Jump to content
Sign in to follow this  
Ochlapus

US-05 po American Wheat

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanie dotyczące gęstwy US-05 po fermentacji "Amerykańskiej pszenicy" ;)

Nie pamiętam gdzie to wyczytałem ale podobno te drożdże szybko mutują (cokolwiek to znaczy) po piwach pszenicznych. Czy ktoś o tym słyszał? Czym się objawia taka "mutacja"? Czy mogę taką gęstwę wykorzystać teraz do innego piwa niż pszeniczne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

to chyba dotyczy drożdży przeznaczonych do piw pszenicznych wnoszących aromaty banana i goździka

Share this post


Link to post
Share on other sites

żaden problem, gęstwa zachowała wszelkie właściwości i uwarzyłem na nie j bardzo fajne ale

Share this post


Link to post
Share on other sites

do pszenicy to WB-06 więc gdzieś popełniłeś błąd ,albo pisząc albo dając nie te drożdże

WB-06 można stosować 2-3 pokolenia bez straty jakości,sam używałem tylko po razie ,ale czytałem że i 5-6 były wykorzystywane i było ok

też zależy od kondycji drożdży pewnie,jak szybko gęstwa jest użyta po raz kolejny,czy są drożdże namnażane

na US-05 średnia pszenica będzie ,bo cały urok (no większość ) pszenicy jest w zastosowanych drożdżach ,a nie w zastosowaniu słodu pszenicznego

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gawon ... American wheat nawet nie próbuje być podobne do wajcena. Do tego stylu US 05 się nadaje bardzo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do amerykańkiej pszenicy nadają się wszystkie drożdże o neutralnym profilu.

 

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę temat się rozmywa. Pytanie kolegi było, czy może użyć US-05 po amerykańskiej pszenicy, do kolejnych warek.

 

Nie pamiętam gdzie to wyczytałem ale podobno te drożdże szybko mutują (cokolwiek to znaczy) po piwach pszenicznych. Czy ktoś o tym słyszał? Czym się objawia taka "mutacja"?

Drożdże pewnie mutują w kolejnych podziałach, ale do tej pory nie przeszkadzało mi to specjalnie; dużo groźniejszy jest poziom zanieczyszczenie kolejnych gęstw przez różne niechciane drobnoustrojstwa, co może skutkować potencjalnym zakażeniem. Zebraną gęstwę należy używać z głową.

 

Czy mogę taką gęstwę wykorzystać teraz do innego piwa niż pszeniczne?

Możesz użyć tej gęstwy bez problemu (jeżeli nie jest zainfekowana) w kilku kolejnych warkach. Jeżeli boisz się, że wniesiesz do kolejnych piw jakieś niechciane posmaki z poprzedniego piwa, to przemyj gęstwę przed zadaniem - tu lub tu jest podany sposób w jaki należy to wykonać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

może napisałem nie jasno,ale chodziło mi o to że mutują prędzej pszeniczne czyli w najbliżej WB-06 ,a nie sama mutacja jest spowodowana słodem pszenicznym

zresztą dzisiaj wiele spraw jest dla mnie nie jasnych :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Mam pytanie dotyczące gęstwy US-05 po fermentacji "Amerykańskiej pszenicy" ;)

Nie pamiętam gdzie to wyczytałem ale podobno te drożdże szybko mutują (cokolwiek to znaczy) po piwach pszenicznych. Czy ktoś o tym słyszał? Czym się objawia taka "mutacja"? Czy mogę taką gęstwę wykorzystać teraz do innego piwa niż pszeniczne?

Ja mam taką teorię, że te drożdże nieco się zmieniają po pszenicy, ale to są tylko moje podejrzenia. I właśnie wydaję mi się, że po pszenicy US-05 "mutuje się" w coś bliższego do WY1272.. Tzn produkują piwa nieco słodsze i bardziej owocowe. Np. US-05 i WY1272 produkują cytrusy, ale WY1272 są bardziej słodkie cytrusy a US-05 bardziej kwaskowe. Różnica jest niewielka, ale wyczuwalna zwłaszcza w porównaniu side-by-side. Podobnie WY1272 robi się jeszcze bardziej słodkawy po pszenicy.

 

Tak czy siak, możesz spokojnie używać tych drożdży po pszenicy, jeżeli jest jakaś różnica, to w/g mnie jest pozytywna.

Ja właśnie "używam" pszenicy jako "startera" do tych drożdży, potem robię na nich kilka warek więcej.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja ostatnio chyba 5 albo 6 warke uwarzyłem na tych samych drożdżach i to po ostatnim zebraniu leżały jakoś miecha w lodówce, a piwko bardzo dobre wyszło drożdże s 04. Bardzo lubie te drożdże bo ładnie fermentują i ładnie osiadają na dnie piwka super klarowne

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.