Jump to content
takijiro

Piwny Depozyt - Kraków "Sklepik z Piwem" (os.Teatralne 28)

Recommended Posts

Mówisz ze kilo to za dużo? Zauważam że po czasie pół kilo staje się wyraźniej wyczuwalne

 

O nie, wcale tak nie uważam ;) Ale jestem pewien, że ten kilogram laktozy powinien być wspierany co najmniej 6% ABV

Share this post


Link to post
Share on other sites

Owsiany stout - Ten Zielony

 

Aromat: kawowy (taka kawa z mlekiem)

Wygląd: bardzo ciemny głęboki brąz, piana szybko opada i szybko się dziurawi

Smak: palone w smaku, skojarzenia z kawą zbożową także ok

Ogółem: Jak powiedziała moja druga połówka "nawet spoko" - osobiście dla mnie zbyt wytrawne, natomiast smakowało :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie ta piana....w AIPA wyszła genialna piana....a w tym stoucie to nie wiem dlaczego taka wyszła..

 

Natomiast

 

Dubelek 20 Blg

 

Na początku zadziwiło mnie to że wypieniło mi się część piwa na podłoge, a siedziało ciągle w lodówce w pionie, nie wstrząśnięte, ogrzało się 20 minut na czas odgrzania obiadu, może za wcześnie zabutelkowane? Albo drożdze zaczeły dojadać reszte cukru lub słodu. Nie mi piwowarowi żółtodziobowi się wypowiadać w tej kwesti.

 

Po nalaniu do sniftera czerń nieprzenikniona, piana opadła szybko ale przy tym alkoholu to nie dziwne. W aromacie uderza alkohol, taki jakby z domowego docukrowanego wina i coś rodzynkowego lub śliwkowego, po upiciu też alkohol ale towarzyszy mu paloność i faktycznie cytryna, jakby nie skórka ale to białe coś pod skórką, w posmaku czuć chlebek taki przypieczony. W smaku czuje jakąś owocowość jakby winogron. Mocno wysycone CO2, w głowie po nim szumi. Kwaskowość czuć ale to chyba od palonych słodów. Te aromaciki owocowe (bo się mi lekko odbiło po piwku) to chyba od cukry kandyzowanego. Drugi raz pije piwo w tym stylu więc nie mi je oceniać. Piwko mocne i treściwe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie ta piana....w AIPA wyszła genialna piana....a w tym stoucie to nie wiem dlaczego taka wyszła..

 

Natomiast

 

Dubelek 20 Blg

 

Na początku zadziwiło mnie to że wypieniło mi się część piwa na podłoge, a siedziało ciągle w lodówce w pionie, nie wstrząśnięte, ogrzało się 20 minut na czas odgrzania obiadu, może za wcześnie zabutelkowane? Albo drożdze zaczeły dojadać reszte cukru lub słodu. Nie mi piwowarowi żółtodziobowi się wypowiadać w tej kwesti.

 

Po nalaniu do sniftera czerń nieprzenikniona, piana opadła szybko ale przy tym alkoholu to nie dziwne. W aromacie uderza alkohol, taki jakby z domowego docukrowanego wina i coś rodzynkowego lub śliwkowego, po upiciu też alkohol ale towarzyszy mu paloność i faktycznie cytryna, jakby nie skórka ale to białe coś pod skórką, w posmaku czuć chlebek taki przypieczony. W smaku czuje jakąś owocowość jakby winogron. Mocno wysycone CO2, w głowie po nim szumi. Kwaskowość czuć ale to chyba od palonych słodów. Te aromaciki owocowe (bo się mi lekko odbiło po piwku) to chyba od cukry kandyzowanego. Drugi raz pije piwo w tym stylu więc nie mi je oceniać. Piwko mocne i treściwe.

 

Dzięki za reckę.

 

Zmartwiło mnie to, że piwo wyszło. Co prawda przez te kilka miesięcy od zakapslowania otworzyłem jedną butelkę i była ok, ale dziś polecę do piwnicy zrobić test, bo granaty już przerabiałem. Jestem o tyle zaskoczony, bo piwo, bo piwo zeszło 2,5 BLG. Alkohol ewidentnie sie nie ułożył skoro był tak wyczuwalny. Nie czułeś w smaku może jeszcze kawy? Pytam, bo do warzenia użyłem 0,4kg słodu kawowego. Ja go czułem, ale to była chyba autosugestia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kawy nie wyczułem, choć może wśród palonych słodów się ukryło. Co do alkocholu, no ja go czułem, żona też...ale w sumie to nie mój ulubiony styl, tak do 7% alk lubie, wyjątkiem są portery bałtyckie ale też takie do 8%.

 

Natomiast Brown Porter

 

Barwa: Ciemno brązowa, nieprzejrzysty

 

Piana: srednio wolno opada, zostawia kożuszek lub obrączke, sredniopęcheżykowa (w przeciwieństwie do mojego stouta owsianego któremu piana siada w momencie :) )

 

Aromat: lekko palony, zmieszany z orzechami włoskimi w karmelu przypieczonymi, lub laskowe orzechy? Lekko kożenno żywiczny aromacik chyba chmielowy:)

 

Smak: Mhmmm tu jak lekko palonym stoucie:) Alkochol leciutko wyczowalny ale tak przyjemnie. Wytrawne:) Wchodzi tak że przydałaby się kolejna butelka. fajne wysycenie:) Pozwoliłem mu sie zagrzac z poł godzinki przed nalaniem. Aksamitne, nie czuje kwaśności od palonych słodów ani goryczki od nich za dużo tylko tą chmielową:)

 

Piweczko dobre musze przyznać:) Zobaczymy komu moja AIPA spasuje:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

zostawiłem 3 x American Wheat

zabrałem:

  • AIPA "TEN ZIELONY"
  • EIPA "GRUDNIOWY - BROWAR NIEPOŁOMICE"

 

AIPA "TEN ZIELONY" (punktacja wg arkusza PSPD)

 

Barwa: pomarańczowa, dość mętne może nawet troszeczkę za bardzo. (2/3)

Piana: obfita, redukująca się do solidnego kożucha, oblepia szkło. (6/6)

Aromat: lekko owocowo-żywiczny, charakterystyczny dla stylu, chodź mógłby być bardziej wyraźny ale pewnie czas (rozlane w maju) zrobił swoje. (6/12)

Goryczka: bardzo wyraźna lekko zalegająca. (5/6)

Smak: grejpfrutowy, owocowy z dobrze zbalansowaną słodowością. Wyczuwalna siarka ale w stylu. (12/17)

Odczucie w ustach: wysycenie średnie, dobrze zbalansowane. (4/6)

Wady: brak (przynajmniej Ja nic nie wyczuwam ;)

 

Ogólnie bardzo udane piwo mające wszystkie cechy stylu, chodź aromat do poprawy. (35/50)

Wypiłem z przyjemnością :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

EIPA "GRUDNIOWY - BROWAR NIEPOŁOMICE"

 

miałem na karce porządną recenzję ale lepsza połowa posprzątał i nie mogę znaleźć :)

 

Z tego co pamiętam to piwo było przegazowane. Piana ładnie się redukowała i pozostawał mały kożuch.

Barwa: ciemna, herbaciana, ok.

Aromat: żywiczny typowy dla angielskich chmieli ale nie zbyt intensywny, wyraźnie owocowe estry, wyczuwalny alkohol (fuzle), przypuszczam że temperatura fermentacji była za wysoka.

Goryczka ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

EIPA - GRUDNIOWY BROWAR NIEPOŁOMICE

 

Piwo przegazowane o naprawdę imponującej goryczce. Na początku było lekko słodkie, ale później wszystko przykrywała gorycz. Aromat trawiasty. Jakie chmiele zostały użyte? Wydaje mi się, że wyczułem nuty Iungi, Goldingsa i Dany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przegazowane to lekko powiedziane, w sobote chciałem skosztować i całe z butelki uciekło.

Chmiele to : Northern Brewer, Aurora Super Styrian, Saaz, Spalt Select, Hallertauer Mittelfruh, Styrian Golding

Także goldingsa wyczułeś :)

Edited by Grudniowy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inwentaryzacja

 

2 x American Whwat - Teddy Beer

2 x Witbier - Barandor

2 x Belgian IPA - Barandor

1 x America Amber Ale - Barandor

1 x Brown Milk Stout - MALutki

1 x Milk Stout - Mateusz O.

1 x Belgian Tripel III - Mateusz O.

1 x AIPA - Ten Zielony

1 x Owsiany stout - Ten Zielony

1 x "NH Smog" Wędzone - Ten Zielony

1 x "Glut" Żytnie - Wapienniki

3 x "666 IBU" - Wapienniki

3 x "Risiek" RIS - Wapienniki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej. W dniu dzisiejszym zostawiłem dwie butelki belgian witbiera, opisane z etykietami i forgein extra stout w butelce 0,33 bez etykietki.

Fes - Dark Summer

Skład :

Ekstrakty slodowe jasny i ciemny WES,

jęczmień palony.

Chmiele :

EKG,

Summer AU.

Drożdże s04.

Piwo wazone jakoś w kwietniu.

Zabrałem 666 ibu i American wheat z teddy beer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio zostawiłem:

3x Belgian Pale Ale 12Blg chielone Styrianem

3X Pacific Pale Ale 12Blg chmielone Topazem i Summerem

 

Zabrałem Chrismas Ale

Milk Stouta

Niepisanego 0.33l

Ostatnia nadzieja białych

Belgian IPA

APA 13Blg

 

Skonsumowałem Milka i czułem w kościach że mi z butelki wylezie bo troszke leżał w depozycie i się nie pomyliłem, Ciut zwytrawniał jak na Milka ale dalej czekoladowo palony, leciutko mleczny posmaczek, ciut alkochol wyszedł na wierzch ale daje rade, no przesycony CO2 no ale tak bywa, kolor czaaaarny przy ściankach brunatny, lekko kwaskowaty, w zapachu dominuje paloność i mleko, ogólnie wypity ze smaczkiem:) Pozytywne piwo:) Brawa dla autora :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

"forgein extra stout w butelce 0,33 bez etykietki"

 

Po otwarciu już ładnie pachnie, palone i śliwkowe, taka przypieczona węgierka. Po nalaniu piana piękna się zrobiła i gesta i opadła do kożuszka J, a kolor czarny jak smoła piekielna . W zapachu jakaś owocowość, pachnie mi aromacikiem jakie dają t-58 albo przewrażliwiony jestem na ich zapach ale fajne dalej, palone i sliwkowe. Wysycenie niskie, musujące, w smaku palony, taki przypieczony jak nie przypalony chlebek co mi baaardzo pasujeJ Goryczka chmielowa niziutka ale za to kwasek i goryczka słodu palonego mi odpowiadaJ . Nie jest ulepkiem ale też zbytniej wytrawności też mu zazucić nie mogę. Ekspertem nie jestem lecz lajkonikiem w degustacji ale złego slowa nie mogę powiedzieć. Gratulacje dla twórcy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skonsumowane przez żone Belgian X-mas Ale Darjusza:

 

Kolorek, ciemnobrunatny, wysycenie średnie, pianka dość szzybko opadła, lekko palony a w zapachu jakby cykoria i jakiś syrop apteczny...piernik to to nie jest ale jakby cos karmelowego

 

Ja zaś dorwałem się do spożywania Belgian Ipa od Baradnora:

No piwko wylazło mi baaaaaaaaaardzo spontanicznie z butelki, powąchałem co udało mi sie uratowac i nabrało winnego aromatu, szkoda bo aptetyt miałem na nie wielki ale nie ma co się zrażać :)

 

Edit:

 

Koledze trafiła się butelka APA 13 Blg i żałowałem że mu dałem, sobie nalałem pół teku a jemu reszte do szklanki pintowej, i jak powąchałem...no pożałowałem że mu to dałem, cudny bukiecik chmieli, owocowo kwiatowy z takim muśnięciem cytrusków, piwo w kolorze jak mój pacyfic pale ale czyli złotawe, lekko mętnawe choc opdowiednio swoje w lodówce odlezało, pije się fajnie choć nie ja je piłem ;(

 

Pozdrawiam twórców:)

Edited by Ten Zielony

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

w sklepiku byłem w czwartek ale dopiero dziś mam okazję coś napisać,

 

W depozycie zostawiłem dwa x Pan I.A.P.A czyli:

American Pale Ale 12blg, 5,5% alc.

Słody pilzneński i carahell z Weyermanna

Chmielone głównie Iungą (dodatkowo Palisade i Summer AUS)

US-05

Butelkowane 04.12.2014

 

Na wymianę wziąłem dwa piwa od "Ten Zielony" - Owsiany Stout oraz Pacific Pale Ale.

 

PS. Przy okazji dziękujemy z joshem.kowalskim za pozytywną ocenę naszego Stouta :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W depozycie zostawiłem:

2x AIPA - jeden chmielony na zimno amerykańskimi drugi nowozelandzkimi, butelkowane 15 stycznia wiec dajcie im jeszcze z tydzień

1x Malinowe - na świeżym soku z malin

 

We wtorek wrzucę recenzję z zabranych piwek! :)

Edited by profik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej,

 

Zabrałem: Belgian Trippel - MateuszO. + Pan I.A.P.A - Browar Czyzyny

Zostawiłem: 2x The Witch - American Wheat

 

Browar Czyzyny

Pan I.A.P.A

 

Recenzja:

 

Kolor: między pomarańczą a jasnym bursztynem, nieklarowne

Piana: bardzo ładna, biała, drobnopęcherzykowa, lekko oblepiająca szkło, pozostaje cienka warstwa do końca

Aromat: pierwsze wrażenie dziwne, jakby przejrzałe owoce, zastanawiałem się czy nie zepsute, później wychodzą słodkie owoce + ta przejrzałość i miód.

Smak: alkohol, trochę piekący na finiszu, słodycz delikatnie kontrująca goryczke, przyjemna goryczka, średnio niska, niezalegająca, pozostają te przejrzałe owoce, b. dobre wysycenie nadające kremowości, lekka kwasowość, gdzieś w tle pomarańcza

 

Alkohol przeszkadza, czuć go zwłaszcza po przełknięciu, jest piekący.

 

Pozdrawiam,

StaSZek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...