Jump to content
takijiro

Piwny Depozyt - Kraków "Sklepik z Piwem" (os.Teatralne 28)

Recommended Posts

Nowa Huta - nowy depo. Oł jeah. :okey:

 

Dzięki uprzejmości @AndrzejKu, od jutra w "Sklepiku z Piwem" na osiedlu Teatralnym 28, rusza nowy depozyt.

Depozyt czynny w godzinach działania sklepu: pn-sb od 7 - 21.30, nd 8 - 20.

 

I klasyka czyli;

 

Zasady depozytu:

- piwa muszą być oznaczone, należy podać:

  • styl oraz możliwie jak najwięcej informacji (OG, FG, % ABV, IBU, surowce itp.)
  • nick z forum lub nazwisko w celu ułatwienia kontaktu degustującego z piwowarem,

- piwa wymieniamy w stosunku 1 do 1, lub zostawiamy więcej niż bierzemy,

- w miarę możliwości opisujemy swoje wrażenia z degustacji w tym wątku, lub zakładamy temat w dziale Degustacje Piw Domowych.

 

Bardzo proszę o nie przynoszenie piw:

- ewidentnie zakażonych, zepsutych, nieudanych – oszczędźmy sobie niemiłych wrażeń,

- przegazowanych – mogących grozić wybuchem,

- bez oznaczeń umożliwiających identyfikację piwowara.

 

 

Na start przynosimy więcej niż bierzemy, trzeba zapełnić skrzynkę. Przy wymianie mile widziany haracz (zróbta jakieś zakupy [sklep jest dobrze zaopatrzony, nie tylko w piwo], co tak z pustymi rękoma będziecie wracać :P ) i podzielenie się dobrym nastrojem z obsługą.

 

I odnośnie wpisów w wątku: idealną sytuacją, byłaby taka, w której każdy, kto dokonał wymiany lub odwiedził sklep w celu; towarzyskim / zrobienia zakupów / z ciekawości / po zamówienie z AlePiwo / inne, zaktualizował listę.

Edited by takijiro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na dobry lub zły początek dałem 4 Żytnie

 

Piwo startowało w konkursie w Zabierzowie lecz metryczka wróciła z opisem kwas. Ja je piłem i parę osób też i nikt się nie skarżył a przed złożeniem w depozycie otwarłem 2 butelki i jest ok. Chyba miałem pecha i trafiła się jakaś jedna zakażona. Jakby się trafiła jeszcze jeszcze jedna to z góry przepraszam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam po poście Wihury oraz po rozmowie z Piotrem z AlePiwo korzystanie z depozytu w Krakowie jest do zorganizowania. Trzeba by omówić kilka kwestii ale sam pomysł bardzo dobry. Można założyć że powiedzmy 2 razy w miesiącu tak jak oczywiście jest robiona trasa przez AlePiwo można zrobić jakąś rotację przez piwowarów którzy zaopatrują się u P.Piotra. Jakieś sugestie pomysły ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 x Żytnie "Glut" AndrzejKu

1 x Belgian Tripel III Mateusz O.

2 x Milk Stout Mateusz O.

2 x Wędzone NH Smog Grudniowy

 

Zostawiłem 2 wędzone ukradłem Tripla....

 

post-7438-0-66090700-1402753454_thumb.jpg

Aromat: z butelki: lekkie aromaty cytrusowe mało estrów, przyjemny, po przeleniu wyraźnie wiecej cytrusów

Wygląd: Złoty głęboki kolor, lekko mętny (ale może być to spowodowane tym, że pojeździł ze mna po Krakowie i osad z dna mógł się poderwać), piana biała gęsta powoli opadająca, widać odpowienie nagazowanie, piana oblepia szkło aż ładnie patrzeć :)

Smak: czuć przyprawy dość wyraźny pieprz, no może małe fenole, fajnie dyskretnie rozgrzewa przełyk ale nie czuć bardzo alkoholu tzn. alkohol czuć ale bez przesady, za to przyjemny owocowy posmak.

Ogólem: mi smakuje i to bardzo, lekko musujące w przełyku, pełne ciekawych aromatów

 

pozdrawiam Autora Tripla naprawde świetna robota

Edited by Grudniowy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jestem bardzo zadowolony tą opinią gdyż to już trzeci nasz (mój i współlokatora) wypust tripla i każdy jest jeszcze lepszy :)

 

Degustacja Gluta Żytniego made by Andrzejq:

Kolor: ciemno brunatno- bursztynowe, mętne, gęęste (glutowate :D)

Piana: bardzo dobra, trwała, drobnopęcherzykowa, wysoka, biała, delikatnie oblepia szkło.

Aromat: delikatnie chmielowy, delikatnie alkoholowy oraz słodowy.

Smak: przyjemnie treściwe, aksamitne, lekko kwaskowate ale na pewno nie kwach jak Ci napisali na konkursie :D, ziemiste nuty od żyta i lekka goryczka.

Ogólnie po wypiciu napaliłem się na żyto! :D

 

 

 

Jakieś sugestie pomysły ??

Średnio dwa razy w miesiącu jeżdżę Rzeszów-Kraków więc jakbym się do Piotra wybierał mógłbym coś z depo pozamieniać :) Edited by MateuszO.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sposób wymiany (z Rz do Krk) dla siebie widzę w bardzo prosty sposób, i to taki który nie dostarcza Piotrowi praktycznie żadnej dodatkowej roboty. W jego sklepie może być tzw. depozyt pośredni, przed jego wyjazdem do Krk dostarczam mu własne piwa wraz z listą piw jakie chcę z Krakowa, po powrocie z Krakowa odbieramy piwa od Piotra. Poza transportem nie obciążam Piotra żadną sprawą. Ale oczywiście, przy okazji, jeśli ktoś również skorzysta z tej opcji, wypada Piotrowi odpalić 1-2 butelki za fatygę bo chłopina nie ma kiedy warzyć i piwnica mu wyschła! Będzie to dla niego miłe wynagrodzenie za uprzejmość.

 

Wymiana w drugą stronę (z Krk do Rz) jest bardziej skomplikowana jeśli miałoby być to przez alepiwo.pl. Piotr przed wyjazdem do Krk musiałby wpaść specjalnie do depo rzeszowskiego aby pobrać wybrane przez Was piwa, po powrocie ponownie aby wstawić piwo z wymiany, to może być dla niego już jakieś obciążenie logistyczne.

 

Z racji tego, opcję przewoźnika z Krk do Rz musiałaby pełnić jakaś inna osoba (MateuszO.?), do której można dostarczyć piwa we własnym zakresie i tak samo je odebrać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A nie lepiej to maksymalnie uprościć? Piotr zabiera jakieś piwa z Rzeszowa i przywozi w to miejsce jakieś piwa z Krakowa. Oba depozyty dostają trochę świeżej krwii bez nadmiernego kombinowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

adamsky wszystko ok ale biorąc pod uwagę osoby które to mieszkają pomiędzy Krk a Rze to dobrym rozwiązaniem jest powiedzmy: Piotr jedzie do Krk spotykam sie z nim na trasie odbieram zamówiony towar z Alepiwo i daje piwka do depo z info co by mnie interesowało na wymianę, podczas powrotu można było by odebrać, logistycznie chodzi o to żeby nie musiał on specjalnie robić dodatkowej trasy tylko po odbiór czy dostawę piw z depozytu.

Wihura gdyby się MateuszO zgodził to zawsze mamy dodatkową opcję. P.S. muszę Ci opisać twoje 100% torfowe :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Glut- Degustacja wraz z żoną

 

Piana: obfita aż ze szklanki ucieka

Kolor: ciemna miedź, opalizujące , lekko mętne

Smak: takie coś pomiędzy ciemnym przeniczniakiem a belgiem jakimś, goryczka delikatna, może i lekko kwaśne, ale mi to pasuje bo do przeniczniaka cytryne wkrajam czasem, obficie słodowe, zamiast kolacji może służyć, współczuje to filtrować, alkocholowe troszke, ciut estrowe jakby z bananem. Odczucia żony: "jak cukierki kapitańskie, jak ktoś nie zna to kukułki bez kakao i chyba tam curacao dodawali, to tak najbardziej z tym mi sie kojaży. W tym jest coś bardziej łąkowego niz leśnego"

Konsystencja: Oleista tak że trzeba dobrze pogryźć :)

Ogólnie faaaaaajnie ale ma jedną wade....żona mi je ciągle podpija

Edited by Ten Zielony

Share this post


Link to post
Share on other sites

In:

1x #16 American Amber Ale 13 BLG

1x #15 Dubbel 20 BLG

2x #17 Witbier 10 BLG

 

Out:

Milk stout - Mateusz O.

NH smog - grudniowy

Edited by baradnor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Milk stout - Mateusz O.

 

Bardzo smaczny, zbalansowany stout. Aksamitność wypełnia usta i zachęca do kolejnego łyka. Idealna ilość laktozy (jaka?) - piwo jest wyczuwalnie słodkie, ale nie męczy. W posmaku czuć nawet cascade'a ;) Jedyny minusem jest to, że miałego go tylko jedną butelkę. Nie przypominam sobie bym pił lepszego milk stouta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

NH smog - grudniowy

 

Piwo nie było męczące i piło się je przyjemnie. Jedynie jak dla mnie było zupełnie niewędzone. W smaku dominowała słodowość i cukierkowe nuty charakterystyczne dla T-58 lub fermentacji prowadzonej w za wysokiej temperaturze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajnie, drugie piwo w depozycie i smakuje :) Więc tak: Latkozy były 500g na 22l. Chmiel faktycznie 20g Cascade na 30' i 20g Galaxy na 1'. Planuje zrobić nowego milk stouta ale z 1kg lakto bo dla mnie pół kg to mało :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajnie, drugie piwo w depozycie i smakuje :) Więc tak: Latkozy były 500g na 22l. Chmiel faktycznie 20g Cascade na 30' i 20g Galaxy na 1'. Planuje zrobić nowego milk stouta ale z 1kg lakto bo dla mnie pół kg to mało :)

 

Jeśli jesteś odważny to mogę Ci podrzucić mojego Vanilla Milk Stouta 12 blg z kilogramem laktozy na 19 litrów. Piszę odważny, bo piwo było popłuczynem po RISie, który złapał infekcję i niektóre butelki tego słabego piwa (3% ABV) są wyraźnie kwaśne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mówisz ze kilo to za dużo? Zauważam że po czasie pół kilo staje się wyraźniej wyczuwalne

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...