Jump to content
Sign in to follow this  
iryda

refermentacja

Recommended Posts

Witam... popelnilam kolejna warke tym razem mlecznego stouta. Jako ze chcialam mocne piwko to wyszedl mi ekstrakt 21 po dodaniu laktozy 23 odfermentowalo do 6. Drozdze to suche safale 04. Z fermentacja sobie ladnie poradzily ale mam obawy czy beda mialy ochote przejesc ten cukier dodany przy refermentacji.... czy to stezenie alkoholu nie przeszkodzi im w konsumpcji? Na kazda butelke sypalam 4g glukozy i po 6 dniach w otwartej butelce nic... cisza zero gazu... co mozna z tym poczac? Podpowiedzcie prosze kolezance

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

Zanim ten alko się ułoży to z pół roku minie. Wtedy powinno już być nagazowane. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam... popelnilam kolejna warke tym razem mlecznego stouta. Jako ze chcialam mocne piwko to wyszedl mi ekstrakt 21 po dodaniu laktozy 23 odfermentowalo do 6. Drozdze to suche safale 04. Z fermentacja sobie ladnie poradzily ale mam obawy czy beda mialy ochote przejesc ten cukier dodany przy refermentacji.... czy to stezenie alkoholu nie przeszkodzi im w konsumpcji? Na kazda butelke sypalam 4g glukozy i po 6 dniach w otwartej butelce nic... cisza zero gazu... co mozna z tym poczac? Podpowiedzcie prosze kolezance

Przeszkodzi im bardzo, ale ostatecznie nagazują piwo :) To piwo będzie akurat na szare listopadowe wieczory, wcześniej szkoda otwierać i marnować kolejne, potencjalnie wyśmienite butelki po odpowiednio długim leżakowaniu. Pozostaw z 2 tyg. w temperaturze pokojowej i zakop piwo w piwniczce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A w tzw. międzyczasie kup sobie hełm i gogle. Do mocnych piw nie daje się tak dużo surowca do referementacji.

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Edited by Fidel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rzeczywiście, 4g na butelkę, przeczytałem, że na 1l. Ale skoro po tygodniu piwo nawet nie "sykło" to wydaje mi się, że będzie bardzo powoli się nagazowywać i aż tak ekstremalnie nie będzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wedlug mnie powinno syknac chociaz... kiedys mialem tak samo i w moim przypadku okazalo sie, ze greta przestala mi szczelnie kapslowac twarde kapsle

Share this post


Link to post
Share on other sites

wedlug mnie powinno syknac chociaz... kiedys mialem tak samo i w moim przypadku okazalo sie, ze greta przestala mi szczelnie kapslowac twarde kapsle

Wtedy najczęściej na górze piwa pojawia się pianka, wiem, bo właśnie moja kapslownica się wykańcza i kilka butelek w skrzynce z każdej warki ma nieszczelnie domknięty kapsel ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzieki za zainteresowanie... troche mnie nastraszyliscie ale przeprowadzilam 8 dni burzliwej i 7 cichej gdzie blg juz praktycznie po burzliwej zostalo na 6 stopniach... kapslownica nowka grifo hd dopiero 3 warke nia kapslowalam wiec tutaj nie szukam feleru... piwko schowane w ciemnym kacie garderoby okolo 22.stopnie ciepla... no nic jak uslyszycie strzaly to tylko moj stout idzie na wojne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.