Jump to content
Tadzik

Piwny Depozyt - Kraków "Strefa Piwa" (Ul. Krowoderska 37)

Recommended Posts

Zostawiłem:

 

1) PIPA

 

18 Blg -> 4 Blg,

warzone 13.12.2015, butelkowane 12.01.2016,

gęstwa mangrove jack M07 british ale

pale ale strzegom 5kg, 0,6 wiedenski strzegom

64C - 45min, 73C - 1h, 79C - 5min

50g magnum sz. 60 min

30g marynka sz. 20 min

25g iunga g. 5 min

25g iunga g. 0 min

19l

 

2) Sweet Stout

 

15,5 Blg -> 5 Blg

warzone 16.01, butelkowane 14.02

drożdze breferm top 2x6g (nie miałem nic innego pod ręką)

wiedenski 1,95kg, monachijski I 1kg, czekoladowy jasny 0,5kg, czekoladowy ciemny 0,4kg, karmelowy ciemny 0,3kg, pszeniczny 0,3kg

64C - 1h, 74C - 30min, 79C - 5min

11g magnum sz. 60 min

15g lubelski sz. 10 min

0,5 kg laktozy

20,5 l

 

Zabrałem:

1) Australian Weizen - ATP

2) Espresso Stout - ATP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Update skrzynki - jeśli chcecie tak jak pisaliście, możecie sami po wymianach ją aktualizować tu.

 

Buber - Oatmeal Milk Stout, APA, American Stout

Tjujku - Coffe Pale Ale, American Wheat

Tadzik - Coconut & Vanilla APA, Lychee Tea Dark APA, SH Equinox IPA

ATP - Espresso Stout

Imidlajew - APA

Kantor - Smoked Wheat Stout, ESB

Skos - Pipa, Sweet Stout

 

Razem 14 piw.

Share this post


Link to post
Share on other sites

American Stout "Skaut" 10,5 Blg 3,5 proc. (browar Łopata)

Skład wg etykiety: woda, ekstrakt słodowy płynny(Bruntal jasny, ciemny), chmiel East Kent Golding, Citra,drożdże S-04

Aromat: gdybym nie wiedział, jak pachnie Citra, za nic w świecie bym jej nie wywąchał. I to tylko z butelki. Później aromatu zero. MOże to efekt butelkowania 11.12.2015 r.

Piana: nalewałem jak każdego innego stouta i piana wyszła górą, mimo zdawało się niewielkiego nasycenia, gruboziarnista, zostawia kożuszek, osadza się na ściankach.

Kolor: nie jest to czerń, pod światło widać, że na granicy przejrzystości.

Smak: Woda, woda, woda...  Goryczki nie zauważono.

Z ekstraktów wyciągnąć można dużo, dużo więcej. :)

Ciekawostka: stylizowane na koncernowe hasło "Nigdy nie piję po alkoholu"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Australian Weizen (od ATP)

 

Info z butelki: 13,2Blg, 5,1% alc, 22 IBU

słód: pszeniczny, jęczmienny

drożdże: Mauribrew Weiss Y1433

chmiel: Galaxy

dodatki: skórka czerwonej pomarańczy

nie ma daty butelkowania

 

aromat: cytrusy, banan, guma balonowa, trochę żywicy (nie wyczułem goździków)

wygląd: żółty-słomkowy, zamglone

piana: biała, ładna ale szybko opadająca, lacing minimalny

smak: podobnie jak aromaty, mocne połączenie cytrus-owoce-banan, trochę żywicy, jest dosyć słodko

goryczki prawie brak

wysycenie niskie, dosyć pełne w smaku

 

baaardzo pijalne i smaczne piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zabrałem : Buber - Oatmeal Milk Stout, Tadzik - SH Equinox IPA, Kantor - Smoket Wheat Stout, Skos - Sweet Stout

Zostawiłem : 2x AIPA 15,5blg z bergamotką, 2x Stout Owsiany 15blg

Buber - APA, American Stout

Tjujku - Coffe Pale Ale, American Wheat

Tadzik - Coconut & Vanilla APA, Lychee Tea Dark APA

ATP - Espresso Stout

Imidlajew - APA

Kantor - ESB

Skos - Pipa
Seb0 - 2x AIPA, 2x Stout Owsiany

Share this post


Link to post
Share on other sites

Australian Weizen (od ATP)

 

Info z butelki: 13,2Blg, 5,1% alc, 22 IBU

słód: pszeniczny, jęczmienny

drożdże: Mauribrew Weiss Y1433

chmiel: Galaxy

dodatki: skórka czerwonej pomarańczy

nie ma daty butelkowania

 

aromat: cytrusy, banan, guma balonowa, trochę żywicy (nie wyczułem goździków)

wygląd: żółty-słomkowy, zamglone

piana: biała, ładna ale szybko opadająca, lacing minimalny

smak: podobnie jak aromaty, mocne połączenie cytrus-owoce-banan, trochę żywicy, jest dosyć słodko

goryczki prawie brak

wysycenie niskie, dosyć pełne w smaku

 

baaardzo pijalne i smaczne piwo.

Przejrzałem notatki, butelkowane 20.02.2016r.

 

Buber - APA, American Stout

Tjujku - Coffe Pale Ale, American Wheat

Tadzik - Coconut & Vanilla APA, Lychee Tea Dark APA

ATP - Espresso Stout

Imidlajew - APA

Kantor - ESB

Skos - Pipa

Seb0 - 2x AIPA, 2x Stout Owsiany

DonkeyKong - 2x AIPA z bergamotką, 2x Stout Owsiany

Share this post


Link to post
Share on other sites

Buber - APA, American Stout

Tjujku - Coffe Pale Ale, American Wheat

Tadzik - Coconut & Vanilla APA, Lychee Tea Dark APA

ATP - Espresso Stout

Imidlajew - APA

Kantor - ESB

Skos - Pipa

Seb0 - 2x AIPA z bergamotka, 2x Stout Owsiany

 

Zmieniłem Nick na forum, zapomniałem o tym, moje piwa sa opisane Nickiem Seb0.

Nastepnym razem opisze juz dobrze, przepraszam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Espresso Stout (od ATP)

 

Info z etykietki: 13,5 Blg, 5,3% alk, 19 IBU

słody: pale ale, pszeniczny, karmelowy 30, jęczmień palony, czekoladowy

chmiele: magnum, fuggles

drożdże: US-05

+ espresso

 

aromat: palony, trochę kawy i czekolady, jest też coś co określiłbym jako roślinno-łodygowy - nie jest intensywny ale łatwo wyczuwalny

kolor: czarny, na brzegach ciemno-brązowy, zgaszony

piana: praktycznie brak, to co się pojawiło zniknęło w kilka sekund

smak: palony, tostowy, kawowy, trochę łodygi

goryczka mała/nikła, niezalegająca, nasycenie bardzo niskie

 

skąd się wzieła ta łodyga? chmiel?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Espresso Stout (od ATP)

 

Info z etykietki: 13,5 Blg, 5,3% alk, 19 IBU

słody: pale ale, pszeniczny, karmelowy 30, jęczmień palony, czekoladowy

chmiele: magnum, fuggles

drożdże: US-05

+ espresso

 

aromat: palony, trochę kawy i czekolady, jest też coś co określiłbym jako roślinno-łodygowy - nie jest intensywny ale łatwo wyczuwalny

kolor: czarny, na brzegach ciemno-brązowy, zgaszony

piana: praktycznie brak, to co się pojawiło zniknęło w kilka sekund

smak: palony, tostowy, kawowy, trochę łodygi

goryczka mała/nikła, niezalegająca, nasycenie bardzo niskie

 

skąd się wzieła ta łodyga? chmiel?

Hmm, dobre pytanie. To może być wina chmielu. Fugglesa jeszcze mam ze zbioru 2014.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też bym go obstawiał. Chyba, że zacierasz na strzegomiu :D

Zacieram, a raczej zacierałem na strzegomiu, ale w innych piwach tego nie było. skos tego w weizenie nie wyniuchał.

Edited by ATP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zabrałem: 1 x Seb0 - AIPA z bergamotka, 1 x Tadzik Lychee Tea Dark APA

 

Zostawiłem: 2 x Whiskey Stout lezakowany z platki debowymi macerowanymi w whiskey

 

Buber - APA, American Stout

Tjujku - Coffe Pale Ale, American Wheat
Tadzik - Coconut & Vanilla APA
ATP - Espresso Stout
Imidlajew - APA
Kantor - ESB
Skos - Pipa
Seb0 - AIPA z bergamotka, 2x Stout Owsiany

Ibrahim - 2x Whiskey Stout 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Też bym go obstawiał. Chyba, że zacierasz na strzegomiu :D

Zacieram, a raczej zacierałem na strzegomiu, ale w innych piwach tego nie było. skos tego w weizenie nie wyniuchał.

 

w weizenie tego nie było. btw. jakies 90% słodów, które używam to strzegom i nigdy nie miałem problemów :)

 

artykuł z beer and brewing: 

Some amount of grassiness is to be expected from certain hop varieties. Fuggle, Mosaic, Tradition, and Boadicea hops, among others, can lend grassy notes, especially when employed as late-kettle or dry hops. I once drank a commercial beer that was dry hopped with Fuggle and served from a firkin, and all I could think of was wet hay.

If the hops variety isn’t the culprit, then the issue may come down to ingredient storage. Both malt and hops can take on musty, moldy, and grassy notes if they’re improperly stored or simply stored too long.

 

 

aromat roślinny w fuggles to najwidoczniej nic dziwnego. do tego chmiel jest z 2014 r. ATP - gdzie przechowujesz chmiel? lodówka? zamrażarka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

post-11007-0-47723900-1460654511_thumb.jpg

 

Tadzik Warzy Dark APA  11°blg 5% Alk

 

Barwa: Brąz nieprzejrzysty, pod światło głęboko czerwone (jak kompot babci ;))

Piana: bujna przy nalewaniu/ redukuje się do dywanika, drobno do sredniopęcherzykowa, ładne koronkowanie

Aromat: Cytrusy na pierwszym planie, w tle lekka czekolada/ palone słody

Smak: Cytrusowa goryczka połączona z goryczą pochodzącą od palonych słódów, wytrwane, smak herbaty na pograniczu autosugestii/ wyczuwalności

Ogólne wrażenia: Bardzo dobre piwo, bierze sie łyk za łykiem, herbata słabo wyczuwalna dla mnie ale nigdy nie piłem czerwonej herbaty z liczi więc "cytrusowy" smak może pochodzić też od niej. 

Jedyne do czego mogę się przyczepić to nazwa Dark APA to dla mnie po prostu American Brown Ale ;)

Po tej degustacji czekam na bitwy piwowarów żeby spróbować American Wheat od "Tadzik Warzy" :)

 

post-11007-0-86825900-1460658471_thumb.jpg

 

Seb0 AIPA ze skórką bergamotki

 

Barwa: Pomarańczowa, lekko mętna

Piana: Obfita przy nalewaniu, drobno do średniopęcherzykowa, z czasem redukuje się do dywaniku

Aromat: Cytrusy, swieże białe owoce, słodki

Smak: Pełne, goryczka średnia, lekko zalegająca, troche taka ziołowa/ piołunowa

Ogólne: Również bardzo pijalne, dobre piwko choć brakuje tu troche jakiegoś "pazura", ale ogólnie nie ma sie do czego przyczepić :)

 

Pozdrawiam

Ibrahim

Edited by ibrahim

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

a kantor stwierdził, że to Bitter/ESB

Ja pisałem o komercyjnej wersji, domowa może być inna ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ibrahim no popatrz, Ty mówisz Brown Ale, ja APA a kantor stwierdził, że to Bitter/ESB  :smilies: i komu tu wierzyć? 

David_Duchovny___Trust_no_one_by_PascalW

Share this post


Link to post
Share on other sites

Haha zgadzam sie z Furiosanem! "Trust no one" A wracajac do tematu to chodzi mi bardziej o nazewnictwo niż określenie stylu, ale to tylko moja subiektywna opinia ;) Nie lubię nazywać piwa oksymoronami wlaśnie jak Black IPA itp Bo znając wesołą twórczość naszych kraftowców niedługo AIPY będą nazywać Jasnymi Black IPAmi albo pilsy - jasnymi Tmavymi :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam . zabralem Buber  APA . Tadzik Coconut Vanilla APA . Kantor ESB i SebO AIPA z bergamotka ,

zostawilem  RIS 2x i Milk-Sweet Stout 2x

 

Buber - American Stout

Tjujku - Coffe Pale Ale, American Wheat
ATP - Espresso Stout
Imidlajew - APA
Skos - Pipa
Seb0 -  2x Stout Owsiany

Ibrahim - 2x Whiskey Stout 

guciothebest - 2x RIS , 2x Milk-Sweet Stout 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...