Jump to content
pachura

Mój drugi raz: koźlak Oranje bock Brewferma. Kombinować z drożdżami i chmielem? >> 7 pytań

Recommended Posts

Cześć!

 

Pierwsze koty za płoty i za tydzień butelkuję mój pierwszy brewkit.

Myśląc już ciepło o następnej warce przymierzam się do czegoś takiego:

 

tXwbyt9.jpg

 

Brewferm Oranje bock

ciemny koźlak w stylu holenderskim

13.5 Blg, 6% alk, 12 litrów.

 

 

Dodatkowo, chciałbym zacząć conieco kombinować... stąd też i moje pytania:

 

1. Pan w sklepie zasugerował że dobrze byłoby wymienić drożdże dołączone do brewkita na kupowane osobno.

Ale, z tego co rozumiem, nie powinienem brać drożdży na chybił-trafił ale takie dopasowane do konkretnego stylu piwa, tak?

Tzn. - są drożdże lagerowe, stoutowe, belgijskie itp.? Jakie pasowałyby do tego koźlaka?

 

2. Załóżmy że kupiłem osobno drożdże. Jak obliczyć ile należy ich dodać? Czy wyniknie to z jakiejś prostej proporcji

w stylu "paczka drożdży jest przeznaczona do 20 litrów brzeczki, ja mam 12 litrów więc użyję 3/5 paczki" ?

 

3. Myślałem też o chmieleniu na zimno podczas cichej fermentacji. No ale - kluczowe pytanie:

to nie jest tak że każdy styl piwa nadaje się do dochmielania? Tzn., są style w których chmiel powinien być ledwo wyczuwalny

i przy których dochmielenie popsułoby smak?

 

4. Rozumiem że nachmielać można tabletką, granulatem lub szyszkami w woreczku. Dla laika najlepszy będzie chyba pierwszy sposób,

bo tabletka się rozpuszcza i nie trzeba się przejmować chmielinami? Z drugiej strony, odfiltrowanie chmielin przy butelkowaniu

nie wydaje mi się jakimś strasznym problemem...

 

5. Oczywiste następne pytanie: jaki chmiel pasowałby do tego koźlaka?

 

6. O cichej fermentacji piszą że lepiej gdy fermentor ma niewiele większą pojemność niż objętość brzeczki.

Niestety, wymieniony wyżej brewkit jest na 12 litrów a ja dysponuję tylko 2 wiadrami z Browamatora po ok. 25 litrów.

Przejmować się tym?

 

7. W instrukcji do tego piwa jako paliwo dla drożdży zalecają biały cukier kandyzowany lub suchy ekstrakt słodowy jasny.

W sumie dysponuję oboma produktami - jakieś zalety/wady użycia tego lub tego?

Mam jeszcze dostęp do nierafinowanego brązowego cukru z Belgii, tzw. cassonade/vergeoise (na zdjęciu u góry),

ale to byłaby już chyba przesada?

 

 

 

Dzięki dzięki dzięki !

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Drożdże górnej fermentacji dające czysty profil. Ja swojego koźlaka holenderskiego robiłem na US-05. Holendrzy robią na Brewferm Top lub S-04.

 

2. Pół torebki S-04 lub cała Brewferm Top

 

3. Koźlaka nie chmieli się na zimno

 

4. Odfiltrowanie chmielin przed butelkowaniem to nie problem. Pończocha daje radę.

 

5. Chmiele europejskie kontynentalne. Nie chmielimy na aromat.

 

6. Nie, bo nie masz innego wyboru. Odpuść sobie przelewanie na cichą. Zostaw w jednym wiadrze na 2-3 tygodnie do sklarowania.

 

7. Użyj ekstraktu słodowego. Koźlak powinien być mocno słodowy.

 

 

Edit: a może lepiej już przejść na zacieranie?

Edited by wizi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wielkie!

 

 

 

a może lepiej już przejść na zacieranie?

 

Jak tylko uzyskam choć jedno pijalne piwo ;)

Edited by pachura

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wielkie!

 

 

 

a może lepiej już przejść na zacieranie?

 

Jak tylko uzyskam choć jedno pijalne piwo ;)

 

Przepisem na pijalne piwo jest przejście na zacieranie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wizi: jeszcze jedno pytanie, jeśli można. Piszesz że holenderskiego koźlaka można robić m.in. na drożdżach Brewferm Top. Ale czy nie są to dokładnie te same drożdże które standardowo otrzymujemy w brewkicie z Brewferma? Czy jest jakikolwiek sens dokupywać je osobno?

 

 

0500355.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

To są te same drożdże. Piłam piwo robione ściśle według instrukcji i naprawdę było dobre. Akurat w przypadku tego brewkita nie kombinowałabym, Brewferm ma bardzo dobre, przemyślane "puchy". Nie są może tanie, ale są dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale czy nie są to dokładnie te same drożdże które standardowo otrzymujemy w brewkicie z Brewferma?

 

Kurcze nawet nie wiedziałem, że brewferm top są dołączane do ich brewkitów (akurat tych nie robiłem). W takim razie nic nie musisz dokupować, a Pan w sklepie pewnie klepnął standardową formułkę przy brewkitach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tzn,, gwoli wyjaśnienia, wklejone przeze mnie zdjęcie saszetki drożdży Brewferm Top nie pochodzi z brewkita Oranje Bock bo jeszcze go nie kupiłem...

wydaje mi się że drożdże z zestawu nie są nijak opisane.

Edited by pachura

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na 100% dają swoje drożdże do swoich brewkitów, więc napewno tam są Brewferm Top.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.