Jump to content
pachura

Fermentacja stanęła na 5 Blg, miało być 3,6. Do butelek? Wylać?

Recommended Posts

Cześć,

 

 

Załóżmy taką sytuację: piwo z brewkita stoi sobie w fermentorze jakieś 4 tygodnie; ballingometr przez ostatnie 14 dni stoi na 5 Blg i ani drgnie, podczas gdy producent pisze że docelowo winno być 3,6 Blg (1014 s.g.).

 

 

Pytanie: co robić w takiej sytuacji - butelkować czy wylewać? Jestem laikiem, ale wydaje mi się że skoro piwo nie skwaśniało, szkodaby je stracić, nawet jeśli miałoby być dość "cienkie" jeśli chodzi o alkohol... z drugiej strony, czy fakt że część nie odfermentowała grozi "granatami"?

 

Dzięki!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście, że butelkować najwyżej będzie trochę słabsze, a jak stoi 14 dni bez zmian to niżej nie pójdzie. Nie powinno być też granatów chyba, że dasz za dużo cukru/glukozy do refermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jakie to piwo ? Bo może przelej jeszcze na cichą , przy okazji dochmielisz na zimno ( jeśli to np. IPA ) i może po wzruszeniu jeszcze coś drgnie i dofermentuje jeszcze ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jakie to piwo ? Bo może przelej jeszcze na cichą , przy okazji dochmielisz na zimno ( jeśli to np. IPA ) i może po wzruszeniu jeszcze coś drgnie i dofermentuje jeszcze ?

Ruby red ale znane również jako bitter.

Na początku były tam wrzucany olejek chmielowy / hop enhancer przez co już teraz piwo jest w smaku dość gorzkie i chyba więcej go dochmielać nie trzeba.

 

No właśnie, z tym przelewaniem to sam nie wiem jak jest - z jednej strony pozbywamy się części drożdży więc teoretycznie fermentacja powinna nawet zwolnić, z drugiej strony wzruszamy cały płyn co może drożdże "obudzić"...

Share this post


Link to post
Share on other sites

dość gorzkie

 

Chmielenie na zimno ma za zadanie dodać aromatów, nie goryczki.

 

teoretycznie fermentacja powinna nawet zwolnić

 

Z tym to bym uważał. Raczej będzie tak, że dofermentuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pobełtaj fermentorem. Podnieś temperaturę o jakieś 2 stopnie. Jak za 2-3 dni nic sie nie zmieni to butelkuj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie tak jak napisał takijiro . Chodzi o aromat nie goryczkę . Do tego piwo dofermentuje być może i lepiej się sklaruje . Jak Ci nie zależy na tych rzeczach to tak jak napisał mareceksz . Nie przesadź jednak z temperaturą , żeby nie powstało za dużo "kwiatków"

Share this post


Link to post
Share on other sites

podczas gdy producent pisze że docelowo winno być 3,6 Blg

 

Z drożdżami jest ten problem, że rzadko kiedy czytają instrukcje...

 

Sprawdź na czystej wodzie czy ballingometr pokazuje 0°Blg, może podziałka się przesunęła i/lub jest źle wyskalowany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.