Jump to content
Tadzik

Piwny Depozyt - Kraków "Strefa Piwa" (Ul. Krowoderska 37)

Recommended Posts

Przyniosłem:

2 x Buckwheat Brown Ale (rozlew 10.10.2014, 13°Blg, niestety trochę mało gryczany wyszedł)

 

A wziąłem:

1 x Teddy Beer - Clasic Belgian Witbier

1 x Tadzik - American Barleywine

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi

 

Czy jest mozliwosc zostawienia piwa rzemieslniczego z norwegii i zabrania z browaru domowego. W grudniu wracam i bede w krakowie to chetnie podmienie jesli jest taka mozliwosc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teddy Beer - Clasic Belgian Witbier

12,5°Blg, 5,4% alk, pełny skład na etykiecie (drożdże Gozdawa Classic Belgian Witbier!)

 

Kolor żółty, lekko mętne.

Piana biała, najpierw wysoka i średnio-pęcherzykowa, później niska, drobnopęcherzykowa, dość trwała.

Aromat bardzo przyjemny dość mocna kolendra, cytrusy, słodka zbożowość, na zimno fenole niskie, po ogrzaniu już zdecydowanie wyższe, estry średnie, głównie dojrzałe jabłko.

Smak zbożowość, dość mocne cytrusy, lekka kolendra, średnio-niskie fenole, głównie pieprz, minimalny aldehyd, średnie dojrzałe jabłko.

Goryczka średnio-niska, czysta, minimalnie fenolowa.

Odczucie w ustach pełnia niska, wysycenie wysokie, trochę wodniste.

 

Klasyka :) może trochę brakuję mi kremowości ;)

Też drożdże dobrze wyszły a dość sceptyczny byłem do produktów Gozdawy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostawiłem:

Teddy Beer - Saison v0.1 x2

Teddy Beer - Saison kolendrowy x2

Teddy Beer - Dry Stout x2

 

Zabrałem;

Kowalczyka - Weizen Bock

FurioSan - Wheat Dry Stout,

FurioSan - American Wheat,

FurioSan - Bright IPA

Fazzou - Makak Japanese IPA Sorachi Ace Single Hop

Tadzik - American Barleywine

Edited by rysmis

Share this post


Link to post
Share on other sites

FurioSan - American Wheat,

FurioSan - Bright IPA

 

te piwa już starwe - miałem je w planach zabrać z depozytu

Mam nadzieje, że będą choć w połowie tak przyjemne jak Twój Wit!

Edited by FurioSan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tadzik - American Barleywine

 

25°Blg, 100IBU, 9,5% alk. butelkowany: 16.11.2013

 

Kolor ciemnomiedziany, klarowne

Piana niska, złamanej bieli, drobno-pęcherzykowa, nietrwała

Aromat przyjemny, pierwsza nuta chmielowa, trochę ziołowa, trochę owoców tropikalnych, trochę pomarańczy, lekki karton, lekkie sherry, estry średnie, alkohol średnio-niski, likierowość, słodowość średnia, lekki karmel, minimalne nuty przyprawowe, całość przypomina likier ziołowy

Smak to chmiele już mniejsze, (po ogrzaniu za to większe, wtedy jak w aromacie) średnio-wysoka słodowość, lekka słodkość, trochę nut trawiastych, minimalna winność, minimalny aldehyd

Goryczka średnio-wysoka, trochę taninowa, trochę też alkoholowa

Odczucie w ustach pełnia średnia do średnio-wysokiej, wysycenie niskie, rozgrzewające, lekko szorstkie

 

Ok, fajna mieszanka chmieli.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bąki - Grodziskie 9°blg

 

Kolor jasny, słomkowy, klarowne.

Piana bardzo niska i momentalnie znikająca.

Aromat wędzony, delikatny, szynkowy, bardzo dobry.

Smak wytrawny.

Goryczka średnia.

 

Piwo dobre, do poprawy piana.

 

 

Fazzou - Makak Japanese IPA Sorachi Ace Single Hop

14 Blg, 6% alk. 31.05.2014

 

Kolor pomarańczowy, mętny (pewnie przez to że kilka godzin wcześniej przeżyło dość niekomfortowy transport ;)

Piana na początku bardzo obfita redukująca się do dość grubej warstwy która pozostaje do końca picia.

Aromat dość dziwny (utlenienie?), jakby słodkich czerwonych owoców, trochę cytrusowy.

Smak średnia słodkawość, wyczuwalna kwasowość.

Goryczka średnia, zalegająca.

Wysycenie bardzo wysokie.

 

Piwo średnie, mi przeszkadzało między innymi za duże wysycenie i nieprzyjemna zalegająca goryczka. Aromat średni ale to pewnie przez to że piwo wystało się już trochę czasu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za opinię, do tej pory nie wiem co sądzić o tym piwie, akurat wysycenie wydaje mi się ok, goryczka może mniej, ale szczególnie co do aromatu mam ambiwalentne odczucia i mam wrażenie, że ta "dziwność" raczej nie pochodzi od utlenienia, tylko ten chmiel tak ma, bo było od początku, ja bym to nazwał "mydlastością".

Share this post


Link to post
Share on other sites

FurioSan - American Wheat

 

kolor: herbaciano-bursztynowy, w górnej granicy stylu, opalizujący, OK

piana drobna, szybko opadająca, po pszenicy można by się spodziewać czegoś okazalszego i trwalszego.

aromat, delikatny słodko-karmelowy, brakuje cytrusów, wyczuwalny alkohol,

smak koźlakowy,

goryczka średnia, odrobinę męcząca,

wysycenie duże,

 

ogólnie piwo bez większych wad, w aromacie i smaku bardziej podobne do weizenboka niż do amerykańskiej pszenicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kowalczyka - Weizen Bock 17,5 Blg, FG: 5 Blg, alk. 6,45, rozlane 2014-03-30!

 

Kolor bursztynowy.

Piana drobna, beżowa, zbita, niezbyt obfita, opadająca po minucie.

Aromat lekko bananowo-gozdzikowy, słodki karmelowy, czerwone owoce, figi, lekki alkohol. trochę traci przez to że jak na pszenicę jest już stare.

Smak, słodko-karmelowe, wyczuwalny alkohol ale bardzo fajny, szlachetny, rozgrzewający.

Goryczka delikatna w tle.

Wysycenie średnie, mogło by być większe.

 

Ogólnie bardzo udane stylowe piwo, chodź tak jak napisałem wcześniej traci na tym że już ma trochę czasu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

FurioSan - Wheat Dry Stout, 70% Wheat, OG 12,5 Blg, FG 2,5 Blg

 

Kolor czarny jak smoła;)

Piana drobna, beżowa, obfita,

Aromat delikatne estry, czekoladowy, po ogrzaniu czuć rozpuszczalnik,

Smak, lekko kwaskowy, łagodnie palony, wytrawny finisz.

Goryczka mała.

Odczucie w ustach gładkie , kremowe, charakterystyczne dla pszenicy, trochę wodniste, wysycenie duże.

 

Bardzo ciekawe i pijalne piwo, chodź w pijalność przeszkadza trochę za duże wysycenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za recenzje.

Mam jeszcze sporo tego piwa - podwyższone nasycenie zachęca do konsumpcji

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skonsumowany niedawno Makak Japan IPA

 

Kolorek starego złota, lekko opalizujący, pianka fajna opadła do kożuszka i oblepia szkło, chmielowy bukiet jest, nie znam tego chmielu ani nie używałem go ani razu aczkolwiek domyślam się że po zabutelkowaniu aż buuuuuuchał chmielem, goryczka jak na IPA niska, dałbym więcej na goryczke, wyczuwalna przy drugim łyku, troszke trawiaste aromaciki ale lubie je.... fajne piweczko :)

 

Wypite ze smakiem :) Reszte piwek czeka na Sylwka

 

Zaostawiłem 3x Pacific Pale Ale 12 Blg (Topaz, Summer), 3x Belgian Pale Ale 12 Blg (Styrian Golding)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sylwek minął, koleżance nalałem Coffe Foreign Extra Stout Tadzika i sobie do teku odlałem, kolezanka konsumowała je przez godzine ze smakiem, mi tez smakowało choc czułem jakąś zieloną gałązke w niej a żona opisała jako groszek z puszki, może kawa tak zareagowała? Ogólnie palony, dobry kawałek stouta:)

 

Milk Stou z orzechami i kakao ja skonsumowałem i laktoza fajnie wyczówalna, palony przyjemnie aksamitny i według mnie pełny w smaku, nie jestem ekspertem, kakao chyba czułem ale orzechów jakoś w smaku nie dostrzegłem ale ekspertem nie jestem, kolor wysycenie i reszta w porządeczku

 

Koledze 1go stycznia 2015 roku dostał się Wheat Wine 22.5 Blg jak dla mnie za mocny i alkocholowy ale kolega który na codzien Pintami się zapija wychwalał pod niebiosa :) Czyli złe piwko to nie było :)

 

Pozdrowienia dla Twórców :)

 

EDIT

5 stycznia z żoną konsumuje Coffe Imperial Stout 19 Blg chmielone marynka na US-05 - ja i zona która kawy nie lubi twierdzimy jednogłośnie że zajebiste piwko...aksamitne...pijane ale alkocholu nie czuć, palone i wogóle 5+

Edited by Ten Zielony

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odwiedziłem dziś i dokonałem pewnych zmian.

 

Zabrałem:

- Belgian Pale Ale - Ten Zielony

- Saison - Teddy Beer

- Wheat Stout - FurioSan

- Wheat Dry Stout - FurioSan

 

Zostawiłem:

- 2x Dubbel z rodzynkami i lukrecją (nie ma posmaku czarnego haribo)

- 2x Waizenbock lekko wędzony

 

Opinie o piwach niebawem wrzucę.

Edited by Pyjotrek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przyniosłem:

2 x Dark Mild (rozlew 13.12.2014, 9,3°Blg)

 

A wziąłem:

1 x Ten Zielony - Pacific Pale Ale

1 x Pyjotrek - Dubbel z rodzynkami i lukrecją

1 x Dymiony Stout Bukiem 15°Blg - anonim :)

 

Lekko ujemny bilans, następnym razem postaram się zrobić dodatni ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dymiony Stout Bukiem 15°Blg - anonim

 

B: czarna

P: niska, jasno-brązowa, drobna, szybko opada do obrączki

A: dymioność, raczej ogniskowa, słodowość, trochę estrów, utlenienie, lekka czekolada

S: wędzonka, średnie estry, w tym dojrzałe jabłko, lekkie utlenienie, lekko podniesiona kwaśność, czekolada, kawa, paloność minimalny alkohol, minimalny aldehyd, finisz dymiono-palony

G: średnio-niska, minimalnie fenolowa

O: wytrawne, wysycenie niskie, smukłe, gładkie

 

Całkiem dobre, pijalne, wytrawne, nie czuć że to 15°Blg, kremowe.

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już mam wszystkie piwa zdegustowane i moje opinie kształtują się tak:

 

Teddy Beer - Saison

Barwa - Bardzo jasna, niemal zaczerpnięta z witbira

Aromat -Typowo belgijskie estry owocowe, cydr

Smak - Klasyczne dla saisona smaki przyprawowe, cydrowa kwaśność

Generalnie piwo w stylu, wytrawne. Niestety moja butelka była przegazowana, niemniej jednak efekt końcowy na plus.

 

Ten Zielony - Belgian Pale Ale

Barwa - Bursztynowa

Aromat - Estry owocowe, w tle aromat słaodowy

Smak - Jeszcze więcej estrów owocowych, karmel (ze słodów karmelowych)

Piwo w stylu, dobre, choć pod mój gust BPA powinno być mniej wytrawne.

 

FurioSan - Wheat Stout

Barwa - nieprzejrzyście czarna

Aromat - Czekolada i kokos

Smak - Ponownie czekolada i kokos

Piwo mnie pozytywnie powaliło. Kokos pewnie wziął się od Sorachi Ace, moje APA miało podobny aromat kokosa, jednak połączenie go z palonymi słodami i pszeniczną kremowością dało rewelacyjny rezultat. Super pozytywne zaskoczenie!!!

 

Co do Wheat Dry Stouta to go wypiłem tego samego dnia co mocniejszą, amerykańską wersję. Infekcji nie wyczułem, ale piwo mnie w żaden sposób nie powaliło. Przy powyższej wersji wypadło jak głupszy brat ;)

Edited by Pyjotrek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten dry to pokolorowane wyslodziny z wheat wine świeży był ok teraz 3/4 butelek idzie w zlew - jutro osadze co zrobię z resztą.

Ten pierwszy to 'projekt' z brew session. 100% zasypu pszenicznego.

Dodatkowo trafiło tam trochę ekstraktu waniliowego

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...