Jump to content
takijiro

Piwny Depozyt - Kraków "Sklepik z Piwem" (os.Teatralne 28)

Recommended Posts

Zabralem:

Pacific pale ale - Ten Zielony

American Imperial Pale Ale - Ten Zielony

Pan I.A.P.A. - Browar Czyzyny

 

Pacific pale ale:

Piana ladna drobno pechezykowa, piekna!

Bardzo metne, wrecz nieprzejrzyste.

Pachnie mocno drozdzowo jak pszeniczne, troszke octowo...

Dosc lekkie. Niestety w smaku ani aromacie nie czuc chmielu, troszke kwasku, wysycenie dosc wysokie.

Ogolbie ok ale totalnie nie moj klimat. Ta octowosc przeszkadza...

 

Niestety nie zapisala mi soe w telefonie notatka z pozostalych dwoch piw, wiec opisze tylko tyle co pamietam.

 

Recka z I.A.P.A bardzo podobna do oceny StaSZka.

Cos dziwnego w nim bylo to fakt.

 

American Imperial APA bylo bodaj z maja wiec spodziewalem sie czegos strasznego, a okazalo sie najsmaczniejsze z tych trzech piw. Co prawda mialo baaardzo wyrazna nuta przejrzalego zielonego jablka, ktora po pewnym czasie zaczela przeszkadzac. Ogolnie ok. :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako, że to moja pierwsza akcja z depozytem - witam Szanownych Piwowarów!

 

Zostawiłem:

2 x Hejnał w Amarillo (American Wheat - Single Hop: Amarillo)

2 x Hejnał na Cytrze (American Wheat - Single Hop: Citra)

 

Pobrałem:

Belgian Pale Ale (Ten Zielony)

NH Smog (Grudniowy)

TheWitch (_StaSZek_)

Witbier (Baradnor)

 

Recenzje dorzucę w miarę spożycia :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obiecane wcześniej recenzje:

 

NHSmog:

Barwa: ciemny karmel, przejrzyste

Piana: pwio było dość mocno nagazowane, więc początek to duuuże bąble. Gdy się ustabilizowała - fajna, gęsta

Aromat: jak dla mnie bardziej palony niż wędzony, nuty alkoholowe na średnim poziomie

Smak: przyjemnie palone (lubię), czasem jednak paloność przechodziła w "przypaloność" - wędzoności niestety nie czuć :/ Piło się całkiem przyjemnie, szczególnie, że mamy zimę i alkoholowe nuty przyjemnie rozgrzewały.

 

The Witch:

Barwa: słomkowe, mgliste

Piana: po przelaniu do kufla, potem brak

Aromat: bezpośrednio po przelaniu wyczuwalny bukieta amerykańskich chmieli, po chwili jednak nos się przyzwyczaił i aromat uciekł (ale to może być moje skrzywienie - lubię duuużo chmielu, a ten styl tego nie wymaga)

Smak: odniosłem wrażenie, że smak słodu przykrywa smak/aromat pochodzący od chmieli. Całkiem fajnie pijalne piwko

 

Belgian Pale Ale (Ten Zielony):

Barwa: jasno złota

Piana: utrzymywała się ładnie, drobne pęcherzyki

Aromat: przyjemny, świeży, mogłoby być trochę więcej "ciasteczek"

Smak: lekkie piwo, w moim subiektywnym odczuciu mogłoby być ciut mniej wytrawne (ale tu data produkcji mogła mieć wpływ, a tej na butelce nie było). Przyjemnie się piwko spożywało.

 

Witbier:

..no niestety dopiero w domu zauważyłem datę butelkowania (maj 2014) - co jak na Wita to jednak ciut dużo. Wszelkie próby otwarcia butelki mające na celu uniknięcie wypłynięcia zawartości spełzły na niczym - więc niestety musiałem obejść się smakiem..

 

Pozdrowienia,

/mik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ludzie ruszcie się do depo i pospijajcie te stare zaległości i dołóżcie nowe. Dzisiaj byłem i:

Zostawiłem 1x Dry stout 10 oraz 1x American Amber Ale

Wziąłem 1x AIPA by profik oraz 1x American Amber Ale od Baradnor'a ( butelkowane 24.03.2014 więc juz prawie roczne piwo) 

Do roboty koledzy!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakiś czas temu ustaliliśmy, że nie jesteśmy w stanie utrzymać sensownej rotacji w kilku depozytach. Na "oficjalny" wybraliśmy ten najbliżej centrum (sklep Strefy Piwa na Krowoderskiej) i tam się głównie wymieniamy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szkoda bo na prawie milionowe miasto jeden depozyt to lipa... Ja nadal bede korzystał ze sklepiku z piwem.

 

Recenzja AIPA by profik

Barwa: słomkowo żółte, mętne (być może przez drogę na ruczaj się wzburzył osad), idealna barwa dla weizena :)

Piana: nagazowanie w porządku, piana fajna, gruba zbita, oblepiająca szkło.

Aromat: bardzo fajny cytrusowy aromat, świeży.

Smak: bardzo pozytywnie mnie zaskoczył wytrawnością a nie pospolitą w wielu ipach karmelowością, goryczka wysoka, długa lecz niezalegająca, przypominająca biały miąższ cytryny, bardzo pijalne, nie czuć alkoholu, ogólnie piwo bardzo udane z fajną etykietą :)

141m.jpg

Edited by MateuszO.

Share this post


Link to post
Share on other sites

IN: Coffee peated oatmeal stout

     Triple chocolate stout

 

Out: Hejnał w Amarillo

        Hejnał w Cytrze

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hejnał na cytrze 

 

Jakos mało pszeniczny jak na wheata... Ogólnie wytrawny, lekki - smaczny. 

Ma w sobie coś dziwnego, jakiś posmak taki ziemisty cięzko mi powiedzieć co...

Goryczka lekka, chociaz mogła by być ciut większa. 

Trochę słaby aromat citry, ale ogólnie ok :)

 

Zdecydowanie udane piwo :)

Edited by profik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hejnał na Amarillo

 

Mało pszeniczne to piwo. W smaku bardzo karmelowe i dość ciężkie jak na wheata. Mimo to piło się bardzo dobrze i dzięki niskiemu ekstraktowi mocno mnie orzeźwiło. Wg mnie solidna APA

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hejnał na Cytrze.

 

Znowu mało pszeniczne, ale niesamowicie rześkie. Silny aromat grejfruta, wyraźna, ale nienachalna goryczka. Jedyny problem był taki, że wypiłem w 5 minut ;) Pycha!

 

Btw, to w depo cały czas jest (a przynajmniej powinien być, bo nikt nie pisał, że brał) mój stout czekoladowy, który zajął drugie miejsce w Szczecinie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In: 

2 x Brown Ale

 

Out:

Stout Czekoladowy (by Baradnor)

AIPA (by Profik)

Edited by milist

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam! Mam pytanie czy depozyt jeszcze funkcjonuje ? W którym to dokładnie miejscu jest ?:D Przechodzę tamtędy od roku i owszem jakiś bar orientalny jest, obok księgarnia ale żadnego sklepu z piwem nie widziałem no chyba , że chodzi o ten monopolowo-spożywczy :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

RIS!

Kolor: Czerń nieprzenikniona

 

Piana: drogna, gęsta, wolno opada, oblepia szkło jak zadna inna, brązowa.

 

Aromat: Śliweczki, wisienki, alkochol, karmel!

Smak: Gęste jak olej silnikowy, słodziutkie i lekko kwaskowate zarazem, aksamitnie oblepia usta! Goryczka średnia, mogła by byc wyższa ale penie ciężko przy takim ekstrakcie nachmić fest. lekko przyprawowo korzenna nuta, wysycenie CO2 niziutkie, jak dla mnie idealne....pic takie piwo w swoje urodziny...bezcenne:) i do tego paloność i to taka jak lubie...przypalony chleb :D

Bravo dla autora!

post-9134-0-53965000-1445025951_thumb.jpg

Edited by Ten Zielony

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wędzone

Nie wiem jaki ekstakt itd ale...

 

Kolor: Czerwono brązowy, pomimo lezenia w lodówce dwie doby lekko się spieniło przy otwierani ale nie az tak jak w gashingu.

 

Piana: obfita, opadła do korzyszka

 

Zapach: Lekkie estry jak w przenicy lub przy drozdżach t58 lub to złudzenie przy wędzonce typowej dla kiełbasy takiej wędzonej a nie sklepowej, Takiej bukiem albo nawet olchą.

 

Smak: lekko kwaskowate, lekko oblepiające usta, wedzonka obecna w dość konkretnym stężeniu. Nie wiem czy tu nie wyczówam wędzenia torfem ciut ciut ale to moze zboczenie po piciu mojego Whisky Dry Stouta. Goryczka średnia w kierunku niskiej. Pyszne fajne piwerko:)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saison

 

Kolor: jasna słomka, mętne, lekko zburzyło drożdże po otwarciu

 

Piana: drobna gęsta, dobrze sie trzyma

 

Aromat: lekko siarkę czuć, lekko kwaskowy aromat przenicy i lekka nutka kolędry

 

Smak: czuć kolendre i goryczkę, lekko cytrusowe estry

 

Wycycenie CO2: niskie takie fajne

 

Piweczko smakuje jakby juz troszke czasu po rozlewie mineło (doświadczenie po wypiciu ostatniej butelki mojego waizena), ale miło się pije, niby wytrwane ale nie wodniste

 

:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proponuję ożywić trochę depozyt!

 

Zostawiłem RYE IPA 12,5° oraz RIS 26°

Zabrałem Barley wine oraz Chocolate Chilli Stout'a.

 

Barley Wine jest to piwo Andrzejq czyli właściela Huty Piwa. Jak dla mnie jeden z najlepszych w tym stylu jakie piłem. Idealnie zbalansowane słodko kwasne, delikatnie wyczuwalne amerykance co jest mała wariacją stylu. Nic więcej nie dodam bo zachwycilem się piwem i chętnie poszukam na forum receptury gdyż ponoć gdzieś tu jest.

 

Chocolate Chilli Stout- nie wiem czyje to piwo i bardzo was proszę o podpisywanie butelek jeśli je zostawiacie. Piwo genialne! Piana gęsta i brunatna drobne, bardzo drobne pęcherzyki. Balans palonosci, osstrosci i czekolady wspaniały! Chętnie poznam autora i skład gdyż nigdy nie udało mi się uzyskać takiej piany. Ciekawy jestem nad slodami bo czekolada genialna.

 

Pozdrawiam i dziękuję za dwa wybitne piwa!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,
zostawiłem dzisiaj:
- Oatmeal stout - "Pierwsza warka może nie wyjść"
- Imperial AIPA - "A idź Pan sobie na urlop"

zabrałem:
- RIS od [member=MateuszO.]

- #26 - [member=AndrzejKumi mówił od kogo to, ale nie pamiętam - było by fajnie jak by ktoś się przyznał i powiedział czego się spodziewać w butelce ;)

//EDIT
Przetestowałem RISa. Mateusz, gratuluję bardzo udanego piwa. Kosztowałem je z kolegą w trakcie pracy nad kolejną warką i to było bardzo, ale to bardzo dobre doświadczenie. W ramach naszych kompetencji w zapachu wyczuwaliśmy czekoladę deserową i pralinki, w smaku dominujące nuty śliwkowe (dawałeś jakieś śliwki?), idealnie zbalansowane ze słodyczą plus odrobina ledwo wyczuwalnego alkoholu. Ten RIS smakował mi o wiele bardziej, niż niejeden zabrany z półki sklepowej, a kolega, który ogólnie nie gustuje w tego typu piwach był równie zachwycony. Picie tego piwa, to była czysta przyjemność, dziękujemy, poprosimy o recepturę, bo chcemy uwarzyć klona.

Edited by zwirek44

Share this post


Link to post
Share on other sites

Śliwek nie było tylko piwo leżakuje już od ponad roku stąd takie elementy strzenia się :)

receptura:

Słody

-Pale ale 5kg

-monachijski 2.5kg

-żytni 1kg

-cararoma 1kg

-caramunich 0,5kg

-carafa typ I 0,5kg

-jęczmień palony 0,5kg

-owies niesłodowany 0,5kg

-pszenica niesłodowana0,5kg

-melaidynowy 0,25kg

 

Zacieranie na lenia 68 stopni przez 90min

Gotowanie 2 godziny. w tym po 60min 25g korzenia lukrecji, po 70min 100g marynki, po 85min 50 g lubelskiego.

Wyszło 23l 20plato.

Dodany był po burzliwej jeszcze około 1kg cukru kandyzowanego belgijskiego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam serdecznie kolegów i koleżanki :-) Byłem ostatnio w depozycie i podobno mały ruch tam ostatnio. Wstyd ;-) dlatego żeby pojawił się jakiś ruch i powiew świeżości zabrałem pszeniczne browaru Mojrabir. W zamian za to debiut w depozycie, pierwsze piwo z serii REKO piw inspirowanych średniowieczem - piwo Wanda. Lekka pszenica 3,5% inspirowana historią Wandy który podobno nie chciała Niemca. 

O Wandzie: W średniowieczu picie wody nieprzegotowanej było niebezpieczne z racji bakterii i możliwego zatrucia. Piwo było bezpieczną alternatywą, którą można było przechowywać z racji zastosowania chmielu i obecności alkoholu. Wanda jest próbą pokazania jak mogło wyglądać w Polsce piwo pospolite, co dzienne, które pito w dużej ilości przez dorosłych i dzieci. W polskim browarze zamkowym w Starej Lubownej (okolice Piwnicznej, obecnie Słowacja) można znaleźć informację o przydziale nawet 6 litrów piwa na głowę dla głownego piwowara. Wydaje się że jednak sam tego nie wypijał, tylko dzielił się z rodziną...ale nie ma pewności ;-)

O Bawarskiej Klasyce browaru Mojrabir: Piwo już długo po terminie, bo od kwietnia to już 8 miesięcy. Po otwarciu wciąż dobrze nagazowane, lekki gassing, taaaaaaaka piana w szkle do weizenów i bardzo długo się utrzymywała. W miarę drobne i jednorodne pęcherzyki gazu. W zapachu aromat goździków, w smaku bardzo dużo goździków, brak bananów. Nie skwaśniało po takim czasie, ale drożdże się ze sobą trochę skłaczkowały.

 

Pozdrawiam  .Sajmon

post-18033-0-00760500-1482136615_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...