Jump to content
Drzewo Jeżozwierza

Izolacja termiczna kotła

Recommended Posts

Hej,

 

niedługo będę wbudowywał grzałki do mojego garnuszka INOX 36 l i mam problem ze znalezieniem odpowiedniego izolatora termicznego. Wiadomo, można i goły gar grzać, ale przy dobrej izolacji oszczędzamy czas i energię - brak konieczności dogrzewania przy zacieraniu, żeby utrzymać temperaturę i szybsze doprowadzenie brzeczki do wrzenia.

 

Zastanawiałem się przez chwilę nawet nad ekranami zagrzejnikowymi, tylko niestety jest to styropianowe a styropian zaczyna się topić w temp. ok. 80stC, czyli przy gotowaniu już odpada. Znalazłem jakieś kosmiczne izolatory typu: http://izomat.net/frame/aerogels.html , ale z tego co wiem, nie można tego kupić w ludzkich ilościach, poza tym 97 zł za m2 5mm i 167 zł za 10mm grubości trochę odstrasza, ale jakby było dostępne w normalnych ilościach a nie w hurtowych, to bym to przełknął nawet jakoś. Zależy mi na trwałym, dość estetycznym i skutecznym rozwiązaniu, bez nawijania na gar 5 cm wełny mineralnej (optymalnie warstwa 5-10 mm).

 

Ktoś coś ? ;)

 

Co ewentualnie sądzicie o korku, niby wytrzymuje do 130 C?

 

http://korexradom.pl/aglomerado-negro-10mm-tylko-na-zamowienie.html

Edited by Drzewo Jeżozwierza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy mi na trwałym i dość estetycznym i skutecznym rozwiązaniu, bez nawijania na gar 5 cm wełny mineralnej

a ja właśnie chciałem polecić wełnę do kominków :(

styropianowe a styropian zaczyna się topić w temp. ok. 80stC,

nie no bez przesady, sporo osób ma ocieplone gary właśnie takimi matami. Gotują i nic się nie topi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie wełna za gruba :-(. Co do styropianu, to wszędzie widzę temp roboczą do 80 C i wiem, że teoretycznie można, ale nie dawałoby mi to spokoju ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja skorzystałem z trzech rzeczy:

1. wełny mineralnej miękkiej 100mm

2. folii paroizolacyjnej (taka srebrna z Castoramy)

3. samoprzylepnej folii aluminiowej odpornej chyba do 300°C (także Castorama)

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://allegro.pl/ka...4278161021.html

Działa jak trzeba, więc po co przepłacać używałem ok 20 warek, aż sprzedałem gar.

 

pianka poliuretanowa

  • odporna na wysokie i niskie temperatury (od -50°C do +110°C)

źródło:

http://www.purterm.p...iuretanowa.html

Edited by Kamilo

Share this post


Link to post
Share on other sites

ekran zagrzejnikowy (styropian taki cienki z warstwą alu) i karimata przytopiły mi się na dole ale grzeję na płycie elektrycznej i gar stoi na samej granicy pola ,na gazie nic się nie działo

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie no napisałem że na płycie elektrycznej i to jak pole wystawało za gar,ja było pod garem ok,na palniku gazowym też ok

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kamilo dobrze radzi. Też kupiłem karimatę z tego linku co podał. Użyłem tylko podwójnej warstwy jedno do środka sreberkiem a drugą na zewnątrz. Przy chmieleniu, gotowaniu nie zdejmuje. Nic nie topi wszystko jest ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. wełna 100mm zdecydowanie za gruba

2. karimacie i styropianowi jakoś nie ufam za bardzo, chcę zrobić sprzęt raz a porządnie, najlepiej jak się da, taki już ze mnie delikwent ;)

3. pianka poliuretanowa wymagałaby zrobienia jakiegoś zewnętrznego płaszcza

 

A co myślicie o tym korku, co podałem w linku, teoretycznie jest ok, izoluje i jest odporny na temperaturę?

 

I jeszcze jedno przy okazji: jak polecacie umieścić grzały, koncentrycznie przy dnie, czy na dole po bokach, jest jakaś różnica?

Edited by Drzewo Jeżozwierza

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.