Skocz do zawartości

Materiał do nagazowania - takie różnice? - 80g cukru vs. 200g ekstraktu


pachura

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

 

Jutro butelkuję swój pierwszy brewkit - St Peters Ruby Red Ale (na ratebeer piszą że jest to bitter).

 

 

Jako że do nagazowania kupiłem już paczuszkę 200g jasnego ekstraktu słodowego w proszku z Browamatora, zamierzam go wykorzystać - przy następnych razach będę już raczej używał cukru.

 

 

Jedno mnie tylko dziwi. Otóż w instrukcji dołączonej do ekstraktu piszą że 200g jest zwykle odpowiednie do nagazowania 20 litrów piwa. Natomiast w instrukcji do brewkita piszą żeby sypać pół łyżeczki cukru na pint, co w zaokrągleniu daje 80g.

 

 

Skąd aż taka różnica - 80g cukru vs. 200g ekstraktu na 20 litrów młodego piwa? Czytałem że ekstrakt jest mniej efektywny, ale żeby aż tak? Chyba że ten styl piwny powinien być słabo nagazowany...?

 

 

Dzięki!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cukier ma 100% fermentowalności a ekstrakt ma tą wartość na poziomie 55%. Co do ilości cukru do refermentacji to zależy od stylu. Link do kalkulatora ilości surowca do refermentacji

http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?17091912#tag

Edytowane przez Krugerius
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cukier ma 100% fermentowalności a ekstrakt ma tą wartość na poziomie 55%. Co do ilości cukru do refermentacji to zależy od stylu. Link do kalkulatora ilości surowca do refermentacji

http://hbd.org/cgi-b...ml?17091912#tag

 

OK, w takim razie zalecane 80g cukru przelicza sie na 145g ekstraktu, ktoremu juz znacznie blizej do 200g. Dzieki!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pamiętaj, że cukier jest tańszy, ekstrakt sobie zostaw do podbicia gęstości piwa a butelkuj z cukrem. Założę się, że różnicy nie wyczujesz a skoro nie widać różnicy....

Poprzeglądaj sobie zapiski piwowarów ilu z nich używa ekstraktu do refermentacji. Wniosek nasunie się pewno sam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.