Jump to content

Cydry dwa.


Forest
 Share

Recommended Posts

Witam mam pytanko 3 dni temu dokładnie w sobotę nastawiłem sobie cydry dwa 10 litrów jabłko mięty i 10 litrów jabłko grapefruit.

 

Oba nastawiłem w tym samym czasie i dodałem tych samych drożdży (z tej samej saszetki)

 

Ale dziwna sytuacja się stała w cydrze z miętą powstał ładny zbity osa drożdżowy natomiast w cydrze jabłko grapefruit powstał Hmm dziwny kłaczkowaty osad drożdżowy oba pracują bardzo podobnie nie czuć żadnej zgnilizny czy jakiś nie przyjemnych aromatów.

I tu moje pytanie czy to normalne żeby drożdże tworzyły taki dziwny osad.

 

Ożyłem drożdży : Cider Yeast / Sweetener

Link to comment
Share on other sites

Używałem tych drożdzy i byłem z nich zadowolony, osad był zwarty, a cydr klarowny, fermentowały w 21stC. Ich obecny stan może zależeć od tego czego używałeś do przygotowania nastawu, jaki był poziom cukrów, jaka wartość pH, w jakich warunkach oba nastawy fermentują. W wyższej temp osad nie będzie tak zbity jak w niższej i sam cydr nie będzie tak klarowny. Jeśli nie ma jakichś oznak pleśni, czy innych infekcji, to daj im spokojnie pracować i czekaj na zakończenie fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem xD nie chciało mi się sprawdzać BLG ale około 11 ma . Ferm w tych samych warunkach w okolicy 20°C. Oznak pleśni nie ma. Zobaczymy jak skończy się burzliwa będę informował co wyszło. Być może smak będzie ciekawy.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.