Jump to content
Sign in to follow this  
Marek

Refermentacja

Recommended Posts

Moje pszeniczne z brew kita WES po 2 tygodniach w butelce było słabo nagazowane. po miesiącu nagazowanie jest jak w sklepowym pszeniczniaku. sypałem około 2 gr suchego ekstraktu.

 

natomiast nie widzę różnicy w nagazowaniu 2 tygodniowego coopersa z 4 tygodniowym. tu sypałem około 4-5gram glukozy. nie wiem o co z tu chodzi ;)

 

dori

Edit - wydzielone z wątku http://www.piwo.org/forum/t1558-Browarnicze-Emergency-Kapslownica.html

Edited by dori

Share this post


Link to post
Share on other sites

W temp. pokojowej, po 2 tygodniach powinno być nagazowane.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zmierz BLG, po dosypaniu 4 gramów cukru do każdej butelki powinno wzrosnąć o ok 1blg w stosunku do blg końcowego

Chyba nie aż tyle...

4g cukru dosypane bezpośrednio do butelki podniesie blg o jakieś 0,8. Ale już rozrobiony cały cukier (160g) z 0,75l wody i to dodane do piwa podniesie blg tylko o 0,5°Blg

A tak przy okazji: 4g/but to sporo... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zmierz BLG' date=' po dosypaniu 4 gramów cukru do każdej butelki powinno wzrosnąć o [b']ok 1blg[/b] w stosunku do blg końcowego

Chyba nie aż tyle...

4g cukru dosypane bezpośrednio do butelki podniesie blg o jakieś 0,8. Ale już rozrobiony cały cukier (160g) z 0,75l wody i to dodane do piwa podniesie blg tylko o 0,5°Blg

A tak przy okazji: 4g/but to sporo... ;)

Ja tam zawsze daje 4g/butlę i wychodzi różnie, raz mocno gazowane a raz mniej ale zawsze dostatecznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jaką widzisz różnicę w rozpuszczaniu cukru pudru i zwykłego cukru w wodzie. Śmieszne pytanie. Dla mnie różnica to 10 sekund. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites
No raczej zwykły cukier w temp 20°C rozpuszcza sie o wiele wolniej niz puder

Nie mniej jednak jakie to ma znaczenie :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
No właśnie nie wiem tak tylko pytałem. Jestem początkujący:P

Nie ma znaczenia :D Aczkolwiek można byłoby właśnie dywagować, co w takim cukrze pudrze siedzi na prawdę, jeśli chodzi o skład :D A jak dodali jakieś cukry nie fermentowalne ? :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
No właśnie nie wiem tak tylko pytałem. Jestem początkujący:P

Nie ma znaczenia :D Aczkolwiek można byłoby właśnie dywagować' date=' co w takim cukrze pudrze siedzi na prawdę, jeśli chodzi o skład :D A jak dodali jakieś cukry nie fermentowalne ? :smilies:[/quote']

Cukry jak cukry, a przeciwzbrylacze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Strasznie to wszystko skąplikowane. Chyba zostanę przy glukozie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A dajecie zwykły cukier czy cukier puder???
No właśnie nie wiem tak tylko pytałem. Jestem początkujący:P
No ja akurat na moją pierwszą warkę do refermentacji(czy cos takiego) użyłem cukru pudru który sam uprzednio zmieliłem w młynku:)

Witaj. Do refermentacji zazwyczaj daje się: suchy ekstrakt słodowy (ok 30 zł za kg). Zalecany gdy zależy ci na zachowaniu niemieckiego prawa czystości piwa.

Glukozę/fruktozę - około 15 zł za kg. Cukry proste w całości przerabiane na CO2 i alkohol. Tę opcję z niewiadomych przyczyn stosuje większość piwowarów domowych włączając mnie. :smilies:

Sacharozę (cukier buraczany), czyli disacharyd złożony z fruktozy i glukozy. (jakieś 4 zł za kg). Także w całości przerabiany przez drożdże. Ostatnimi czasy coraz więcej piwowarów przechodzi na ten surowiec.

W kwestii zasadniczej, spudrowany, czy krystaliczny. Wszystko jedno. Najlepiej odpowiednią ilość surowca rozpuścić w wodzie i pogotować kilka minut dla pewności, żeby do piwa nie dostały się jakieś mikroby. Następnie ochłodzoną miksturę dodać do piwa i równomiernie, acz delikatnie, rozprowadzić. Jeżeli rozlewasz bezpośrednio z tego samego fermentatora w którym była burzliwa, to żeby nie wzbić osadów z dna możesz nalewać roztwór strzykawką do butelek. Pozdrawiam

Masz pytania, to pytaj. Starzy forumowicze z przyjemnością podzielą się z Tobą swoim doświadczeniem, bez zbędnych złośliwości i połajanek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.