Jump to content

Żytnia IPA na bazie ekstraktów


trrier
 Share

Recommended Posts

Witam,

 

Noszę się z zamiarem upichcenia żytniej ipy. Posiadam dużo puszek ekstraktu a fajnie było by podrasować nieco puszkowe piwo i poeksperymentować.

 

przepis poniżej:

 

Żytnia IPA

 

1,7l ekstraktu słodowego jasnego

płatki żytnie ekspresowe (250g)

słód pale ale (250g)

słód pszeniczny (250g)

 

Mikrozacieranie:

 

słód pszeniczny i pale ale z dodatkiem płatków 67st przez 90 min

 

Chmielenie:

 

Magnum - ‘60 - 25g

Amarillo - ‘15 - 25g

 

Drożdże:

us-05

 

objętość do 10l ewentualnie więcej ale tak by otrzymać 14blg całości

 

ze względu na to że płatki nie oddadzą z siebie pełni skrobi bez enzymów mikrozacieram ze słodami.

 

co o tym sądzicie? krytyka mile widziana :)

Link to comment
Share on other sites

Pomysł jest dobry, ale potrzebujesz znacznie więcej chmieli na koniec gotowania i na zimno, i trochę karmelu.

Np:

Żytni IPA 10L

 

1,7l ekstraktu słodowego jasnego

płatki żytnie ekspresowe (250g)

słód pale ale (250g)

słód pszeniczny (250g)

słód karmelowy 170EBC (150g)

Mikrozacieranie:

 

słód pszeniczny i pale ale z dodatkiem płatków 67st przez 90 min

 

Chmielenie:

 

Magnum - ‘60 - 25g

Cascade - '15 - 15g

Cascade - '5 - 15g

Amarillo - ‘0 - 15g

Amarillo - na zimno - 15g

Cascade - na zimno - 15g

Drożdże:

us-05

Celuj w ok.16-17 blg i 60-70 IBU. Poniżej tych wartości i bez dodatkowych chmieli to jest raczej Rye Ale a nie Rye IPA.

Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

jeśli to ma być żytnia to wydaje mi się że tego żyta za mało

płatki żytnie plus pszeniczny słód i do tego tylko 250 pale ale wydaje mi się że zrobi się niezły kleik ,nie wiem jak chcesz to dalej ogarniać ,wysładzać,przecedzić jakoś ?

Link to comment
Share on other sites

Dzięki Scooby, o to mi chodziło, wzorowałem się trochę twoimi poradami na temat częściowego zacierania i dodawania płatków.

 

Ale czy tak jak wspomniał Gawon czy nie jest tych płatków żytnich za mało? Starałem się dobrać je tak by słody ładnie je przerobiły. Może zwiększyć ilość płatków?

 

Chciałbym zrobić coś w kierunku zacierania czyli filtrator z oplotu i wysładzanie.. jak wspomniałem mam trochę ekstraktów a szkoda mi tym kalać normalnie zacierane piwo a fajnie by było takiego ekstrakciaka wzbogacić w smaku :)

Edited by trrier
Link to comment
Share on other sites

Dlaczego kalać normalnie zacierane piwo?

 

Jeżeli planujemy piwo o wyższym BLG: 18 - 20 - 24 - 27 itp. to podbicie ekstraktu po zacieraniu ekstraktem słodowym to najlepsze wyjście.

Czasami jesteśmy ograniczeni pojemnością kadzi zaciernej i nie damy rady wrzucić więcej słodu więc mamy do wyboru: mieć mniej piwa, dowalić cukru, dodać ekstrakt. IMHO najlepsza opcja to ekstrakt.

Link to comment
Share on other sites

Dlaczego kalać normalnie zacierane piwo?

To jest normalny partial mash :)

Tu nie chodzi o podbicie ekstraktu.

Link to comment
Share on other sites

Dlaczego kalać normalnie zacierane piwo?

To jest normalny partial mash :)

Tu nie chodzi o podbicie ekstraktu.

 

Wiem, odnosiłem się do wypowiedzi autora tematu:

[...] jak wspomniałem mam trochę ekstraktów a szkoda mi tym kalać normalnie zacierane piwo a fajnie by było takiego ekstrakciaka wzbogacić w smaku :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.