Skocz do zawartości
bielok

Szacowanie objetości brzeczki na podstawie jej wagi.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

 

Czy ktoś praktykuje ten sposób?

np. stawiamy fermentator na wagę łazienkową, prosta kaklulacja i wiemy jaka jest objetość brzeczki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pomysł całkiem niezły :tort:

Tylko trzeba znać ciężar właściwy cieczy ( OG ) wagę fermentora no i chyba jakaś mała poprawka

na temperaturę i dokładność mogłaby być całkiem dobra :tort:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Musisz liczyć się z błędem odczytu ekstraktu oraz wagi. nie wystarczy Ci pomiar ze skali fermentora?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć :tort:

 

Musisz liczyć się z błędem odczytu ekstraktu oraz wagi. nie wystarczy Ci pomiar ze skali fermentora?

no na żadnym nie mam skali ... i przyznam szczerze że nie chce mi sie ich robić ....

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czytałem gdzieś, że na podstawie wagi można nie tylko określić objętość, ale też stopień odfermentowania, tylko trzeba mieć wzory, a jakoś nie mogę odnaleźć tej dyskusji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale po co to robić, skoro ma się areometr? Przy okazji można wypić próbkę :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli zważysz wcześniej fermentator, pokrywke itp. i zmierzysz poziom cukru w °Blg to da sie to zrobić. Dla klasycznej 12 °Blg , licząc, że brzeczka nastawna to tylko woda i cukier, gęstość w kilogramach/litr wynosi 1,046. Jeśli masz 20 litrów to będzie to ważyło 20,92 kg. Nie wiem czy mogę ale wkleje tu link do tabeli:

http://www.fizyka.umk.pl/~lab2/tables/C12H22O11.html

pierwsza kolumna to °Blg a ostatnia to gęstość.

 

Dla dowolnego stężenia wystarczy zważyc brzeczke i podzielic przez gęstość.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wszystko fajnie wygląda na papierze albo w kalkulatorze, ale skąd wziąć wagę ze skalą conajmniej do 25 kg i dokładnościa do 0,01 kg?

Według mnie błąd pomiarowy będzie ogromny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

cześć :D

 

łzienkowa elektroniczna, jak sądze podziałka 0,1 starczy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Masz rację, biorąc przykład kolegi:

Jeśli zważysz wcześniej fermentator, pokrywke itp. i zmierzysz poziom cukru w °Blg to da sie to zrobić. Dla klasycznej 12 °Blg , licząc, że brzeczka nastawna to tylko woda i cukier, gęstość w kilogramach/litr wynosi 1,046. Jeśli masz 20 litrów to będzie to ważyło 20,92 kg.

Twoja waga wskaże coś między 20,8 a 21 (po odjęciu wagi fermentora, który też będzie zawierał błąd, ale możemy to sobie darować) więc po wyliczeniach uzyskasz wynik między 19,88 a 20,08 - mi by wystarczyło :D

 

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Twoja waga wskaże coś między 20,8 a 21 (po odjęciu wagi fermentora, który też będzie zawierał błąd, ale możemy to sobie darować) więc po wyliczeniach uzyskasz wynik między 19,88 a 20,08 - mi by wystarczyło :D

Chłopaki, browar to nie apteka!!! :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć :D

 

Mi wystarczy ustalenie ilości brzeczki do 1,5 l :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Chłopaki, browar to nie apteka!!! :D

Oczywiście masz rację, pojawiło się dzielenie, mnożenie, zacząłem określać błędy pomiarowe i sie zagalopowałem... Zboczenie zawodowe :D

Ja mam jeden fermentor ze skalą i mi wystarcza, żeby wiedzieć ile butelek do rozlewu przygotować

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podziałka a dokładność to dwie różne sprawy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Cześć :D

 

Mi wystarczy ustalenie ilości brzeczki do 1,5 l :D

Taką dokładność możesz mieć nawet jak będziesz traktował piwo jak wode. Nie bawiąc się z gęstością :D.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
no na żadnym nie mam skali ... i przyznam szczerze że nie chce mi sie ich robić ....

w ważyć będzie się Tobie chciało ? Nie lepiej wyskalować i mieć święty spokój ?

Litrowy pojemnik , pisak i kilka minut czasu :D

Edytowane przez anteks

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
i kilka minut czasu :D

A co innego ma kilka minut? :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Większość fermentorów to prawie walce (przynajmniej możemy tak założyć). Wystarczy zrobić przelicznik wysokość cieszy na objętość i zwykłą miarką będziesz mógł zmierzyć objętość. Wydaje mi się to łatwiejsza od stawiania dość cięzkiego wiadra na wadze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Większość fermentorów to prawie walce (przynajmniej możemy tak założyć). Wystarczy zrobić przelicznik wysokość cieszy na objętość i zwykłą miarką będziesz mógł zmierzyć objętość. Wydaje mi się to łatwiejsza od stawiania dość cięzkiego wiadra na wadze.

To "prawie" robi niezłą różnice. U mnie około 3-4 litrów :D.

Edytowane przez cieplyl

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

mam 4 fermentatory, kazdy skubany bez podziałki, każdy innej wysokości i szerokosci :D

na jażdym by trzeba dorobic skaję objetości .......

a waga łazienkowa stoi po prostu i czeka .......

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Cześć.

 

mam 4 fermentatory, kazdy skubany bez podziałki, każdy innej wysokości i szerokosci :D

na jażdym by trzeba dorobic skaję objetości .......

a waga łazienkowa stoi po prostu i czeka .......

Chyba, że tak.

Ja mam tylko dwa fermentory z dwóch różnych sklepów i sa takie same.

Nie ma co filozofować, na każdym fermentorze zapisz sobie jego wagę i problem z głowy :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
i kilka minut czasu :D

A co innego ma kilka minut? :D

Miara kąta :D

 

A poważnie :) Jutro podam ile centymetrów od podstawy znajdują się kolejne pojemności w sprzedawanych w HB fermentorach. Nie przewiduję nadruków, więc może to ułatwi korzystanie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
................. Jutro podam ile centymetrów od podstawy znajdują się kolejne pojemności w sprzedawanych w HB fermentorach. Nie przewiduję nadruków, więc może to ułatwi korzystanie.

Gdzie mogę znaleźć te dane dotyczące kolejnych pojemności fermentorów z HB ??? :smilies:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×