Jump to content

Stout z ekstraktów


Jacho
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich!

 

Robię swoją 2 warkę. Pierwszy był lager Coopers'a z brewkita. Obecnie wziąłem się za stouta z ekstraktów niechmielonych z Browamatora (Prawdziwy Stout).

 

Zgodnie z instrukcją, najpierw zagotowałem ok. 18 l wody razem z dołączonym palonym jęczmieniem. Na jakieś 5 minut przed zagotowaniem, wyjąłem siatkę z palonym jęczmieniem. Następnie, po zagodtowaniu, dodałem ekstrakty słodowe (jasny i ciemny po 1,7 kg). Po zagotowaniu chmielenie (East Kent Golding - 20g w na początku i po 60 minutach 10g na 10 min). Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej. Początkowe - 13 blg. Drożdze S 04. Fermentacja burzliwa w ok. 19-20 C

 

Po 2 dniach burzliwej przestało bulkać. Po 4 dniach blg spadło do 5,0. Za 2-3 dni, jak nic się nie zmieni, zlewam na cichą z dodatkowym chmieleniem chmielem Fuggles (20g lub 30g).

 

Problem jest jednak taki, że brzeczka ma obecnie brunatny (i to dość jasny) kolor....

 

Po pierwsze, czy to w dalszej fermentacji kolor ma szansę się poprawić, czy nieprawidłowo przeprowadziłem warzenie?

 

Po drugie, zastawnawiam się nad dodaniem pod koniec burzliwej naparu kawowego (ok.300g kawy na 0,5 l wody, kilkukrotnie przefiltrowane w celu usunięcia tłuszczów). Co o tym sądzicie?

 

Po trzecie, czy dodatnie takiego chmielu w ilości ok. 20-30 gram na cichą fermentację uważacie za odpowiednie? A jeśli tak, na jak długo wrzucić ten chmiel?

 

Dzięki za pomoc!

Edited by Jacho
Link to comment
Share on other sites

po pierwsze jak nie masz za dużo śmieci ze słodu nie zlewaj na cichą

ja robiłem "stouta" z dwóch puszek ciemnego po 1,7kg

stout chmielony na cichej? no jak kto lubi

ze 100g kawy uzyskuje się bardzo mocny smak kawy ,z 50g jest mocno wyczuwalny

kawę daj najlepiej na 1 min na koniec gotowania,tłuszczem się nie martw

kawa musi być dobrej jakości

Link to comment
Share on other sites

kawę daj najlepiej na 1 min na koniec gotowania,tłuszczem się nie martw

Gawon, Jacho pisze, że jego piwko jest już po burzliwej:)

 

Po pierwsze, czy to w dalszej fermentacji kolor ma szansę się poprawić, czy nieprawidłowo przeprowadziłem warzenie?

 

Koloru już nie odratujesz. No chyba, że masz jeszcze palony jęczmień i zrobisz jeszcze trochę "herbatki" z jęczmienia wtedy można jeszcze coś zdziałać. Pytanie tylko po co? I tak będziesz mieć dobre piwko, a że troszkę za jasne to jakiś problem?

 

 

Po drugie, zastawnawiam się nad dodaniem pod koniec burzliwej naparu kawowego (ok.300g kawy na 0,5 l wody, kilkukrotnie przefiltrowane w celu usunięcia tłuszczów). Co o tym sądzicie?

 

Robiłem stouta z kawą i moim zdaniem świetne piwko tylko ja dawałem 100g kawy do gotowania i kawa była bardzo mocno wyczuwalna, niektórym wręcz przeszkadzała. Jeśli to twoje początki piwowarstwa to raczej odpuść sobie eksperymenty i zostaw stouta takim jaki jest.

 

Po trzecie, czy dodatnie takiego chmielu w ilości ok. 20-30 gram na cichą fermentację uważacie za odpowiednie? A jeśli tak, na jak długo wrzucić ten chmiel?

 

Po mojemu, stout powinien być palony a nie chmielowy. Teraz jest jakaś dziwna moda chmielenia wszystkiego na zimno a chmielenie podczas chłodzenia czy pod koniec gotowania daje równie ciekawe efekty, po za tym 20-30 gram Fugglesa nie da jakiegoś szałowego efektu i raczej zostanie przykryty przez paloność.

Edited by Malinowy Jęczmień
Link to comment
Share on other sites

OK. Dzięki za info. Niestety, jęczmieniu palonego już nie mam. Pozostaje zatem herbatkowy kolor :/

Zastanawiam się tylko, co jest powodem? Za słabo wypalony jęczmień, za krókie gotowanie?

 

Co do kawy, przeczytałem gdzies, że właśnie pod koniec burzliwej można dolać esencji z kawy, najlepiej zaparzonej po turecku i porządnie przefiltrowanej. Nad chmielem się jeszcze zastanawiam... jak na razie, aromaty chmielowe są słabo wyczwalne, palone zresztą też...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.