Jump to content
Sign in to follow this  
bielok

Szacowanie objetości brzeczki na podstawie jej wagi.

Recommended Posts

Cześć.

 

Czy ktoś praktykuje ten sposób?

np. stawiamy fermentator na wagę łazienkową, prosta kaklulacja i wiemy jaka jest objetość brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomysł całkiem niezły :tort:

Tylko trzeba znać ciężar właściwy cieczy ( OG ) wagę fermentora no i chyba jakaś mała poprawka

na temperaturę i dokładność mogłaby być całkiem dobra :tort:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Musisz liczyć się z błędem odczytu ekstraktu oraz wagi. nie wystarczy Ci pomiar ze skali fermentora?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :tort:

 

Musisz liczyć się z błędem odczytu ekstraktu oraz wagi. nie wystarczy Ci pomiar ze skali fermentora?

no na żadnym nie mam skali ... i przyznam szczerze że nie chce mi sie ich robić ....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytałem gdzieś, że na podstawie wagi można nie tylko określić objętość, ale też stopień odfermentowania, tylko trzeba mieć wzory, a jakoś nie mogę odnaleźć tej dyskusji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli zważysz wcześniej fermentator, pokrywke itp. i zmierzysz poziom cukru w °Blg to da sie to zrobić. Dla klasycznej 12 °Blg , licząc, że brzeczka nastawna to tylko woda i cukier, gęstość w kilogramach/litr wynosi 1,046. Jeśli masz 20 litrów to będzie to ważyło 20,92 kg. Nie wiem czy mogę ale wkleje tu link do tabeli:

http://www.fizyka.umk.pl/~lab2/tables/C12H22O11.html

pierwsza kolumna to °Blg a ostatnia to gęstość.

 

Dla dowolnego stężenia wystarczy zważyc brzeczke i podzielic przez gęstość.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko fajnie wygląda na papierze albo w kalkulatorze, ale skąd wziąć wagę ze skalą conajmniej do 25 kg i dokładnościa do 0,01 kg?

Według mnie błąd pomiarowy będzie ogromny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz rację, biorąc przykład kolegi:

Jeśli zważysz wcześniej fermentator, pokrywke itp. i zmierzysz poziom cukru w °Blg to da sie to zrobić. Dla klasycznej 12 °Blg , licząc, że brzeczka nastawna to tylko woda i cukier, gęstość w kilogramach/litr wynosi 1,046. Jeśli masz 20 litrów to będzie to ważyło 20,92 kg.

Twoja waga wskaże coś między 20,8 a 21 (po odjęciu wagi fermentora, który też będzie zawierał błąd, ale możemy to sobie darować) więc po wyliczeniach uzyskasz wynik między 19,88 a 20,08 - mi by wystarczyło :D

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Twoja waga wskaże coś między 20,8 a 21 (po odjęciu wagi fermentora, który też będzie zawierał błąd, ale możemy to sobie darować) więc po wyliczeniach uzyskasz wynik między 19,88 a 20,08 - mi by wystarczyło :D

Chłopaki, browar to nie apteka!!! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chłopaki, browar to nie apteka!!! :D

Oczywiście masz rację, pojawiło się dzielenie, mnożenie, zacząłem określać błędy pomiarowe i sie zagalopowałem... Zboczenie zawodowe :D

Ja mam jeden fermentor ze skalą i mi wystarcza, żeby wiedzieć ile butelek do rozlewu przygotować

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć :D

 

Mi wystarczy ustalenie ilości brzeczki do 1,5 l :D

Taką dokładność możesz mieć nawet jak będziesz traktował piwo jak wode. Nie bawiąc się z gęstością :D.

Share this post


Link to post
Share on other sites
no na żadnym nie mam skali ... i przyznam szczerze że nie chce mi sie ich robić ....

w ważyć będzie się Tobie chciało ? Nie lepiej wyskalować i mieć święty spokój ?

Litrowy pojemnik , pisak i kilka minut czasu :D

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Większość fermentorów to prawie walce (przynajmniej możemy tak założyć). Wystarczy zrobić przelicznik wysokość cieszy na objętość i zwykłą miarką będziesz mógł zmierzyć objętość. Wydaje mi się to łatwiejsza od stawiania dość cięzkiego wiadra na wadze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Większość fermentorów to prawie walce (przynajmniej możemy tak założyć). Wystarczy zrobić przelicznik wysokość cieszy na objętość i zwykłą miarką będziesz mógł zmierzyć objętość. Wydaje mi się to łatwiejsza od stawiania dość cięzkiego wiadra na wadze.

To "prawie" robi niezłą różnice. U mnie około 3-4 litrów :D.

Edited by cieplyl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

mam 4 fermentatory, kazdy skubany bez podziałki, każdy innej wysokości i szerokosci :D

na jażdym by trzeba dorobic skaję objetości .......

a waga łazienkowa stoi po prostu i czeka .......

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć.

 

mam 4 fermentatory, kazdy skubany bez podziałki, każdy innej wysokości i szerokosci :D

na jażdym by trzeba dorobic skaję objetości .......

a waga łazienkowa stoi po prostu i czeka .......

Chyba, że tak.

Ja mam tylko dwa fermentory z dwóch różnych sklepów i sa takie same.

Nie ma co filozofować, na każdym fermentorze zapisz sobie jego wagę i problem z głowy :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
i kilka minut czasu :D

A co innego ma kilka minut? :D

Miara kąta :D

 

A poważnie :) Jutro podam ile centymetrów od podstawy znajdują się kolejne pojemności w sprzedawanych w HB fermentorach. Nie przewiduję nadruków, więc może to ułatwi korzystanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
................. Jutro podam ile centymetrów od podstawy znajdują się kolejne pojemności w sprzedawanych w HB fermentorach. Nie przewiduję nadruków, więc może to ułatwi korzystanie.

Gdzie mogę znaleźć te dane dotyczące kolejnych pojemności fermentorów z HB ??? :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...