Skocz do zawartości

Izolacja termiczna kotła


Drzewo Jeżozwierza

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

 

niedługo będę wbudowywał grzałki do mojego garnuszka INOX 36 l i mam problem ze znalezieniem odpowiedniego izolatora termicznego. Wiadomo, można i goły gar grzać, ale przy dobrej izolacji oszczędzamy czas i energię - brak konieczności dogrzewania przy zacieraniu, żeby utrzymać temperaturę i szybsze doprowadzenie brzeczki do wrzenia.

 

Zastanawiałem się przez chwilę nawet nad ekranami zagrzejnikowymi, tylko niestety jest to styropianowe a styropian zaczyna się topić w temp. ok. 80stC, czyli przy gotowaniu już odpada. Znalazłem jakieś kosmiczne izolatory typu: http://izomat.net/frame/aerogels.html , ale z tego co wiem, nie można tego kupić w ludzkich ilościach, poza tym 97 zł za m2 5mm i 167 zł za 10mm grubości trochę odstrasza, ale jakby było dostępne w normalnych ilościach a nie w hurtowych, to bym to przełknął nawet jakoś. Zależy mi na trwałym, dość estetycznym i skutecznym rozwiązaniu, bez nawijania na gar 5 cm wełny mineralnej (optymalnie warstwa 5-10 mm).

 

Ktoś coś ? ;)

 

Co ewentualnie sądzicie o korku, niby wytrzymuje do 130 C?

 

http://korexradom.pl/aglomerado-negro-10mm-tylko-na-zamowienie.html

Edytowane przez Drzewo Jeżozwierza
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zależy mi na trwałym i dość estetycznym i skutecznym rozwiązaniu, bez nawijania na gar 5 cm wełny mineralnej

a ja właśnie chciałem polecić wełnę do kominków :(

styropianowe a styropian zaczyna się topić w temp. ok. 80stC,

nie no bez przesady, sporo osób ma ocieplone gary właśnie takimi matami. Gotują i nic się nie topi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja skorzystałem z trzech rzeczy:

1. wełny mineralnej miękkiej 100mm

2. folii paroizolacyjnej (taka srebrna z Castoramy)

3. samoprzylepnej folii aluminiowej odpornej chyba do 300°C (także Castorama)

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://allegro.pl/ka...4278161021.html

Działa jak trzeba, więc po co przepłacać używałem ok 20 warek, aż sprzedałem gar.

 

pianka poliuretanowa

  • odporna na wysokie i niskie temperatury (od -50°C do +110°C)

źródło:

http://www.purterm.p...iuretanowa.html

Edytowane przez Kamilo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kamilo dobrze radzi. Też kupiłem karimatę z tego linku co podał. Użyłem tylko podwójnej warstwy jedno do środka sreberkiem a drugą na zewnątrz. Przy chmieleniu, gotowaniu nie zdejmuje. Nic nie topi wszystko jest ok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1. wełna 100mm zdecydowanie za gruba

2. karimacie i styropianowi jakoś nie ufam za bardzo, chcę zrobić sprzęt raz a porządnie, najlepiej jak się da, taki już ze mnie delikwent ;)

3. pianka poliuretanowa wymagałaby zrobienia jakiegoś zewnętrznego płaszcza

 

A co myślicie o tym korku, co podałem w linku, teoretycznie jest ok, izoluje i jest odporny na temperaturę?

 

I jeszcze jedno przy okazji: jak polecacie umieścić grzały, koncentrycznie przy dnie, czy na dole po bokach, jest jakaś różnica?

Edytowane przez Drzewo Jeżozwierza
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.