuć ten przepis do jakieś programu np. brewtarget i sprawdź poziom goryczki. Ja to sobie zrobiłem ale po fakcie i okazało się, że chmieląc według tego przepisu otrzymam 90 IBU. N o i faktycznie goryczka była spora, zalegająca. Ja bym osobiście zmienił ilość chmielu na goryczkę, tak aby otrzymać jakieś 60-70 IBU.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odświeżam temat bo zamierzam uwarzyć pierwsze piwo w oparciu o ten zestaw (60g chinook 60g cascade 60g citra)

Od BA dostałem informację że powinienem spodziewać się IBU rzędu 50. Beersmith sugeruje od 70-100 IBU w zależności od formuły.

Z osobistego doświadczenia z komercyjnymi piwami o ekstrakcie rzędu 15-16Blg wiem ze preferuję IBU na poziomie 50-70.

 

Prośba do osób które uwarzyły AIPA na tym zestawie o pomoc w kwestii IBU oraz ogólnych spostrzeżeń odn tego zestawu.

Edited by szajsiwo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmielenie w zestawie BA AIPA 15,5Blg wygląda następująco (na 20l czyli 2 zestawy):

 

gotowanie 75min

- 40g chinook w 15 minucie gotowania (czyli 60 min gotowanie)

- 40g cascade + 20g chinook w 70min gotowanie (czyli 5 min gotowania)

- 20g cascade + 60g citra na wyłączenie palnika

brak chmielenia na zimno

 

Wg Beersmith 2 formula Tinseth wskazuje IBU rzedu 70.

 

 

 

Jako ze koniecznie chce chmielić na zimno więc do zestawów dokupiłem dodatkowo centennial i amarillo.

 

Jak wiec mądrze rozplanować chmielenie (włącznie z chmieleniem na zimno, preferowane IBU 60-70) dysponując:

- 60g chinook

- 60g cascade

- 60g citra

- 50g centennial

- 50g amarillo

 

Dla uzupełnienia podam oryginalny zasyp (tu tez otwarty jestem na ewentualne modyfikacje):

- 5,2 kg Pale Ale Weyermann

- 0,4kg Carapils

- 0,4kg Carared

 

Z góry dziękuję za każdą pomoc - w ta sobotę planuje warzenie.

 

Marek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozumiem, że pierwsze trzy chmiele (60g chinook, 60g cascade i 60g citra) to do kotła (wg rozpiski) a dokupione dwa (50g centennial i 50g amarillo) chcesz na cichą. Samo chmielenie do kotła wygląda ok (chinook na goryczkę, pozostałe na smak i aromat), a chmielenie na zimno bym zrobił na ostatnie 4-5dni cichej fermentacji. Ja wrzucam po prostu granulat do piwa. zawsze mi w te kilka dni zatonie. Potem delikatnie dekantuje przed rozlewem, aby nie dostały się drobiny chmielu do butelek bo będzie gushing. Można zrobić filtr z pończochy na węża (oczywiście dezynfekujemy) jeśli chmiel nie opadł i pływa w piwie.

Edited by mundex

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmielenie w zestawie BA AIPA 15,5Blg wygląda następująco (na 20l czyli 2 zestawy):

 

gotowanie 75min

- 40g chinook w 15 minucie gotowania (czyli 60 min gotowanie)

- 40g cascade + 20g chinook w 70min gotowanie (czyli 5 min gotowania)

- 20g cascade + 60g citra na wyłączenie palnika

brak chmielenia na zimno

 

Wg Beersmith 2 formula Tinseth wskazuje IBU rzedu 70.

 

 

 

Jako ze koniecznie chce chmielić na zimno więc do zestawów dokupiłem dodatkowo centennial i amarillo.

 

Jak wiec mądrze rozplanować chmielenie (włącznie z chmieleniem na zimno, preferowane IBU 60-70) dysponując:

- 60g chinook

- 60g cascade

- 60g citra

- 50g centennial

- 50g amarillo

 

Dla uzupełnienia podam oryginalny zasyp (tu tez otwarty jestem na ewentualne modyfikacje):

- 5,2 kg Pale Ale Weyermann

- 0,4kg Carapils

- 0,4kg Carared

 

Z góry dziękuję za każdą pomoc - w ta sobotę planuje warzenie.

 

Marek

 

Nic nie zmieniaj, a to co dokupiłeś dorzuć na zimno i będzie gitara. Ewentualnie możesz część citry (30, 40 gramów) z wyłączenia palnika przesunąć na zimno i chmielić na aromat wraz z całością dodatkowych chmieli. Na zimno nie chmiel więcej niż 5 dni (osobiście preferuje 3, 4 dni) i skutecznie odfiltruj chmieliny przed butelkowaniem (dużo wątków na ten temat).

 

Edit. Porady prawie identyczne jak wyżej tylko kolega był minimalnie szybszy :)

Edited by opeciarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za podpowiedzi.

 

Te dokupione chmiele niekoniecznie muszę wrzucić w całości na zimno (choć z kontekstu może tak to zabrzmiało)

Myślę ze tą citre też chciałbym widzieć na zimno - jak czytam to często widziałem ze ludzie dają ją na zimno.

Jako nowicjusz nie znam charakterystyki aromatycznych chmieli i nie czuję który rzucać na smak a który na aromat...

 

Nie przegiełem z tą ilością sumaryczną chmielu 280g/20l?

 

Dodatkowo zapytam: jak wrzucam większą ilość (i np 2, 3 rodzaje)  na smak lub na aromat to robić to w jednej partii czy jak to się czasem widzi w partiach np co 5min? To samo dotyczy zimnego chmielenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy razem wrzucisz na aromat czy co 5 min to bez większej różnicy. Ale czemu wszystko dajesz na aromat a na smak nic? Na zimno na 3 dni ostatnie wrzuć wszystko na raz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Doczytałem jeszcze o chmieleniu whirlpoolowym (przerwa chmielowa w 71-77°C).

Czy poniższy schemat ma wystarczającą ilość chmielu na smak? Przerwa chmielowa wg art. z http://www.piwo.org/topic/10132-artyku%C5%82-byo-hop-stand-chmielenie-whirpoolowe/powinna dawać efekt zarówno w smaku jak i w aromacie.

Chmielenie na zimno ograniczyłem do 90g bo czytałem na forum ze przekraczanie 100g / 20l nie przynosi już wymiernych korzyści.

 

Proszę o skomentowanie poniższego chmielenia.

 

 

ea458aca435bdab5.png

Edited by szajsiwo

Share this post


Link to post
Share on other sites

No widziałem to już. Z tego wynika ze oryginalna receptura z zestawu AIPA browamatora zawierająca chmielenie tylko w 60', 5' i 0' nie ma wogóle przewidzianego chmielenia na smak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gorąca prośba o informacje czy przedstawiony wyżej schemat chmielenia powinien mieć więcej chmielu na 10' i 15' żeby było więcej smaku czy tak tez będzie dobrze?

Jestem podczas filtrowania i do godziny będę podchodził do gotowania.

 

Dziękuje!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przymierzam się do uwarzenia pierwszego AIPA z zestawu z BA (takiego jak powyżej) i zastanawiam się czy dodanie na zimno 30g Amarillo jest dobrym pomysłem? Mam granulat w takiej właśnie ilosci i chciałbym go dobrze spożytkować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.