Jump to content

Brewlab 1508 Thames Valley 2


Recommended Posts

Brewlab 1508 Tmaes Valley 2

 

Pochodzenie: Anglia

Region: London & South Eastern

Do piw: Angielskie Ale (Standard & Best Bitter, Strong bitters)

Produkcja estrów: Umiarkowana do wysoka

Flokulacja: Umiarkowana

 

Opis:

Szczep pochodzący z południowej Anglii. Polecany do piw typu standard bitter oraz mocnych "ale". Dłuższa ale stabilna fermentacja. Niska produkcja estrów, brak fenoli. Uwydatniona słodowa pełnia piwa, charakter chmieli. Nadają lekko owocowe nuty.

 

Link do strony Angielskiej: http://www.brewlab.co.uk/pdf/yeast_2.pdf

Link to comment
Share on other sites

Parę słów od mnie o tych drożdżach, dużo rzeczy nie zgadza się z opisem... Ładnie klarują piwa, po dwóch tygodniach wszystko ładnie opada na dno fermentora, użyłem je w trzech piwach ESB, IPA i AIPA, dają masę estrów, sporą słodkość (odfermentowują z 14 do 4-4,5 blg) tak jak w opisie uwydatniona pełnia słodowa i uwypuklone chmiele. Nie są za super szybkie, ale efekty bardzo fajne, na które warto czekać. Co do estrów w Bitterze i w IPA mam mocną truskawkę ale też sporo innych owoców, piwa wychodzą bardzo dobre na nich i dość dobrze pijalne, polecam ten szczep jeżeli ktoś lubi dużo owoców w piwie ;)

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

Ja również korzystałem z tych drożdży w kilku piwach (EIPA, bitter, 100% peated, APA). Wszystkie piwa wyszły bardzo klarowne, osad na dnie butelki twardy, zbity, praktycznie można całe piwo znad niego zlać. Odfermentowanie b.dobre - Eipa zeszło z 17 do 2, bitter z 10 do 1.5, apa z 13 do 2.5). Te drożdże fajnie akcentują słodowość, oraz dają przyjemne estry - u mnie nawet się pojawiła malina w bitterze. Estrów jest wg mnie akurat jak na eila. Ogólnie b.fajne drożdże do piw brytyjskich.

Link to comment
Share on other sites

Guest tomo33

Parę słów od mnie o tych drożdżach, dużo rzeczy nie zgadza się z opisem... Ładnie klarują piwa, po dwóch tygodniach wszystko ładnie opada na dno fermentora, użyłem je w trzech piwach ESB, IPA i AIPA, dają masę estrów, sporą podbudowę słodową i uwypuklają chmiele. Nie są za super szybkie, ale efekty bardzo fajne, na które warto czekać. Co do estrów w Bitterze i w IPA mam mocną truskawkę ale też sporo innych owoców, piwa wychodzą bardzo dobre na nich i dość dobrze pijalne, polecam ten szczep jeżeli ktoś lubi dużo owoców w piwie ;)

Od kiedy drożdże daje podbudowę słodową? Chopie weź ty się ogarnij w tych swoich pierdach albo zapytaj swego guru :P Gubisz się Panie gubisz!!!

Link to comment
Share on other sites

Parę słów od mnie o tych drożdżach, dużo rzeczy nie zgadza się z opisem... Ładnie klarują piwa, po dwóch tygodniach wszystko ładnie opada na dno fermentora, użyłem je w trzech piwach ESB, IPA i AIPA, dają masę estrów, sporą podbudowę słodową i uwypuklają chmiele. Nie są za super szybkie, ale efekty bardzo fajne, na które warto czekać. Co do estrów w Bitterze i w IPA mam mocną truskawkę ale też sporo innych owoców, piwa wychodzą bardzo dobre na nich i dość dobrze pijalne, polecam ten szczep jeżeli ktoś lubi dużo owoców w piwie ;)

Od kiedy drożdże daje podbudowę słodową? Chopie weź ty się ogarnij w tych swoich pierdach albo zapytaj swego guru :P Gubisz się Panie gubisz!!!

 

Słodki może i źle napisałem, ale to twój post jest nie na miejscu trochę, jak chcesz komuś coś wygarniać to napisz to na PW albo na czacie, a nie piszesz to w temacie nic nie wnosząc i zaśmiecając, potem inni użytkownicy będą musieli się przebijać przez kupę gówna i nasze przepychanki. Pisałem na szybko nie miałem czasu poprawić tego, chodziło mi o słodkość wynikająca z średniego odfermentowania i o uwypukloną słodowość. Kim jest ciekawe ten mój guru? Jak ci się nie podobają moje pierdy to jest zakładka ignorowani użytkownicy nie musisz ich czytać. ;)

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

Od kiedy drożdże daje podbudowę słodową?

Od momentu, kiedy używa się ich właśnie do tego.

Jest to jeden z wielu, ale także bardzo ważnych czynników, prowadzący do uzyskania odczucia słodowości w piwie.

Użycie drożdży o czystym profilu, (udało mi się to z prawie każdymi, których używałem do tej pory) w dolnych zakresach temperaturowych, lub nawet ciut poniżej uwydatnia słodowość (którą bardzo sobie cenię) w każdym piwie które do tej pory robiłem. I nie jest to żaden zjawisko nadprzyrodzone.

Mówię oczywiście o odczuciu słodowości w piwie i rozumiem, że właśnie o tej "pełni słodowej" pisał Undeath, więc nie ma w tym opisie niczego, z czym należało by się ogarniać.

Link to comment
Share on other sites

Od kiedy drożdże daje podbudowę słodową? Chopie weź ty się ogarnij w tych swoich pierdach albo zapytaj swego guru :P Gubisz się Panie gubisz!!!

Oczywiście że drożdże mogą akcentować słodowość.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Po pewnym czasie można więcej napisać o tych drożdżach. Dają one sporo estrów, tak jak wcześniej pisałem typu truskawka, poziomka, ale z dość szybko one zanikają, a samo piwo bardzo fajnie się układa, niestety mam wrażenie, że lubią sobie trochę dożerać w butelkach bo końcówka z warki IPA (która zajęła 6 miejsce w IMKPD) była już lekko przegazowana. Ogólnie do klasycznych Pale Ale nadają się najbardziej, AIPA też dobra wyszła na nich jednak estry z początku przysłaniały aromat z chmielenia na zimno. Z chęcią wrócę do tych drożdży ich profil bardziej podoba mi się od stosowanych do tej pory brytyjczyków ( London Ale III, Irish Ale, Essex Ale - choć te też są super).

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Bardzo jestem z tych drożdży zadowolony. Faktycznie długa fermentacja, ale piwa wychodzą prawdziwie angielskie. Dużo charakteru. Jest truskawa z poziomką, ale całkiem przyjemna estrowa, a nie taka jak od niektórych nowych chmieli niemieckich. Niezwykle klarowne produkty dają. Balans zdecydowanie w stronę słodowości. Odfermentowanie normalne. Na bank stestuję inne drożdże z Brewlaba. Czy ktoś stosował ich szczepy? Proszę sie podzielić tu, bądź najlepiej założyć nowy wątek.

 

Dam jeszcze "edit" bo widzę, że jakieś wąty były a propos tej podbudowy słodowej. Dzielę warkę na pół i dwa różne szczepy zapodaje zawsze. Przy podobnym odfermentowaniu piwa na TV2 są bardziej słodowe.

.

Edited by Szuwar71
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.