Jump to content

Recommended Posts

Witam. :)

 

Niestety kiepsko u mnie z sensoryką, dlatego niektórych wad nie umiem nazwać. Ale po kolei...

 

Uwarzyłem ostatniego w tym sezonie pilsa bohemskiego - 12 Blg, zasyp: pilzneński + carapils, goryczka premiant, aromat saaz szyszki.

Już na początku był pechowy, po zadaniu gęstwy Wyeast Urquell Lager temperatura w piwnicy wzrosła do 12 stopni (w wiadrze 14).

Z braku czasu burzliwa zlana na cichą po 3 tygodniach (3,5 Blg), temperatura wzrosła do 15 stopni. Podczas przelewania piwo pachniało i smakowało bardzo dobrze.

Chciałem to od razu kegować/butelkować, ale miałem czas dopiero po 2 tygodniach - temperatura to już 16 stopni.

Przed rozlaniem mam zwyczaj próbować piwo, nalewając z kranika. Tak też zrobiłem i stwierdziłem, że jest ok.

Zdziwiłem się, gdy po otwarciu przykrywki wiadra, przywitał mnie lekki zapach zmywacza do paznokci lub acetonu.

Ponownie spróbowałem piwa, teraz już czuję ten zapach. Wylać zawsze mogę, więc zlałem do kega gdzie będzie sztucznie gazowane CO2, reszta do butelek z refermentacją.

 

Jak myślicie? Zbyt wysoka temperatura fermentacji czy infekcja. Ja stawiam na jedno i drugie.

Jak wytłumaczyć, że dopiero zapach z wiadra zasugerował mi wadę, której wcześniej nie byłem w stanie stwierdzić.

Ze względu na fakt sztucznego gazowania w kegu, nie wiem czy zatkać nos i wypić jak najszybciej, czy wręcz odwrotnie - poczekać, może się ułoży... :D

Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

 

Pozdrawiam

Maku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

 

Być może się zasugerowałeś... zapachy z wiadra czasem nie odpowiadają zapachowi docelowego piwa, poczekaj aż się nagazuje i spróbuj wtedy. Jeżeli będzie rozpuszczalnik to znaczy się, że za wysoka temperatura fermentacji ( w ekstremalnych przypadkach infekcja) ale u ciebie bym stawiał na to pierwsze skoro mówisz, że nie miałeś kontroli nad fermentacją - temperatura mogła skakać i nawet nie zauważyłeś, jak było 12 C to w wiadrze nawet mogło być podczas burzliwej 15-16C. Drożdże naprodukowały ci rozpuszczalnika i tyle. Piwo spokojnie możesz pić, jedynie głowa cię może mocniej boleć z rana jak kilka wypijesz po rząd ;), doradzam schłodzić dość mocno je do serwowania (jeżeli jest faktycznie ten rozpuszczalnik) tak z 4C i spić szybko, bo niestety jest to wada nie przemijająca, a z czasem może wyjść na wierzch.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zapachy z wiadra czasem nie odpowiadają zapachowi docelowego piwa

Dokładnie, u mnie prawie każda warki śmierdzi octem, czasem lekko rozpuszczalnikiem z wiadra, samo piwo jest w porządku.

Szczególnie wydaje mi się, że czuję to przy amerykańskich szczepach górnej fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak od razu to bym się nie przejmował. Niektóre z moich lagerów waliły nieprzyjemnymi rozpuszczalnikowymi zapachami tak, że byłem bliski zwątpienia. Po 3 miesiącach smakują wyśmienicie, a po dziwnych zapachach ani śladu.

Przy okazji refleksja natury ogólnej - zapachy zielonych piw górnej fermentacji są znacznie naturalniejsze i milsze niż dolniaków. Tak w ogóle... Ale to być może tylko moje wrażenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Octan etylu (rozpuszczalnik) to wada nieprzemijająca, więc skoro po czasie było lepiej to prawdopodobnie aldehyd octowy, czyli popularne zielone jabłuszko, które jest charakterystyczne właśnie dla młodego piwa.

 

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostawiłem eksperymentalnie wiadro na kilka dni z resztą piwa (jakieś 0,5 litra).

Teraz, po podniesieniu pokrywy, chce nos urwać zapach zmywacza do paznokci, piwo jest mętne.

Jeśli jest to octan etylu, to przez jakie ustroje produkowany? Bakterie? Dzikie drożdże?

Fermentor wywalić, czy umycie ludwikiem, dezynfekcja alkoholem (Desprej) i piro da radę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tutaj masz o sposobach mycia fermentora : http://www.piwo.org/topic/7167-mycie-fermentatora-po-kwasiezakazeniu/ nie wywala się go wystarczy kret na parę dni.

 

Niektóre szczepy bakterii, produkują rozpuszczalnik, ale częściej jest to wina niedopilnowanej fermentacji... ale skoro uważasz, że to nie to no to lepiej się zabezpiecz na przyszłość i kup sody kaustycznej sobie na zapas i od czasu do czasu myj nią fermentory ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK. Zamówiłem sodę kaustyczną. Jeśli wszystko dobrze przeczytałem zaleję wiadro roztworem 3%.

Wychodzi mi +/- 1 opakowanie kilogramowe NaOH na fermentor, wrzucam tam wężyki i inne rzeczy, które miały styczność z piwem i czekam kilka dni.

Zalać po brzegi? Czy wystarczy np. 25 litrów. Nie chciałbym ochlapać pół chałupy :smilies:

W sumie mam 6 fermentorów, może zrobić im wszystkim taką "kurację" za jednym razem. Jednak ktoś pisał, że z czasem stężenie NaOH maleje...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zalać po brzegi? Czy wystarczy np. 25 litrów.

 

Działa kontaktowo, więc jeżeli wlejesz mniej to powinieneś zamieszać, żeby całe wnętrze miało styczność. Więc wlanie 25l a wlanie 5l powinno dać ten sam efekt, a tak przynajmniej zrobisz kilka fermentorów naraz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zalać po brzegi? Czy wystarczy np. 25 litrów. Nie chciałbym ochlapać pół chałupy :smilies:

33L fermentor zalewam do 17L - trzymam dwa dni "normalnie", a następnie odwracam "do góry nogami" na kolejne dwa dni - warunek to w miarę szczelna pokrywa.

Przygotowanym roztworem czyszczę po kolei wszystkie wiadra, co około 10 warek. Tak czyszczę także wszystkie drobne klamoty. Używam stężenia 5% z tej racji, że działa w miarę szybko pomimo działania na zimno. Przez 32 warki odpukać żadnej poważnej infekcji. Czasami do czyszczenia sprzętu korzystam także z nadwęglanu, ale soda kaustyczna jest efektywniejsza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...