Skocz do zawartości

Refermentacja w korkowanych butelkach?


pachura

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

 

Mam parę dużych butelek po belgijskich piwach (np. Leffe, 750ml) których z racji rozmiarów raczej nie będzie się dało zakapslować Gretą. Oryginalnie miały korek opleciony drutem (jak wina musujące).

 

Pytanie: czy mogę ich użyć do własnego piwa, po zabutelkowaniu korkując? Czy CO2 wytwarzane w trakcie refermentacji nie wypchnie czasem korka?

 

(Jeśli mogę - to jaki korek - syntetyczny, naturalny?)

 

Dzięki!

 

sKr10EL.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W browamatorze same koszyczki dostępne, nawet lepsze niż te biowinowskie z zestawów (jeszcze mi żaden nie pękł przy zakręcaniu). Co do wielkości szyjki to są specjalne głowice (29-31mm?), ale to raczej do kapslownic stołowych, używane przy produkcji np. szampanów (hasło degorżacja). Mi zwykle w "szampanach" (część koźlaka teraz zabutelkowałem w szampanówki) wystarcza odpowiednio długo cicha i osadu nie ma (prawie).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja używam szampanówek z powodzeniem i nic złego się nie dzieje, w sklepie kupisz bez problemu koszyczki i korki. Jak masz to lej w nie. Fajna sprawa jak zrobisz do tego ciekawą etykietę i dasz znajomemu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.