Jump to content
Sign in to follow this  
pachura

Materiał do nagazowania - takie różnice? - 80g cukru vs. 200g ekstraktu

Recommended Posts

Cześć,

 

 

Jutro butelkuję swój pierwszy brewkit - St Peters Ruby Red Ale (na ratebeer piszą że jest to bitter).

 

 

Jako że do nagazowania kupiłem już paczuszkę 200g jasnego ekstraktu słodowego w proszku z Browamatora, zamierzam go wykorzystać - przy następnych razach będę już raczej używał cukru.

 

 

Jedno mnie tylko dziwi. Otóż w instrukcji dołączonej do ekstraktu piszą że 200g jest zwykle odpowiednie do nagazowania 20 litrów piwa. Natomiast w instrukcji do brewkita piszą żeby sypać pół łyżeczki cukru na pint, co w zaokrągleniu daje 80g.

 

 

Skąd aż taka różnica - 80g cukru vs. 200g ekstraktu na 20 litrów młodego piwa? Czytałem że ekstrakt jest mniej efektywny, ale żeby aż tak? Chyba że ten styl piwny powinien być słabo nagazowany...?

 

 

Dzięki!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cukier ma 100% fermentowalności a ekstrakt ma tą wartość na poziomie 55%. Co do ilości cukru do refermentacji to zależy od stylu. Link do kalkulatora ilości surowca do refermentacji

http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?17091912#tag

Edited by Krugerius

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cukier ma 100% fermentowalności a ekstrakt ma tą wartość na poziomie 55%. Co do ilości cukru do refermentacji to zależy od stylu. Link do kalkulatora ilości surowca do refermentacji

http://hbd.org/cgi-b...ml?17091912#tag

 

OK, w takim razie zalecane 80g cukru przelicza sie na 145g ekstraktu, ktoremu juz znacznie blizej do 200g. Dzieki!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pamiętaj, że cukier jest tańszy, ekstrakt sobie zostaw do podbicia gęstości piwa a butelkuj z cukrem. Założę się, że różnicy nie wyczujesz a skoro nie widać różnicy....

Poprzeglądaj sobie zapiski piwowarów ilu z nich używa ekstraktu do refermentacji. Wniosek nasunie się pewno sam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.