Grudniowy 0 1 Items Report post Posted July 21, 2014 Dołożone 2x EIPA Zabrane 1x Stout Owsiany - Ten Zielony Quote Share this post Link to post Share on other sites
baradnor 6 Report post Posted July 21, 2014 Mówisz ze kilo to za dużo? Zauważam że po czasie pół kilo staje się wyraźniej wyczuwalne O nie, wcale tak nie uważam Ale jestem pewien, że ten kilogram laktozy powinien być wspierany co najmniej 6% ABV Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grudniowy 0 1 Items Report post Posted July 27, 2014 Owsiany stout - Ten Zielony Aromat: kawowy (taka kawa z mlekiem) Wygląd: bardzo ciemny głęboki brąz, piana szybko opada i szybko się dziurawi Smak: palone w smaku, skojarzenia z kawą zbożową także ok Ogółem: Jak powiedziała moja druga połówka "nawet spoko" - osobiście dla mnie zbyt wytrawne, natomiast smakowało Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ten Zielony 1 Report post Posted July 27, 2014 Właśnie ta piana....w AIPA wyszła genialna piana....a w tym stoucie to nie wiem dlaczego taka wyszła.. Natomiast Dubelek 20 Blg Na początku zadziwiło mnie to że wypieniło mi się część piwa na podłoge, a siedziało ciągle w lodówce w pionie, nie wstrząśnięte, ogrzało się 20 minut na czas odgrzania obiadu, może za wcześnie zabutelkowane? Albo drożdze zaczeły dojadać reszte cukru lub słodu. Nie mi piwowarowi żółtodziobowi się wypowiadać w tej kwesti. Po nalaniu do sniftera czerń nieprzenikniona, piana opadła szybko ale przy tym alkoholu to nie dziwne. W aromacie uderza alkohol, taki jakby z domowego docukrowanego wina i coś rodzynkowego lub śliwkowego, po upiciu też alkohol ale towarzyszy mu paloność i faktycznie cytryna, jakby nie skórka ale to białe coś pod skórką, w posmaku czuć chlebek taki przypieczony. W smaku czuje jakąś owocowość jakby winogron. Mocno wysycone CO2, w głowie po nim szumi. Kwaskowość czuć ale to chyba od palonych słodów. Te aromaciki owocowe (bo się mi lekko odbiło po piwku) to chyba od cukry kandyzowanego. Drugi raz pije piwo w tym stylu więc nie mi je oceniać. Piwko mocne i treściwe. Quote Share this post Link to post Share on other sites
baradnor 6 Report post Posted July 28, 2014 Właśnie ta piana....w AIPA wyszła genialna piana....a w tym stoucie to nie wiem dlaczego taka wyszła.. Natomiast Dubelek 20 Blg Na początku zadziwiło mnie to że wypieniło mi się część piwa na podłoge, a siedziało ciągle w lodówce w pionie, nie wstrząśnięte, ogrzało się 20 minut na czas odgrzania obiadu, może za wcześnie zabutelkowane? Albo drożdze zaczeły dojadać reszte cukru lub słodu. Nie mi piwowarowi żółtodziobowi się wypowiadać w tej kwesti. Po nalaniu do sniftera czerń nieprzenikniona, piana opadła szybko ale przy tym alkoholu to nie dziwne. W aromacie uderza alkohol, taki jakby z domowego docukrowanego wina i coś rodzynkowego lub śliwkowego, po upiciu też alkohol ale towarzyszy mu paloność i faktycznie cytryna, jakby nie skórka ale to białe coś pod skórką, w posmaku czuć chlebek taki przypieczony. W smaku czuje jakąś owocowość jakby winogron. Mocno wysycone CO2, w głowie po nim szumi. Kwaskowość czuć ale to chyba od palonych słodów. Te aromaciki owocowe (bo się mi lekko odbiło po piwku) to chyba od cukry kandyzowanego. Drugi raz pije piwo w tym stylu więc nie mi je oceniać. Piwko mocne i treściwe. Dzięki za reckę. Zmartwiło mnie to, że piwo wyszło. Co prawda przez te kilka miesięcy od zakapslowania otworzyłem jedną butelkę i była ok, ale dziś polecę do piwnicy zrobić test, bo granaty już przerabiałem. Jestem o tyle zaskoczony, bo piwo, bo piwo zeszło 2,5 BLG. Alkohol ewidentnie sie nie ułożył skoro był tak wyczuwalny. Nie czułeś w smaku może jeszcze kawy? Pytam, bo do warzenia użyłem 0,4kg słodu kawowego. Ja go czułem, ale to była chyba autosugestia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ten Zielony 1 Report post Posted July 30, 2014 Kawy nie wyczułem, choć może wśród palonych słodów się ukryło. Co do alkocholu, no ja go czułem, żona też...ale w sumie to nie mój ulubiony styl, tak do 7% alk lubie, wyjątkiem są portery bałtyckie ale też takie do 8%. Natomiast Brown Porter Barwa: Ciemno brązowa, nieprzejrzysty Piana: srednio wolno opada, zostawia kożuszek lub obrączke, sredniopęcheżykowa (w przeciwieństwie do mojego stouta owsianego któremu piana siada w momencie ) Aromat: lekko palony, zmieszany z orzechami włoskimi w karmelu przypieczonymi, lub laskowe orzechy? Lekko kożenno żywiczny aromacik chyba chmielowy:) Smak: Mhmmm tu jak lekko palonym stoucie:) Alkochol leciutko wyczowalny ale tak przyjemnie. Wytrawne:) Wchodzi tak że przydałaby się kolejna butelka. fajne wysycenie:) Pozwoliłem mu sie zagrzac z poł godzinki przed nalaniem. Aksamitne, nie czuje kwaśności od palonych słodów ani goryczki od nich za dużo tylko tą chmielową Piweczko dobre musze przyznać Zobaczymy komu moja AIPA spasuje:) Quote Share this post Link to post Share on other sites
rysmis 4 Report post Posted August 5, 2014 zostawiłem 3 x American Wheat zabrałem: AIPA "TEN ZIELONY" EIPA "GRUDNIOWY - BROWAR NIEPOŁOMICE" AIPA "TEN ZIELONY" (punktacja wg arkusza PSPD) Barwa: pomarańczowa, dość mętne może nawet troszeczkę za bardzo. (2/3) Piana: obfita, redukująca się do solidnego kożucha, oblepia szkło. (6/6) Aromat: lekko owocowo-żywiczny, charakterystyczny dla stylu, chodź mógłby być bardziej wyraźny ale pewnie czas (rozlane w maju) zrobił swoje. (6/12) Goryczka: bardzo wyraźna lekko zalegająca. (5/6) Smak: grejpfrutowy, owocowy z dobrze zbalansowaną słodowością. Wyczuwalna siarka ale w stylu. (12/17) Odczucie w ustach: wysycenie średnie, dobrze zbalansowane. (4/6) Wady: brak (przynajmniej Ja nic nie wyczuwam Ogólnie bardzo udane piwo mające wszystkie cechy stylu, chodź aromat do poprawy. (35/50) Wypiłem z przyjemnością Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ten Zielony 1 Report post Posted August 8, 2014 Dziękuje za recke:) Kolejne bedzie lepsze, co do aromatu to i owszem...3 tyg po rozlaniu był super, teraz się zbalansował a i goryczka zdelikatniała:) Quote Share this post Link to post Share on other sites
rysmis 4 Report post Posted August 21, 2014 EIPA "GRUDNIOWY - BROWAR NIEPOŁOMICE" miałem na karce porządną recenzję ale lepsza połowa posprzątał i nie mogę znaleźć Z tego co pamiętam to piwo było przegazowane. Piana ładnie się redukowała i pozostawał mały kożuch. Barwa: ciemna, herbaciana, ok. Aromat: żywiczny typowy dla angielskich chmieli ale nie zbyt intensywny, wyraźnie owocowe estry, wyczuwalny alkohol (fuzle), przypuszczam że temperatura fermentacji była za wysoka. Goryczka ok. Quote Share this post Link to post Share on other sites
baradnor 6 Report post Posted September 15, 2014 In: 2xBelgian IPA Out: EIPA - GRUDNIOWY BROWAR NIEPOŁOMICE Quote Share this post Link to post Share on other sites
baradnor 6 Report post Posted September 16, 2014 EIPA - GRUDNIOWY BROWAR NIEPOŁOMICE Piwo przegazowane o naprawdę imponującej goryczce. Na początku było lekko słodkie, ale później wszystko przykrywała gorycz. Aromat trawiasty. Jakie chmiele zostały użyte? Wydaje mi się, że wyczułem nuty Iungi, Goldingsa i Dany. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grudniowy 0 1 Items Report post Posted September 24, 2014 (edited) Przegazowane to lekko powiedziane, w sobote chciałem skosztować i całe z butelki uciekło. Chmiele to : Northern Brewer, Aurora Super Styrian, Saaz, Spalt Select, Hallertauer Mittelfruh, Styrian Golding Także goldingsa wyczułeś Edited September 24, 2014 by Grudniowy Quote Share this post Link to post Share on other sites
AndrzejKu 13 1 Items Report post Posted October 3, 2014 Inwentaryzacja 2 x American Whwat - Teddy Beer 2 x Witbier - Barandor 2 x Belgian IPA - Barandor 1 x America Amber Ale - Barandor 1 x Brown Milk Stout - MALutki 1 x Milk Stout - Mateusz O. 1 x Belgian Tripel III - Mateusz O. 1 x AIPA - Ten Zielony 1 x Owsiany stout - Ten Zielony 1 x "NH Smog" Wędzone - Ten Zielony 1 x "Glut" Żytnie - Wapienniki 3 x "666 IBU" - Wapienniki 3 x "Risiek" RIS - Wapienniki Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jerzy Baranowski 0 Report post Posted November 11, 2014 Depozyt jeszcze funkcjonuje? Bo widzę ponad miesiąc braku aktywności. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pepek84 65 1 Items Report post Posted November 11, 2014 http://www.piwo.org/topic/15316-zmniejszenie-liczby-krakowskich-depozytow/ Quote Share this post Link to post Share on other sites
josh.kowalski 0 Report post Posted November 22, 2014 Hej. W dniu dzisiejszym zostawiłem dwie butelki belgian witbiera, opisane z etykietami i forgein extra stout w butelce 0,33 bez etykietki. Fes - Dark Summer Skład : Ekstrakty slodowe jasny i ciemny WES, jęczmień palony. Chmiele : EKG, Summer AU. Drożdże s04. Piwo wazone jakoś w kwietniu. Zabrałem 666 ibu i American wheat z teddy beer. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ten Zielony 1 Report post Posted December 14, 2014 Ostatnio zostawiłem: 3x Belgian Pale Ale 12Blg chielone Styrianem 3X Pacific Pale Ale 12Blg chmielone Topazem i Summerem Zabrałem Chrismas Ale Milk Stouta Niepisanego 0.33l Ostatnia nadzieja białych Belgian IPA APA 13Blg Skonsumowałem Milka i czułem w kościach że mi z butelki wylezie bo troszke leżał w depozycie i się nie pomyliłem, Ciut zwytrawniał jak na Milka ale dalej czekoladowo palony, leciutko mleczny posmaczek, ciut alkochol wyszedł na wierzch ale daje rade, no przesycony CO2 no ale tak bywa, kolor czaaaarny przy ściankach brunatny, lekko kwaskowaty, w zapachu dominuje paloność i mleko, ogólnie wypity ze smaczkiem:) Pozytywne piwo:) Brawa dla autora Quote Share this post Link to post Share on other sites
MateuszO. 25 Report post Posted December 16, 2014 Dzięki, dzięki. Polecam Tripla bo następne "pokolenie" planuję przynieść Quote Share this post Link to post Share on other sites
profik 101 1 Items Report post Posted December 17, 2014 Mam nadzieje, ze pacific PA jeszcze jutro bedzie. Ma ktos aktualna liste piw w depozycie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
AndrzejKu 13 1 Items Report post Posted December 17, 2014 Pacyfic jeszcze jest. Postaram się dziś lub najpóźniej jutro wrzucić aktualna listę Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ten Zielony 1 Report post Posted December 30, 2014 "forgein extra stout w butelce 0,33 bez etykietki" Po otwarciu już ładnie pachnie, palone i śliwkowe, taka przypieczona węgierka. Po nalaniu piana piękna się zrobiła i gesta i opadła do kożuszka J, a kolor czarny jak smoła piekielna . W zapachu jakaś owocowość, pachnie mi aromacikiem jakie dają t-58 albo przewrażliwiony jestem na ich zapach ale fajne dalej, palone i sliwkowe. Wysycenie niskie, musujące, w smaku palony, taki przypieczony jak nie przypalony chlebek co mi baaardzo pasujeJ Goryczka chmielowa niziutka ale za to kwasek i goryczka słodu palonego mi odpowiadaJ . Nie jest ulepkiem ale też zbytniej wytrawności też mu zazucić nie mogę. Ekspertem nie jestem lecz lajkonikiem w degustacji ale złego slowa nie mogę powiedzieć. Gratulacje dla twórcy 1 josh.kowalski reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ten Zielony 1 Report post Posted January 3, 2015 (edited) Skonsumowane przez żone Belgian X-mas Ale Darjusza: Kolorek, ciemnobrunatny, wysycenie średnie, pianka dość szzybko opadła, lekko palony a w zapachu jakby cykoria i jakiś syrop apteczny...piernik to to nie jest ale jakby cos karmelowego Ja zaś dorwałem się do spożywania Belgian Ipa od Baradnora: No piwko wylazło mi baaaaaaaaaardzo spontanicznie z butelki, powąchałem co udało mi sie uratowac i nabrało winnego aromatu, szkoda bo aptetyt miałem na nie wielki ale nie ma co się zrażać Edit: Koledze trafiła się butelka APA 13 Blg i żałowałem że mu dałem, sobie nalałem pół teku a jemu reszte do szklanki pintowej, i jak powąchałem...no pożałowałem że mu to dałem, cudny bukiecik chmieli, owocowo kwiatowy z takim muśnięciem cytrusków, piwo w kolorze jak mój pacyfic pale ale czyli złotawe, lekko mętnawe choc opdowiednio swoje w lodówce odlezało, pije się fajnie choć nie ja je piłem ;( Pozdrawiam twórców:) Edited January 3, 2015 by Ten Zielony Quote Share this post Link to post Share on other sites
paw_ko 1 Report post Posted January 18, 2015 Cześć, w sklepiku byłem w czwartek ale dopiero dziś mam okazję coś napisać, W depozycie zostawiłem dwa x Pan I.A.P.A czyli: American Pale Ale 12blg, 5,5% alc. Słody pilzneński i carahell z Weyermanna Chmielone głównie Iungą (dodatkowo Palisade i Summer AUS) US-05 Butelkowane 04.12.2014 Na wymianę wziąłem dwa piwa od "Ten Zielony" - Owsiany Stout oraz Pacific Pale Ale. PS. Przy okazji dziękujemy z joshem.kowalskim za pozytywną ocenę naszego Stouta 1 josh.kowalski reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
profik 101 1 Items Report post Posted January 25, 2015 (edited) W depozycie zostawiłem: 2x AIPA - jeden chmielony na zimno amerykańskimi drugi nowozelandzkimi, butelkowane 15 stycznia wiec dajcie im jeszcze z tydzień 1x Malinowe - na świeżym soku z malin We wtorek wrzucę recenzję z zabranych piwek! Edited January 25, 2015 by profik Quote Share this post Link to post Share on other sites
_StaSZek_ 0 Report post Posted January 25, 2015 Hej, Zabrałem: Belgian Trippel - MateuszO. + Pan I.A.P.A - Browar Czyzyny Zostawiłem: 2x The Witch - American Wheat Browar Czyzyny Pan I.A.P.A Recenzja: Kolor: między pomarańczą a jasnym bursztynem, nieklarowne Piana: bardzo ładna, biała, drobnopęcherzykowa, lekko oblepiająca szkło, pozostaje cienka warstwa do końca Aromat: pierwsze wrażenie dziwne, jakby przejrzałe owoce, zastanawiałem się czy nie zepsute, później wychodzą słodkie owoce + ta przejrzałość i miód. Smak: alkohol, trochę piekący na finiszu, słodycz delikatnie kontrująca goryczke, przyjemna goryczka, średnio niska, niezalegająca, pozostają te przejrzałe owoce, b. dobre wysycenie nadające kremowości, lekka kwasowość, gdzieś w tle pomarańcza Alkohol przeszkadza, czuć go zwłaszcza po przełknięciu, jest piekący. Pozdrawiam, StaSZek Quote Share this post Link to post Share on other sites