Jump to content
Sign in to follow this  
Adam Szymanek

Dużo za mało brzeczki

Recommended Posts

Witam wszystkich,

to mój pierwszy post na forum i jednocześnie jestem w trakcie warzenia pierwszego piwa. Niestety ale najwyraźniej nie doczytałem i gdzieś popełniłem błąd (podejrzewam że przy wysładzaniu). Otóż z 17L + 3L dodanych w czasie wysładzania wyszło mi obecnie (po chmieleniu - właśnie stygnie) przed drożdżami około 6-7L... Podpowiedzcie czy w ogóle jest sens kontynuować proces warzenia czy odpuścić i zacząć od nowa po dokształceniu się.

 

Z góry dzięki za wszelką pomoc!

Edited by Adam Szymanek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chwila, chwila... To ile litrów miałeś przed gotowaniem?

 

Jeśli 17 dałeś do zacierania, a potem wysładzałeś tylko 3 litrami, to tak z 14-15 powinno iść do gotowania. Wygotowałeś tyle że zredukowałeś to o połowę?

 

Co to za piwo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

kolega chyba za mało poczytał zanim się wziął do pierwszego warzenia i potem wychodzą takie ciekawe tematy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym się w takiej sytuacji ubrał, poszedł do sklepu, kupił jedną albo dwie 5 litrowe butelki wody mineralnej lub źródlanej i rozcieńczył.

Edited by adamsky

Share this post


Link to post
Share on other sites

kolega chyba za mało poczytał zanim się wziął do pierwszego warzenia i potem wychodzą takie ciekawe tematy :)

 

Toto na pewno, niby człowiek oglądał filmiki, czytał ale gdzieś umknęły jakieś informacje. Pytanie tylko co teraz zrobić - wywalić czy kontynuować?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alkohomierz włóż do szuflady i zainwestuj w balingomierz. Uwzględniłeś suchy ekstrakt? Dlaczego wysładzałeś tylko do tych 10 litrów? Te 7 litrów bym nie wywalał, w końcu to też piwo :P . A normalnie to wysładzam do objętości ok. 22l

Edited by MichalW

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja bym normalnie zadał drożdże do tego co otrzymałeś, ładny mocarz będzie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja bym normalnie zadał drożdże do tego co otrzymałeś, ładny mocarz będzie :)

 

Też tak na początku myślałem, ale tam potencjalnie może być coś koło 30 blg. Było 20 litrów wody, a w młócie powinno zostać nie więcej niż 6 litrów. Czyli przed gotowaniem teoretycznie powinno być około 14 litrów. Barleywine na dolniakach to trochę hardkor jak na pierwszą warkę. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy ile zostało w młócie. Ale mocne piwa muszą leżakować, a pierwsze ma tendencję do szybkiego znikania. A na marginesie, pierwsze piwo jest żeby ogarnąć cały proces, to błędy są rzeczą naturalną.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pewno bym tego nie wyrzucał . To Twoja praca i pieniądze . Kup balingomierz , przelicz to , dolej wody , zagotuj , zadaj drożdże i czekaj .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Każdy uczy się na błędach, będziesz miał swoiste doświadczenie na przyszłość ^^ Jak koledzy wyżej już pisali, nie wyrzucaj tylko walcz o to.

Poszukaj odpowiedzi na pytania w tym temacie (przyda się przy warzeniu kolejnej warki):

http://www.wiki.piwo...acierania_słodu

Edited by Krugerius

Share this post


Link to post
Share on other sites

A może po prostu pomiar Blg i dolanie wody do jakiegoś sensownego rozcieńczenia? Na pewno nie ma co wylewać - na pewno jakieś piwko się z tego ukręci!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.